Eliberarea lui Gilad Shalit poate fi o chestiune de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliberarea lui Gilad Shalit poate fi o chestiune de timp
Eliberarea lui Gilad Shalit poate fi o chestiune de timp

Eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, deţinut din 2006, ar putea fi o chestiune de săptămâni, a declarat liderul Hamas din Fâşia Gaza într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel.

Mai citeşte şi:


"Noi palestinienii vrem să ducem la bun sfârşit negocierile cât mai curând posibil", a afirmat Mahmoud al-Zahar în interviul care va fi publicat în ediţia de luni a publicaţiei.

"Este o chestiune de săptămâni, cel mult de câteva luni", a adăugat el.

Israelul a eliberat vineri 19 prizoniere palestiniene în schimbul unei înregistrări video recente în care Gilad Shalit pare să fie sănătos, o primă etapă a unui proces care ar putea duce la eliberarea militarului de 23 de ani.

Mahmoud al-Zahar şi-a exprimat satisfacţia privind rolul de intermediar exercitat de un reprezentant al serviciilor de informaţii germane în contactele dintre Hamas şi Israel.

"Acest prim acord este dovada că medierea germană poate reprezenta un succes",  a adăugat Al-Zahar.

Germania a jucat în 2004 rolul de intermediar în negocierile care au dus la un spectaculos schimb de prizonieri între mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi Israel. De asemenea, Berlinul a avut un rol important şi în negocierile care au permis în 2008 înapoierea cadavrelor a doi soldaţi israelieni în schimbul unor prizonieri libanezi.

În plus, liderul Hamas din Fâşia Gaza a apreciat că solicitarea de a fi eliberaţi 450 de prizonieri palestinieni în schimbul lui Gilad Shalit este deschisă negocierii.

"În asemenea negocieri dificile, nicio parte, nici cealaltă nu-şi poate impune condiţiile. Nici Israelul, nici Hamas", a mai spus Mahmoud al-Zahar.

Răpit de combatanţii palestinieni în Fâşia Gaza, soldatul Gilat Shalit, de 23 de ani, a devenit un simbol în Israel şi un test al angajamentului statului israelian faţă de militarii săi capturaţi, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite