Eliberarea muncitorilor alimentează războiul Palatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii le-au dat drumul celor doi români arestaţi, dar totul s-a întors împotriva ministrului Mihai Răzvan Ungureanu "Cei doi români arestaţi în Irak au fost predaţi Ambasadei

Americanii le-au dat drumul celor doi români arestaţi, dar totul s-a întors împotriva ministrului Mihai Răzvan Ungureanu

"Cei doi români arestaţi în Irak au fost predaţi Ambasadei României la Bagdad, vineri, la ora locală 10.00, după ce s-a constatat că nu au încălcat cu rea-credinţă regulamentul intern al bazei militare", a declarat, ieri, Corina Vinţan, purtător de cuvânt al MAE. Vinţan a precizat că muncitorii se află în sediul misiunii diplomatice şi vor pleca spre ţară după ce se va găsi o modalitate pentru a fi transportaţi. Purtătorul de cuvânt al MAE a explicat că este necesară actualizarea documentelor de călătorie, având în vedere că, în timpul detenţiei, celor doi muncitori le-a expirat viza.

Potrivit informaţiilor furnizate ambasadei României la Bagdad de către autorităţile Forţei multinaţionale din Irak, românii au încălcat regulamentul intern al bazei militare, dar nu cu rea-credinţă. Starea lor de sănătate este bună, iar ministrul de externe le-a telefonat familiilor pentru a le transmite vestea. Tâmplarul Adrian Gâncean (39 de ani), din Topliţa, şi electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galaţi, care lucrau pentru o firmă americană, subcontractor al US Army, într-o fabrică dintr-o bază militară din Irak, au fost arestaţi, în urmă cu trei luni, de către soldaţii Forţei Multinaţionale a Coaliţiei, pentru că au filmat şi fotografiat fără autorizaţie o unitate a SUA.

Băsescu le bate obrazul politicienilor fără caracter

Preşedintele Traian Băsescu le-a recomandat, ieri, ziariştilor care l-au întrebat despre eliberarea românilor reţinuţi în Irak să se adreseze politicienilor "lipsiţi de caracter", care îi considerau pe cei doi spioni ai serviciilor secrete româneşti. "Vă puteţi adresa chiar şi politicienilor care aseară vorbeau de spioni, de nişte amărâţi care erau încadraţi de oameni lipsiţi de caracter în categoria spionilor din serviciile româneşti. Penibil!", a comentat şeful statului. Băsescu nu a oferit detalii despre eliberarea celor doi şi nici despre modul în care aceasta s-a produs.

Preşedintele critică atitudinea MAE

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, într-o emisiune televizată, Ministerul de Externe, pentru că a încălcat dreptul la imagine al celor doi români arestaţi în Irak, dezvăluind cazul publicului, deşi aceştia au cerut în mod expres să nu fie informată presa şi nici chiar familiile lor.

"Aceşti doi oameni au insistat, până nu se clarifică situaţia, să nu faceţi publică nici măcar pentru familie informaţia, lucru pe care MAE l-a respectat până acum două zile. (…) Ce a făcut MAE a fost un lucru care a încălcat voinţa acestor doi oameni să nu se vorbească despre ei pentru că au dreptul la imagine. Aceşti oameni aveau dreptul să nu fie obiect de bâlci, în România, din dorinţa de a se lovi în preşedinte", a afirmat Băsescu.

Este o tâmpenie să susţii că incidentul a fost ţinut secret pentru că aşa ar fi dorit cei în cauză. E ceva în neregulă.
Ion Stan,
secretarul Comisiei SRI

Tăriceanu a aflat tot din presă despre eliberare

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a aflat din presă despre eliberarea celor doi români din Irak, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu. "Primul-ministru a aflat din presă de eliberarea acestor doi cetăţeni români şi, de altfel, în legătură cu acest subiect vreau să vă spun că premierul solicită Ministerului de Externe să precizeze în mod public, printr-o declaraţie oficială, dacă a trimis sau nu o informare la cabinetul său în legătură cu reţinerea celor doi cetăţeni din Irak", a spus Oana Marinescu. Ea a refuzat să comenteze faptul că românii din Irak au fost eliberaţi la scurt timp după ce subiectul a devenit public.

PC, avocat al muncitorilor români împotriva statului

Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a anunţat, ieri, că partidul său este dispus să acorde asistenţă juridică muncitorilor români care au fost reţinuţi timp de trei
luni de către forţele armate ale SUA din Irak. Voiculescu precizează că juriştii PC îi vor consilia pe cei doi dacă aceştia vor dori să-i dea în judecată pe responsabilii instituţiilor statului care şi-au făcut cu întârziere datoria faţă de ei. În plus, conservatorii solicită în continuare demisia directorului SIE, Claudiu Săftoiu, şi întrevăd în acest caz un alt "exerciţiu de imagine", nereuşit însă, al preşedintelui Băsescu.

Românii eliberaţi din Irak au petrecut sărbătorile arestaţi din cauza indolenţei lui Băsescu
Ludovic Orban,
vicepreşedinte PNL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite