Elevii au program la şcoală ca adulţii la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolarii petrec la clasă şase-şapte ore pe zi, la care se adaugă alte cel puţin două-trei ore necesare pentru pregătirea temelor. Programul supraîncărcat al elevilor în şcolile din România este criticat de părinţi şi de experţi, iar copiii îl resimt din plin.

Ana Maria Ştefan, 11 ani, este elevă în clasa a V-a la Şcoala generală nr. 1 Fundeni, judeţul Călăraşi. Ea are în fiecare zi cinci ore de curs.

Află cum vor fi evaluaţi profesorii bănăţeni de părinţi:
Timişoara: Profesorii primesc note de la părinţii elevilor şi riscă să fie daţi afară dacă notele sunt mici

Citiţi şi:
Ploieşti: La Loloiasca şi Lapoş elevii învaţă tot în frig

Târgu-Jiu: Şcoală primară din Roşia de Amaradia, ameninţată de alunecările de teren

Focşani: Liceenii se îndoapă cu mâncare de tip fast-food


Programul începe la 11.40 şi se încheie la 15.45.  După ce termină cursurile, fetiţa se apucă să-şi facă temele. „Am mult de scris şi la română, şi la celelalte materii. Nu prea îmi rămâne timp şi pentru altceva”, spune eleva.

„La ora 22.00 cade frântă în pat“

Mama acesteia, Dana Ştefan (31 de ani), declară că fetiţa este cocoşată de lecţii. „Temele la română sunt consistente: trei-patru exerciţii, compuneri, lecturi suplimentare. Şi au română în fiecare zi. E foarte mult de lucru”, explică mama. Copilul munceşte cam trei-patru ore pe zi pentru a-şi face toate temele.

„Scrie atunci când vine de la şcoală, iar eu o controlez în fiecare seară. La ora 22.00 cade frântă în pat. Dimineaţa se trezeşte pe la ora 8.00. Igienă, mic dejun, îşi face patul, strânge prin cameră şi, dacă mai rămâne timp, mai citeşte o dată tema şi lecţia la zi”, spune mama Anei.

Teme la desen

Spre deosebire de elevii din alte ţări, şcolarii din România învaţă, din clasele a VII-a - VIII-a, 31 şi chiar 33 de ore pe săptămână, adică petrec la şcoală şase-şapte ore pe zi. „Ies din calcul cei de la şcolile de profil, de muzică sau de desen, unde se fac şi mai multe ore.

Vine apoi avalanşa de teme la toate materiile. Vorbeam cu o mamă care-mi spunea că fiica ei învaţă la desen. Ce învaţă? Teorie. Or, dacă ai un copil în clasele V-VIII, el trebuie să lupte pentru fiecare notă deoarece de media generală depinde repartiţia lui la liceu”, a explicat Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar din România.

Ea spune că ar fi de acord ca elevii să facă opt ore pe zi la şcoală cu condiţia ca atunci când vin acasă să nu mai aibă teme.

„Acum, un elev depăşeşte norma de muncă a unui adult. Gândiţi-vă că, pe lângă programul de la şcoală, elevul mai petrece trei-patru ore la teme. Dacă mai are şi meditaţii pentru fixarea cunoştinţelor, şi nu pentru a deveni olimpic, atunci, el lucrează mai mult decât un angajat. Noi tot spunem acest lucru de mult timp”, a declarat Mihaela Gună.

image
image

Am mult de scris şi la română, şi la celelalte materii.

image


Ana Maria
elevă

Elevii se pot concentra maximum două ore

Psihologul Diana Stoian, specialist în psihoterapia copilului, spune că elevii de gimnaziu, mai ales cei din clasele V-VI, se pot concentra maximum două ore pe zi.

„Atenţia lor atinge un maximum între 9.00 şi 11.00. Apoi scade. Cursurile n-ar trebui să depăşească cinci ore pe zi, din care numai două ore să fie materii mai grele, restul mai uşoare”, a explicat psihologul. Temele n-ar trebui să dureze nici ele mai mult de trei ore.

„Chiar şi aşa este mult. Elevul ar trebui să facă pauze pentru că efortul de a sta concentrat timp îndelungat îl extenuează”, a declarat Diana Stoian.

        Scrie-ne cât de încărcat este orarul copilului tău.
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite