Trgu-Jiu: Maria Emilia Cătuţ, pasionată de pictura pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictează icoane pe sticlă de la vârsta de opt ani. Ambiţia, perseverenţa şi pasiunea pentru pictură sunt calităţile  pe care fetiţa mizează pentru a deveni celebră.

Maria Emilia este cel de-al doilea copil al familiei Cătuţ. Talentul pentru pictură l-a descoperit încă de la cămin. „Educatoarea ne învăţa să pictăm, punea suflet şi se implica în ceea ce priveşte educaţia noastră“, spune fetiţa. La opt ani Emilia s-a înscris la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Aici a participat la cursuri de canto şi cursuri de gimnastică aerobică. „Din întâmplare am ajuns la Palat. Am cunoscut-o pe doamna Cristina Ciolacu, soţia directorului Palatului Copiilor, care este profesoară a cercului de Protecţia Mediului, m-a impresionat cu bunătatea ei. Nu ajungeam să pictez fără sprijinul său“, spune micuţa.

Când pictează ascultă muzică de Beethoven

Îi vine mai repede inspiraţia când ascultă muzică clasică. „Îmi place să desenez şi să pictez pe sticlă dar în acelaşi timp ascult muzică de Beethoven. Îi ascult chiar şi pe Andreea Bocelli, Lucioano Pavaroti şi Julio Iglesias“. Tânăra artistă are aproximativ 50 de tablouri pictate pe sticlă. Cele mai multe tablouri sunt cu peisaje şi icoane. „Când vin de la şcoală obosită, mă apuc să pictez sau să desenez şi imediat mă liniştesc. Lucrările mele au fost expuse la diferite vernisaje din ţară, în Giurgiu şi Baia-Mare. Tot ce îmi doresc acum este un şevalet, vreau să ajung celebră în arta picturii“. Vasilica Cătuţ, mama fetei, este mândră de Emilia. „Este un copil ambiţios, optimist, învaţă bine. Îşi face singură lecţiile şi are note foarte bune“. Maria Cătuţ a participat la numeroase concursuri pe teme ecologice din judeţ şi din ţară. În urma unui concurs de ecologie de la Giurgiu a câştigat la faza judeţeană locul I la secţia eseu, cu tema „Ziua Mondială a Apei“. „Acesta a fost primul meu premiu“.

Şi-ar dori un alt costum popular

UItimul concurs la care a luat parte a fost concursul naţional de meşteşuguri tradiţionale „Mâini de Aur“ la care a câştigat premiul II. Şcoala Populară de Arte de la Cluj i-a oferit premiul de excelenţă în valoare de 50 de lei. „Mi-am expus tablourile şi am pictat la târgurile meşterilor populari din cele două ediţii ale Festivalului Naţional de Folclor „Pe fir de baladă“.  Maria şi-ar dori un nou costum popular din cauză că cel pe care îl deţine în prezent s-a uzat cu trecerea timpului. „La fiecare manifestare port costumul popular pe care l-a luat mama de la o bătrână şi care are peste o sută de ani. Cred că o să păstrez banii câştigaţi la ultimul concurs, şi cu timpul voi încerca să mai strâng bani ca să-mi iau altul“, încheie tânăra talentată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite