Judecător controversat în Biroul Electoral Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecător controversat  în Biroul Electoral Central
Judecător controversat în Biroul Electoral Central

Dănuţ Cornoiu a fost desemnat să monitorizeze buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, deşi în trecut a încălcat flagrant statutul magistraţilor. Judecătorul Dănuţ Cornoiu va face parte din Biroul Electoral Central. El a fost exclus din magistratură de CSM, dar decizia a fost schimbată de colegii săi de la Curtea Supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ales ieri, prin tragere la sorţi, cinci judecători pentru a face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.

Aceştia sunt Ana Hermina Iancu, Gheorghiţa Luţac, Georgeta Teodorescu, Maura Olaru şi Dănuţ Cornoiu. Potrivit legii, BEC urmăreşte aplicarea unitară a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri de către birourile electorale de circumscripţie şi veghează la corecta desfăşurare a alegerilor.

A decis schimbarea completului de judecată

Fost şef al Secţiei Civile de la instanţa supremă, Dănuţ Cornoiu a fost exclus din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii, în urmă cu patru ani, din cauza implicării sale în dosarul casei părinţilor Monicăi Macovei, ministru al Justiţiei la acea vreme.

CSM a arătat că judecătorul a fost cel care a mutat dosarul de la un complet la altul, pentru a fi favorizată familia ce locuia în acelaşi imobil cu părinţii Monicăi Macovei.

În acest mod, părinţii Monicăi Macovei au câştigat un imobil retrocedat, sentinţă anulată însă de Completul de 9 judecători. În noiembrie 2006, Curtea Supremă a schimbat decizia CSM privindu-l pe Dănuţ Cornoiu şi a înlocuit sancţiunea de excludere cu diminuarea salariului magistratului cu 15% pentru o perioadă de trei luni.

Alegerile prezidenţiale, boicotate

Magistraţii din cadrul mai multor tribunale din ţară nu vor să facă parte din birourile electorale de circumscripţie, iar unii au dat declaraţii în scris că nu acceptă detaşarea temporară. Judecătorul Cristi Dănileţ, purtătorul de cuvânt al Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, a explicat că, potrivit Statutului magistraţilor, judecătorii pot fi delegaţi, transferaţi sau detaşaţi în alte instituţii, doar cu acordul lor.

„Dacă nu se ajunge la un consens suntem în imposibilitate de a desfăşura alegerile. Birourile electorale de circumscripţie nu se pot constitui fără judecători”, a mai precizat Cristi Dănileţ. CSM va lua astăzi în discuţie posibile încălcări ale independenţei judecătorilor prin participarea în birourile electorale. 

Membrii Biroului Electoral Central

Dintre cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central va fi ales un preşedinte. În urma tragerii la sorţi de ieri, instanţa supremă a desemnat magistraţii care vor monitoriza buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale.

Nume    Secţia

Dănuţ Cornoiu    Civilă

Hermina Ana Iancu    Penală

Gheorghiţa Luţac    Contencios-administrativ şi Fiscal

Georgeta Teodoresc
u    Comercială

Maria Olaru    Comercială

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite