Elevii de a IV-a iau primii în piept Legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care sunt acum la finalul ciclului primar sunt prima generaţie care va urma gimnaziul de cinci ani, vor da admitere la liceu pe bază de portofoliu şi Bacalaureat transdisciplinar. Potrivit noii Legi a Educaţiei, şcoala va începe la 6 ani cu clasa pregătitoare. Vor fi 5 ani de şcoală primară, alţi 5 de gimnaziu şi 3 ani de liceu.

Noua Lege a Educaţiei îi atinge pe toţi elevii mai mici de clasa a VII-a. Primele examene schimbate le vor da elevii care sunt acum în clasa a IV-a. Ei vor intra la liceu pe bază de portofoliu, cu alte cuvinte, în funcţie de întreaga performanţă a elevului din anii de gimnaziu. Portofoliul va conta în proporţie de 70% la admitere şi restul de 30% va fi reprezentat de examenul de admitere. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că legea va fi aplicată treptat, astfel încât elevii care sunt acum în sistem să nu fie bulversaţi. „Modificările de substanţă vor intra în vigoare gradual. Bac-ul se va da exact ca anul trecut", a spus Funeriu. Examenul de maturitate transdisciplinar, prevăzut de lege, se va da abia în 2015 şi presupune că elevii vor avea de rezolvat probleme pentru care vor avea nevoie de cunoştinţe din mai multe materii. De exemplu, proba de ştiinţele naturii va conţine probleme legate de chimie, fizică şi biologie. Acest tip de Bac îl vor susţine elevii care acum sunt în clasa a VII-a şi care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul şcolar 2012-2013.

Mai puţine ore de stat la şcoală

Elevii care acum sunt în clasa a IV-a şi care vor începe gimnaziul  la toamnă sunt primii care vor încheia acest ciclu şcolar cu clasa a IX-a. Clasa pregătitoare devine obligatorie în învăţământul primar începând cu anul şcolar 2012-2013 şi îi va afecta pe copiii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie anul viitor. Legea modifică şi numărul de ore de la învăţământul preuniversitar. În principiu, acesta se va micşora cu 5-6 ore pentru fiecare ciclu de învăţământ. Astfel, elevii de la clasele primare vor face 20 de ore/săptămânal, cei de la gimnaziu 25 de ore, iar cei de la liceu 30 de ore pe săptămână.

Tot în privinţa învăţământului preuniversitar, profesorii titulari nu vor mai da un alt examen, ci îşi pot păstra postul până la pensie. În schimb, cei care vor să intre în sistem de acum încolo vor avea nevoie de o pregătire profesională mai riguroasă: vor fi obligaţi să facă doi ani de masterat didactic şi un an de stagiatură. Legea Educaţiei intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, şi are nevoie, pentru a aplicată, de 50 de hotărâri de Guvern şi 100 de ordine de ministru.



"Modificările de substanţă vor intra în vigoare gradual. Bac-ul se va da exact ca anul trecut."
Daniel Funeriu ministrul Educaţiei

Facultăţile  neacreditate vor fi desfiinţate

Legea Educaţiei aduce schimbări majore şi în învăţământul universitar. Programele de studii vor fi ierarhizate de organisme internaţionale, agreate de Guvernul României. Această măsură a fost explicată de Daniel Funeriu prin faptul că actualele criterii de evaluare practicate de ­ARACIS sunt nerelevante. „Trebuie să ţinem cont şi de criteriile externe, cum ar fi timpul în care se angajează un absolvent după facultate", a spus Funeriu. La data intrării în vigoare a actului normativ, universităţile care nu au reuşit să-şi acrediteze programele de studii încetează procesul didactic pentru acestea. Articolul 361 al legii prevede că, în cazul în care universităţile aleg să continue aceste programe, vor fi sancţionate cu lichidarea. În schimb, studenţii care au fost înmatriculaţi la specializări neacreditate vor avea dreptul să-şi finalizeze studiile la specializări sau programe, identice sau similare, dar care să fi fost acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu.
Profesorii şi studenţii care vor fi prinşi că plagiază vor fi daţi afară din învăţământ. Doctoratul se va face de acum încolo numai la zi. În plus, funcţia de profesor va fi ocupată pe criterii de calitate, şi nu de vechime, aşa cum se întâmplă în prezent. Pensionarea în universităţi se va face la 65 de ani.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite