Elevii din liceu, victime colaterale ale reformei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din liceu, victime colaterale ale reformei
Elevii din liceu, victime colaterale ale reformei

Schimbările din sistemul de învăţământ i-au derutat pe absolvenţi. Primele examene, cele de competenţă, sunt programate în mai puţin de trei luni, iar elevii încă nu ştiu ce au de învăţat.

 Mădălina Lung este elevă premiantă în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare, la o clasă de matematică-informatică cu predare bilingvă, română-engleză. Se pregăteşte intens pentru „examenul de maturitate“ pentru că vrea să urmeze o facultate.
Priveşte cu îngrijorare ultimele schimbări din sistemul de învăţământ şi spune că nici măcar nu ştie de ce să se apuce să înveţe. „Faptul că venim la şcoală şi nu ni se trec note în catalog nu este prea mare tragedie. Mai grav este că nu ştim când vor avea loc examenele“, a subliniat adolescenta. La fel spune şi colegul ei de clasă, Răzvan Ailenei, care se arată şi mai îngrijorat de situaţia bulversantă în care se află sistemul de învăţământ. „Eu nu fac politică, nici părinţii mei nu fac, dar acum ne uităm la toate ştirile să vedem ce se va întâmpla cu examenul de bacalaureat“, a subliniat Răzvan.
„Venim zilnic la şcoală, dar nu primim note, ni se pun doar absenţele“, a continuat el.

Directorii de şcoli nu au răspunsuri pentru elevi

Directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare, profesorul Delia Pop, spune că mare lucru nu ştiu nici dascălii să le spună elevilor. „Noi le prelucrăm elevilor toate circularele care vin de la Inspectorat sau de la Minister, dar la asta ne limităm“, a subliniat ea. „În mai puţin de două săptămâni s-a schimbat tot calendarul examenelor, că nu mai ştim deja când şi în ce condiţii vor avea loc“, a spus Mădălina Lung. În replică, în această săptămână sunt programate şedinţe cu părinţii la care sunt invitaţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ )Maramureş şi ai comitetelor de părinţi, unde se va încerca lămurirea problemelor.
Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Claudia Cocoşilă, schimbările făcute în sistemul de învăţământ preuniversitar s-au făcut „pompieristic“. „Toate schimbările s-au făcut popieristic, iar în jocul politic, copiii sunt trecuţi la pierderi colaterale“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Claudia Cocoşilă. În opinia ei, lucrurile s-au precipitat, iar schimbarea în modul de examinare va fi una spectaculoasă. „Din punctul nostru de vedere, faptul că anul şcolar este sub semnul politicului, a bulversat sistemul, a bulversat copiii“, a adăugat Claudia Cocoşilă.  Potrivit statisticii întocmite de IŞJ, în judeţ sunt 6.123 de absolvenţi de liceu care ar trebui să susţină BAC-ul anul viitor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite