Emil Boc: Prin măsurile dificile am salvat ţara de la colapsul economic şi am adus-o pe stabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc, premierul României
Emil Boc, premierul României

În cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare al Partidului Democrat Liberal, premierul Emil Boc a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de Guvern de la preluarea conducerii, în 2008 şi a precizat că ne pregătim de trecerea în etapa creşterii economice.

„În momentul în care am ajuns să guvernăm Româniam, la sfârşitul anului 2008, am avut două provocări majore: prima a fost deficitul uriaş, de 5,4 %, pe care fosta guvernare ni l-a lăsat cadou otrăvit. Iar cea de-a doua a fost criza economică de o duritate fără precedent în ultimii 60 de ani. Am avut de ales între a continua ceea ce era în 2008 sau de a lua nişte măsuri care să restabilizeze România. Dacă România nu lua niciun fel de măsură şi ar fi continuat politicile cabinetului Tăriceanu, aveam azi un deficit bugetar de peste 14%, faţă de 4,4 cât este în prezent”, a declarat Emil Boc.

În ceea ce priveşte sistemul de pensii, premierul a explicat că „România mai are nevoie încă de câţiva ani în care bugetul de stat va oferi bani la bugetul de pensii, pentru a fi finanţat acest sistem”.

Premierul a precizat că reforma graduală a sistemului de pensii va permite, din 2011 o creştere a pensiilor pentru un milioan de pensionari.

Emil Boc a mai spus că prin intermediul măsurilor luate de Guvern România a putut ajunge la stabilitate şi că acum ne pregătm să trecem în etapa umătoare, cea a creşterii economice. Potrivit datelor oferite de Comisia Europeană, dacă va continua aceste politici, în 2011 România va avea o creştere între 1 şi 2%, iar din 2012 de 4%-5%. "Dacă lucrurile merg bine, avem toate datele să avem creştere economică şi, oficial, să ieşim din recesiune", a spus Boc, adăugând că mai există o provocare ce va trebui finalizată cu un proiect de lege: funcţia publică în România.

"Trebuie foarte clar să definim palierul politic de cel non politic în ceea ce înseamnă funcţia publică în România. Voi propune o lege pentru a stabili foarte clar câteva lucruri: palierul politic să fie restrâns la secretar de stat şi şef de agenţii şi restul să rămână la componenta care vizează concursul şi evaluarea. Ce înseamnă şefi de deconcentrate şi alte structuri, ele merg pe componenta funcţiei publice şi aici intră calitatea de funcţionar public sau de personal contractual, iar concursul şi legea sunt acelea care stabilesc ce persoane ocupă asemenea poziţii.

Am avut o decizie diferită când eram la guvernare cu PSD şi poate nu a fost cea mai fericită, de aceea acum trebuie stabilit foarte clar şi sper ca şi Opoziţia să fie de acord cu un asemenea demers.

Voi propune ca în 4-6 luni să avem o testare şi o evaluare profesională a tuturor şefilor de servicii deconcentrate, care să se facă de o echipă de evaluatori în care cei din afară să aibă majoritate. Mă refer la cadre didactice universitare. Cei care nu îndeplinesc un minim de punctaj stabilit de lege, vor trebui să plece".

"Acum se deschide o etapă nouă şi în ceea ce priveşte viaţa partidului. Eu cred că am făcut bine ce am făcut până în momentul de faţă, că ne-am concentrat, şi guvern, şi partid, pe susţinerea actului de guvernare, pentru a ieşi din declinul economic. Da, prin eforturile noastre politice şi prin măsurile dificile am salvat ţara de la colapsul economic şi am adus-o pe stabilitate. Am reuşit pentru că am lucrat unitar şi nu am avut alte preocupări la partid decât cele de la Guvern", a mai spus Boc, adăugând că datele din Europa au arătat că partidele care au avut curajul de a luat decizii aspre cu ţara, dar corecte, şi care au dus ţara la creştere economică, au fost cele care au avut şansa la alegerile care au urmat.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite