Emilian Cutean, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarului de stat pe problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Sentinţa dată de Judecătoria Sectorului 1 nu este definitivă. La aflarea deciziei, aproximativ o sută de revoluţionari şi-au exprimat entuziasmul.

Cea de-a doua persoană trimisă de DNA în judecată în dosar, Mihaela Daniela Sbârcea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Emilian Cutean trebuie să restituie şi 133.840 de lei cheltuieli judiciare făcute de procurori cu acest dosar.

Cutean: Nu înţeleg cum s-a ajuns la această condamnare


Emilian Cutean a declarat astăzi, pentru NewsIn, că nu se simte vinovat şi că nu înţelege cum s-a ajuns la condamnarea sa la închisoare.

"Nu înţeleg cum s-a ajuns la această condamnare. Nu mă simt vinovat de absolut nimic. Nu mi-am însuşit nimic, nu am acordat bani ilegal, nu înţeleg care este vina mea. Dacă trebuie să fac închisoare cinci ani pentru ca România să demonstreze că luptă împotriva corupţiei, mă sacrific", a spus acesta.

Emilian Cutean susţine că problemele sale au început după ce a iniţiat Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. Legea respectivă prevede preschimbarea certificatelor de revoluţionar.

Potrivit lui Cutean, din cele aproximativ 27.000 de persoane care aveau certificate de revoluţionar în 2004, doar 12.000 au trecut de comisiile de verificare şi au obţinut prelungirea certificatelor. "Dacă nu porneam lupta împotriva impostorilor, eu nu aveam acum nicio problemă", a spus el.

Emilian Cutean susţine că a ajuns în instanţă după ce a fost reclamat de actualul preşedinte al Asociaţiei "23 decembrie Metrou", George Costin, care la acea vreme era subsecretar de stat şi care a fost eliberat din funcţie de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, pentru că "se ocupa numai de reclamaţii pe la instituţii".

Boc: Am semnat acum o oră decizia de eliberare din funcţie a lui Emilian Cutean

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că a semnat deja decizia de eliberare din funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor a lui Emilian Cutean, în urma deciziei instanţei de a-l condamna la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie: Procesul lui Cutean a durat mult din cauza susţinerii lui politice

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat, pentru NewsIn, că procesul lui Emilian Cutean a durat prea mult. El îl consideră vinovat pentru tergiversare pe  Ion Iliescu.

"Ion Iliescu merită de cinci ori mai mult, pentru că a tergiversat acest proces trei ani prin relaţiile pe care le-a avut şi prin coruperea justiţiei. Nu este posibil să ai 35 de termene la o singură instanţă.  Merită 25 de ani, pentru că, în calitate de preşedinte  de onoare al asociaţiei, Ion Iliescu nu a avut nici măcar atâta bunăvoinţă să verifice actele contabile ale asociaţiei şi să vadă că ţine în braţe un hoţ. Acolo este vorba de corupţie generalizată, în Asociaţia Club 22", a spus Mărieş.

Trei miliarde de lei vechi pentru Asociaţia "Club 22"


Reamintim că Emilian Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.

El a promovat o hotărâre de guvern prin care a dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", organizaţie înfiinţată şi condusă de el.

"Club 22" a primit banii în cadrul programului "15 ani de la Revoluţia Română", un program comemorativ.  Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004. Restul a fost livrat în două tranşe, ordinele de plată au fost semnate de el pe 23 şi 28 decembrie 2004.

Potrivit procurorilor, sumele de care a beneficiat Asociaţia "Club 22" sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Pe de altă parte, Emilian Cutean a fost acuzat că nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte nouă miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite