Eleganţi şi la o sută de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eleganţi şi la o sută de kilograme
Eleganţi şi la o sută de kilograme

Orădenii supraponderali au magazine speciale pentru a rămâne în pas cu moda. Oamenii cu greutate au la dispoziţie câteva magazine speciale de la care se pot îmbrăca elegant.

Szabo Silvia a deschis, în urmă cu trei ani, un magazin cu haine, exclusiv pentru bărbaţi „mari”, Mr XL EXXXTRA Large. „Am deschis magazinul ca o necessitate pentru noi. Prietenul meu este mare şi, pentru a-i găsi haine, trebuia să mergem în străinătate”, spune Szabo. Magazinul este, în primul rând, pentru bărbaţi activi care au câştigat în greutate, iar produsele sunt fabricate de firme renumite de îmbrăcăminte şi încălţăminte. În perioada de criză, vânzările merg mai greu.
„Nu ducem lipsă de oameni mari, ci de bani. Pensionarii sau cei care au venituri mici sau stau toată ziua în faţa televizorului nu prea vin la noi”, spune femeia.

Mrs. XL

Femeile plinuţe sunt mai avantajate. Pentru ele există mai multe magazine, atât în zona centrală, cât şi în cartierul Rogerius.  „Am deschis un magazin exclusiv pentru femei, pentru că în cazul persoanelor supraponderale există un complex de inferioritate. Şi dacă aş avea spaţiu mai mare, dacă s-ar nimeri un domn şi o doamnă în magazin, s-ar simţi jenaţi”, spune Racz Ibolya.
Magazinul pe care îl conduce are în special îmbrăcăminte casual, la calitate şi preţuri diferite. „Pe aici trec toate categoriile de oameni, aşa că este bine să avem ceva pentru toată lumea”, spune Racz Ibolya. Pentru tinerele plinuţe, care vor să fie elegante, aduce haine de la o firmă din Ungaria, pentru a le satisface pretenţiile.
Greutatea este o problemă a bihorenilor, chiar dacă, deocamdată, sunt puţini cei care o conştientizează. „Aproape 80% dintre bihoreni au probleme de greutate, iar la diabet zaharat de tip II judeţul nostru este pe locul doi după Bucureşti din acest punct de vedere”, spune doctoral Amorin Popa, şeful Centrului Judeţean de Diabet.
Acesta a constatat că diabetul zaharat de tip II debutează la vârste tot mai tinere, deseori în adolescenţă. Odată cu ele apar şi problemele de greutate şi de obezitate.

Ce preţuri sunt

În opinia doctorului Amorin Popa, una dintre cauzele incidenţei mari a diabetului şi obezităţii în Bihor o reprezintă consumul de sucuri industriale. „Multe sucuri au un conţinut hipercaloric şi realizează o distensie (umflare) exagerată a stomacului, dar şi tulburări ale funcţiei pancreatice”, precizează specialistul.
La magazinele pentru doamne sunt preţuri cuprinse între 10 şi 180 de lei, iar la magazinul pentru domni peste 100 de lei. Un magazin pentru doamne se găseşte în apropiere de Pizzeria Bridge, pe strada Emanuil Gojdu nr.3, iar cel pentru domni la strada Horea, nr.2. Astfel de magazine mai sunt pe strada Primăriei şi în Rogerius.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite