Elevii de la Arte fac coadă la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Arte fac coadă la bibliotecă
Elevii de la Arte fac coadă la bibliotecă

Liceenii şi studenţii caută exemplarele rare pe care le citesc în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga“. Aproximativ 7.000 de cititori noi se înscriu în fiecare an la bibliotecă.

Statisticile bibliotecii arată că anual 7.000 de persoane se înscriu în baza de date. Cu toate acestea, frecvenţa zilnică de cititori este în uşoară scădere, de la 500 la 400 pe zi.
„Numărul cititorilor a scăzut faţă de anul trecut, însă nu foarte mult. Avem circa 20 de cititori noi pe zi. Sala de lectură are, în continuare, succes în rândul elevilor şi studenţilor, pentru că aici avem colecţii şi cărţi valoroase, chiar unicat care nu se găsesc în comerţ, iar dacă se găsesc sunt foarte scumpe“, a explicat Felicia Colda, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga“.
Cei mai fideli cititori ai cărţilor din sala de lectură sunt elevii de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice. Viitorii artişti sunt o prezenţă constantă în sala de lectură unde, ore în şir, lecturează lucrări din domeniul studiat.

Scriitorii români, cei mai căutaţi

Printre cele mai răsfoite cărţi sunt albumele de istorie a artei şi arhitecturii sau dicţionarul vizual. „Am venit la bibliotecă să caut poezii scrise de Nichita Stănescu. Am nevoie pentru şcoală şi aici găsesc întotdeauna cărţile de care am nevoie. Vin destul de des, pentru că astfel nu pierd timpul căutând în librării sau în alte locuri“, afirmă Ioana Matei, o elevă în vârstă de 17 ani. La secţia de împrumut cititorii vin, în medie, 150 pe zi. Cele mai solicitate cărţi sunt cele de beletristică din bibliografia şcolară. Operele scriitorilor români (Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Marin Preda sau Nichita Stănescu) sunt cel mai des împrumutate elevilor.
„Din păcate, bibliografia elevilor nu mai este la fel de bogată şi este mult presărată cu nume ale unor autori mai puţin cunoscuţi. Pe timpul verii, elevii nu mai vin la bibliotecă, pentru că nu li se mai dau bibliografii şi nu li se mai cer referate. Lucrările şi le fac de multe ori de pe internet“, a adăugat Felicia Colda. Patrimoniul bibliotecii este îmbogăţit permanent cu apariţii editoriale noi. „Preferăm să aducem cărţi în câte un exemplar de la fiecare editură, pentru a diversifica colecţiile, decât să le ţinem pe raft. Astfel ele «circulă» în permanenţă“, a spus bibliotecara Monica Avram.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite