Emil Boc: Românii au câştigat recunoaşterea şi respectul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a fost invitat în această seară la postul public de televiziune unde a vorbit despre vizita FMI în Romania, salariile bugetarilor, sistemul de sănătate, Roşia Montană şi alte subiecte de actualitate.

Vizita FMI s-a incheiat. Concluzia este ca Romania si-a respectat toate angajamentele cu exceptia arieratelor.

Precautie, moderatie si echilibru. Ganditi-va ce se intampla in lume. Romania nu isi poate permite niciun fel de exces pentru a-si putea conserva stabilitatea actuala.

Pentru anul 2012 Romania trebuie sa aiba un deficit de 3%.

In 2011, cheltuielile publice 7,5 % din PIB, iar pentru 2012 cheltuielile trebuie sa ajunga la 7,2 % din PIB, adica 42,5 milioane de lei.

Scrisoarea FMI prevede majorări salariale doar în 2012, condiţionate de noi reduceri de personal

Incepand cu ianuarie 2012, sa incepem recuperarile salariale ca pana la sfarsitul anului 2012 sa se recupereze toate pierderile.

Trebuie sa ne asiguram ca vom avea crestere economica in 2012. Nu avem voie sa facem niciun pas inapoi pentru a ne putea incadra in aceste cheltuieli de personal. Iar Guvernul sa nu faca niciun compromis politic.

Pentru 2012, sa te poti incadra in 42,5 milioane de lei trebuie sa te gandesti ca mai exista sentinte judecatoresti din 2008, care fac parte tot din componenta salariala. Este un lucru care trebuie masurat foarte bine. Vom putea decide cand avem toate aceste date pe masa.

Mesajul lui Băsescu privind populismul este unul foarte sănătos. A fost un mesaj preventiv. E mai bine să previi, decât să apară accidentul.

Am discutat cu FMI, nu s-a pus in discutie niciodata luna octombrie. Am discutat contextul pentru a pregati politica salariala.

Astazi, scenariul de baza este acela pentru 2012.

Romanii au castigat recunoasterea si respectul Europei pentru curajul avut.

E adevarat ca astazi ne imprumutam la costuri mult mai mici, ceea ce inseamna cresterea credibilitatii tarii.

Până în luna decembrie, fiecare trebuie să ştie ce servicii medicale se i cuvin. Până atunci trebuie să fie finalizat pachetul de servicii minimale pentru contribuţiile din sănătate. Între timp trebuie să stabilim taxa de claw-back.

În sistemul de sănătate trebuie implementată utilizarea genericelor (medicamente care contin substanta de baza, dar la pretul mai mic) şi trebuie introduse cardul de sănătate şi prescripţia electronică.

In legatura cu avertismentul FMI legat de absorrbtia fondurilor europene: Anii 2007 si 2008 sunt ani ratati din acest punct de vedere. Platim acum faptul ca doi ani nu i-am folosit. Daca vin europenii si gasesc licitatii gresite, pierdem banii. Daca noi sesizam greseala, atunci banii sunt mutati pe alt proiect. De-asta am spus ca nu trimitem facturi la Bruxelles, pana cand nu facem verificari.

Despre rezultatele evaluărilor ministerelor din 30 iunie:  Este unul dintre proiectele în derulare. Aceste evaluari se fac in permanenta. Avem rezultatele din 30 iunie şi vor fi făcute publice la momentul potrivit.

Despre Rosia Montană:  nu sunt un fan al acestui proiect. Actuala forma a contractului nu este cea mai favorabilă statului roman.

Despre reorganizarea administrativ teritoriala: La nivelul coalitiei s-a decis ca pe 8 august sa existe o discutie pe doua componente: discutarea proiectului PDL-ului si continuarea procesului de descentralizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite