Eliberarea nebunilor, spaima moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliberarea nebunilor, spaima moldovenilor
Eliberarea nebunilor, spaima moldovenilor

Din spitalul supraaglomerat de la Socola ies periodic bolnavi care comit crime şi violuri de o rară cruzime. Chiar dacă, potrivit legii, aceştia trebuie să vină an de an la control, nimeni nu le poartă de grijă. Persoanele cu afecţiuni psihice beneficiază de numeroase portiţe legale, dar şi de ajutorul medicilor pentru a scăpa din spitalele de psihiatrie.

Citeşte şi:

UPDATE Doi oameni decapitaţi în câteva ore. O victimă a primit 80 de lovituri de cuţit

Autorităţile lasă criminalii liberi pe stradă cu bună ştiinţă. Medicii, poliţiştii şi judecătorii respectă cu sfinţenie „dreptul“ persoanelor cu afecţiuni psihice de a se plimba printre noi. Nimeni nu are însă grijă ca un criminal pus în libertate să fie monitorizat, mai ales dacă este cunoscut cu probleme psihice.

„În mod normal, ar trebui ca astfel de persoane, cum este şi bărbatul din Răducăneni care a omorât doi oameni dar şi profesoara Ramona Croitoriu, care şi-a ucis învăţătorul, să fie supravegheaţi în continuare. Ar trebui că reţeaua teritorială, adică asistenţii sociali şi medicii, să se asigure că persoane de acest gen îşi iau medicamentaţia. În realitate, de multe ori, poliţia nu află nici măcar atunci când un infractor este eliberat pe motive medicale“, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Criminalii psihopaţi, liberi să recidiveze

El a precizat că, potrivit legislaţiei, în cazul în care un pacient nu îşi ia medicamentaţia prescrisă de medici, autorităţile trebuie anunţate de către familie pentru ca acesta să fie din nou adus în faţa comisiei medicale şi a instanţei în vederea reinternării. În realitate însă, nimeni nu le poartă de grijă bolnavilor lăsaţi liberi. „Nu are cine să supravegheze în amănunt astfel de persoane, despre care ştim că au comis deja o crimă şi sunt predispuşi să repete fapta. Avem un criminal deja identificat şi nu putem să diminuăm şansele ca acesta să recidiveze“, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Spintecătorul, internat de trei ori

Ionel Augustin, cel care la începutul săptămânii a ucis un bărbat cu 100 de lovituri de cuţit şi a decapitat o bătrână, era un „client” vechi al Spitalului de psihiatrie din Iaşi. Ionel Augustin a fost internat de trei ori la Socola în perioada 2002–2004, pentru „tulburări de comportament”. Niciodată n-a rămas internat mai mult de cinci zile. „De cinci ani, acest pacient nu a mai venit la spital pentru controale“, a precizat Călin Scripcaru, managerul instituţiei.

Rudele criminalului spun că acesta rupea toate reţetele şi arunca pastilele prescrise. În aceste condiţii, sănătatea sa psihică s-a înrăutăţit. Şeful de la Socola pune faptele lui Augustin pe seama „lipsei de supraveghere din partea familiei şi a comunităţii”.

Nebuni care au speriat Iaşiul

Criminalul şi-a târât victima până la o casă părăsită

Psihiatrii ieşeni au eliberat-o la începutul acestei luni pe Ramona Croitoru (41 de ani), fostă profesoară la Colegiul Naţional, care în 2005 l-a ucis pe fostul său învăţător, Ioan Găină, cu şapte lovituri de cuţit. Medicii au diagnosticat-o cu schizofrenie paranoidă, au ţinut-o închisă sub tratament timp de patru ani, apoi i-au dat drumul.

Faptele lui Mihai Feraru (28 de ani) au umplut de indignare Iaşiul. Tânărul, care suferea de tulburări psihice, a violat mai întâi o studentă în 2006. A fost arestat, dar judecătorii au hotărât să fie judecat în libertate. Încă nu se dăduse verdictul pentru primul caz de viol, când Feraru a agresat sexual, în 2007, o fetiţă de şapte ani.

Dependent de jocurile de noroc

Rudele lui Ionel Augustin spun că bărbatul era un împătimit al pocherului electronic. A muncit un an şi jumătate la o fermă din Italia şi se întorsese acasă în urmă cu două luni. A rămas imediat fără cei 2.000 de euro pe care îi economisise. „Nu făcea nimic prin gospodărie. În schimb, îi plăcea să joace la pocher. I-a luat şi mamei bani din casă“, a declarat Alfons Augustin, unul dintre fraţii criminalului.

Sătenii din Răducăneni vor să răzbune morţii

O femeie din Răducăneni arată cum vede ea răzbunarea

Ionel Augustin, tânărul de 27 de ani care şi-a măcelărit doi consăteni, a fost plimbat ieri de anchetatori pe uliţele din Răducăneni, pentru reconstituirea crimelor. Localnicii, adunaţi „ca la urs“ după cordoanele de poliţie, îi jurau răzbunare.

Foarte docil, criminalul le-a explicat anchetatorilor cu lux de amănunte cum şi-a ucis vecinii, pe Ionuţ Bălteanu (21 de ani) şi pe Maria Fisel (85 de ani). Anchetatorii i-au dat mânerul unui cutter pentru a simula înjunghierile pe un „manechin viu“, un poliţist îmbrăcat în salopetă albă.

Ucigaşul a povestit cum s-a certat, luni seara, cu Ionuţ Bălteanu, după ce au băut împreună doi litri de vin. Erau la marginea drumului când, la un moment dat, Bălteanu i-ar fi dat o palmă. În acel moment, criminalul şi-a pierdut cumpătul, a scos un cuţit şi i l-a înfipt în gât. Tânărul s-a prăbuşit, iar primul impuls al lui Augustin a fost să-i ascundă trupul. L-a apucat de picioare şi l-a târât cale de vreo 200 de metri până la o casă părăsită. Reconstituirea în cazul Mariei Fisel a fost mult mai scurtă, criminalul intrând pur şi simplu peste bătrâna lipsită de apărare şi lovind-o cu toată puterea cu cuţitul după cap. Augustin ştia că bătrâna luase pensia, dar nu a găsit niciun ban prin casă. La sfârşit, a abandonat cuţitul în nişte boscheţi.

În urma lui, mulţimea s-a dezlănţuit: „Ăsta merită împuşcat, tăiat cu cuţitul, acoperit cu sare şi fript. Un animal!“, strigă cu îndârjire o femeie din rândul „spectatorilor“. Dacă printr-o întâmplare nefericită criminalul, cunoscut cu probleme psihice, nu va fi închis într-un centru de specialitate, sătenii spun că vor avea grijă ca acesta să-şi primească pedeapsa.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite