Elisabeta Mincior:„Dacă n-au vrut să înţeleagă...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elisabeta Mincior:„Dacă n-au vrut să înţeleagă...“
Elisabeta Mincior:„Dacă n-au vrut să înţeleagă...“

Profesorii aflaţi în tabăra de la Eforie Sud au fost avertizaţi că plaja este periculoasă. Toţi au respectat indicaţiile, mai puţin Elisabeta Mincior, care se scuză că elevii nu au vrut să o asculte.Familiile celor doi copii din judeţul Iaşi, înecaţi sâmbătă sub ochii unui dascăl, spun că micuţii au ieşit nesupravegheaţi şi la discotecă. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE - imagini de la morga 

Mai citiţi şi:
CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE - Tragedia de la Eforie: Ultimele poze ale celor doi copii pe plajă
Copii înecaţi sub ochii profesoarei

Iaşi: „Pentru ce mi-am lăsat băiatul să plece la mare?“ (GALERIE FOTO)
Constanta: EXCLUSIV Rezultatul necropsiei copilului mort la Eforie Sud
Constanta: Medicii legişti fac necropsia primului copil găsit înecat la Eforie


Maria Roşu, bunica lui Adrian (13 ani), o acuză pe Elisabeta Mincior că nu a avut grijă de nepotul ei. „Când a plecat, i-am zis profesoarei că aşa cum mi-l ia, tot aşa să mi-l aducă acasă”, a spus bunica băiatului.

Femeia îşi aminteşte că a vorbit ultima dată cu Adrian la telefon vineri, cu o zi înainte de tragedie. „Mi-a zis că nisipul este moale sub apă şi că plaja este închisă. Ce au făcut profesorii dacă băiatul meu nu avea ce să caute pe plajă?”, a mai spus Maria Roşu. Sătenii spun despre adolescent că era un copil bun, săritor şi-i ajuta mereu la treabă pe cei care-i solicitau ajutorul.

Tatăl băiatului, Constantin Roşu, care locuieşte în Constanţa, şi-a văzut ultima dată copilul miercuri, 5 august. „Era bine când am vorbit cu el. Era un copil foarte cuminte”, a spus ieri bărbatul plângând.

Până duminică seara, salvamarii nu găsiseră corpul lui Mirel Enache (14 ani). Căutările au fost sistate din cauza valurilor foarte mari din zona interzisă.

Mirel voia să fie preot

Mama, Simona Enache, spera să-şi vadă băiatul preot. „Mirel cânta de patru ani în corul bisericii din Şerbeşti, iar preotul a vorbit la Botoşani pentru ca băiatul meu să ajungă la seminarul teologic”, a povestit femeia.

De mic era obişnuit cu munca. Mergea cu oile la păscut, îşi ajuta mama în gospodărie. „A mers şi cu 200 de oi la păscut, de la 6-7 ani, şi n-a pierdut niciodată niciuna”, îşi amintesc vecinii. Şi părintele Ioan de la biserica din Şerbeşti, spune că rar a văzut copil atât de săritor. „Venea dimineaţa la ora 7.00 la casa parohială şi-mi lua servieta. Nu conta că era ger, că era cald, el venea. Îşi dorea foarte mult să fie preot”, a povestit acesta.

La fel ca şi bunica lui Adrian, mama lui Mirel crede că vinovată este Elisabeta Mincior. „I-am spus lui Mirel că mă tem să intre în apă, iar el mi-a zis că nu vrea să intre în mare. Înseamnă că i-a dus cineva în apă. Cu o seară înainte m-a sunat dintr-o discotecă din Eforie Sud. Când l-am întrebat unde sunt supraveghetoarele lor, mi-a spus că profesoarele dormeau”, a mai declarat Simona Enache.

Aproape de înec cu o zi înainte

image

Adrian Roşu, colegul de tabără al lui Mirel, a fost scos mort din mare


Sâmbătă, cu câteva zeci de minute înainte de tragedie, Mirel şi Adrian au jucat rugby. După ce s-a terminat jocul, profesorul le-ar fi spus copiilor să meargă să se răcorească puţin în mare. Grupul pe care îl avea în grijă Elisabeta Mincior a ajuns însă în aceeaşi zonă în care unul dintre elevi fusese salvat de salvamari vineri.

„E greu de înţeles de ce profesoara a ales să stea în acelaşi loc, Adrian Roşu a fost salvat de salvamari în urmă cu doar câteva zile“, a precizat Cristina Brânzoi, şefa Direcţiei de Tineret Constanţa. Mincior susţine că nu s-a confruntat cu un astfel de incident şi că atunci era cu elevii pe plaja din Mamaia.

Şi ceilalţi profesorii din tabără ştiau că elevii nu au voie pe plaja neamenajată. „Nu ştiu de ce a stat cu ei aici. Salvamarii ne-au spus din prima zi că este o zonă periculoasă“, a povestit Delia Opriş (60 de ani), din Arad, educatoare. 
 
A dat vina pe elevi

Elisabeta Mincior (45 de ani), cea care trebuia să aibă grijă de cei doi copii care s-au înecat la Eforie Sud, aflată ieri la morga din Constanţa, a explicat într-o conversaţie telefonică de ce i-a dus pe cei mici la plajă în zona interzisă.

„Acolo era nisipul mai fin. Eu le-am zis să nu intre în apă, că sunt pietre, dar dacă ei n-au vrut să-nţeleagă...“, a spus Elisabeta Mincior. Potrivit poliţiştilor, ea a declarat că cei doi copii au profitat de un moment de neatenţie şi au fugit în apă.

„Nu avem reguli şi nici discuţii despre valori“

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că profesoara care însoţea elevii este vinovată. „Profesoara a semnat proces-verbal prin care se angaja să aibă grijă de copii. Cei mici nu sunt uşor de controlat, iar adulţii trebuie să-şi adapteze comportamentul lor la cel al elevilor“, a declarat ministrul.

Reprezentanţii Ministerului Tineretului (MT), de care aparţine tabăra „New Paradise“ de la Eforie Sud, au declarat că, în prezent, o comisie de anchetă de la minister verifică în ce măsură există responsabilităţi nerespectate de către administratorii taberei cu privire la eveniment. Oficialii de la Tineret au declarat că profesorul însoţitor poartă întreaga responsabilitate, întrucât trebuie să aibă grijă de toţi copiii, atât în interiorul, cât şi în exteriorul taberei.

image
image

I-am dus acolo pentru că era nisipul mai fin. Eu le-am zis să nu intre acolo pentru că sunt pietre, dar dacă ei n-au vrut să-nţeleagă!...

image


Elisabeta Mincior
profesor însoţitor

image
image

Profesoara a semnat proces-verbal prin care se angaja să aibă grijă de copii.

image


Ecaterina Andronescu
ministrul Educaţiei

Suntem egoişti şi indiferenţi

Sociologii sunt de acord că profesorii au fost neglijenţi, însă acesta nu este un caz singular. „Nu putem să avem grijă de propriii copii pentru că suntem egoişti, avem un fel de indiferenţă schizofrenică, în sensul că nu reuşim să fim împreună cu ceilalţi când au nevoie”, a declarat sociologul Hanibal Dumitraşcu.

El a mai spus că scena de la Eforie Sud este desprinsă dintr-un film suprarealist, mai ales că profesoara fusese avertizată de salvamari asupra pericolului. „Paradigmele educaţionale pe care le avem sunt tot mai slabe şi incomplete. Atunci când au loc tragedii, au loc tocmai pentru că sunt absente regulile. Nu suntem în stare să distingem între bine şi rău“, a mai precizat Dumitraşcu.

Spre deosebire de România, în alte ţări, regulile din educaţie sunt clare. „În sistemul nostru educaţional lipseşte discuţia despre valori, cum ar fi disciplina liber consimţită şi respectul pentru reguli. Doza de inconştienţă faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi este atât de mare pentru că nu există niciun fel de respect faţă de valori“, consideră Marian Staş, specialist în educaţie, proaspăt întors de la un program de educaţie civică pentru liceeni, la Universitatea „Georgetown“ din Washington.

Cod de conduită în SUA

El mai spune că, în SUA, într-o tabără, elevii şi profesorii sunt obligaţi să respecte un cod de conduită. „Copiii nu au voie să stea mai târziu de ora 23.00 şi nici să părăsească incinta hotelului neînsoţiţi. Profesorii nu au voie să consume alcool şi nici să fumeze. Dacă te prind că încalci regulile, te trimit acasă“, povesteşte Marian Staş.

Potrivit acestuia, necazurile apar de la indulgenţa dascălilor. „În momentul în care şcoala nu te educă să iei decizii, atunci când eşti pus în această situaţie nu ştii ce să faci şi apar situaţii de inconştienţă“, mai spune Staş. 

Anchetă la Inspectorat

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi s-a autosesizat în acest caz. Dacă profesoara Elisabeta Mincior va fi găsită responsabilă, aceasta va fi sancţionată.

Anchetă în cazul celor patru copii morţi în iaz

image

Colegii de clasă ai celor patru micuţi au purtat coroanele

Ieri la prânz, toată suflarea satului Brad din comuna băcăuană Filipeni a însoţit cortegiul funerar al celor patru copii care şi-au găsit sfârşitul înecaţi în apele iazului din localitate.

Oamenii au fost părtaşi la durerea părinţilor care îşi implorau copiii să se trezească din morţi. Bunica lui Mihai Chirilă (8 ani), băiatul care a venit cu ideea scăldatului, şi-a certat de nenumărate ori nepotul să nu intre în apă. „L-am prins de câteva ori venind ud leoarcă acasă şi i-am zis să nu mai calce pe la iaz. «Măi băiete, îi spuneam, ascultă la mine, moartea ta de-acolo o să se tragă». N-am nici măcar o poză cu el să mă uit la ea până oi muri”, a spus Maria Chirilă.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul copiilor. Proprietarul iazului este cercetat, dar autorităţile spun că Ionel Berza a amplasat pe malul iazului o pancartă de interzicere a scăldatului.

„Nu are nicio vină proprietarul. Omul chiar a venit la noi acasă acu’ câteva luni să ne spună ca nu cumva să se scalde copiii acolo. Eu am stat liniştit că ştiam că am copii cuminţi. Fetele s-au dus acolo prima dată în viaţa lor şi şi-au găsit sfârşitul”, a declarat Gică Breahnă, tatăl uneia dintre fetiţele moarte, dar şi al singurei supravieţuitoare a tragediei.

Luaţi de ape sub ochii adulţilor

În luna iulie, în localitatea Şoimoş, şi-au pierdut viaţa înecaţi în Mureş, fraţii Alex şi Ruben Iuonac şi Lucian Agape, toţi din Timişoara. Ei se aflau în excursie la Lipova împreună cu două supraveghetoare. Femeile, cu mulţi ani de experienţă în organizarea excursiilor, au spus că băieţii s-au furişat prin spatele lor.

În luna iunie, un adolescent de 16 ani, din Breasta, judeţul Dolj, a plecat la scăldat cu prietenii şi nu s-a mai întors acasă. El s-a înecat în apele Jiului, în zona barajului de la Işalniţa.

Cu câteva zile înainte de începerea vacanţei de vară, o fetiţă de 13 ani, din comuna doljeană Verbiţa, împreună cu mama şi mătuşa ei au murit înecate în Jiu din cauza unor curenţi puternici. Localnicii le avertizaseră pe femei că pe acea porţiune de râu sunt curenţi puternici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite