Care sunt şansele lui Dan Diaconescu de a intra în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică şi postura de victimă a sistemului l-ar putea propulsa pe Dan Diaconescu în politică, după modelul Gigi Becali sau Vadim Tudor. Şeful OTV a anunţat deja că vrea să înfiinţeze Partidul Poporului Român, formaţiune ce ar putea recupera electoratul sărac din suburbiile oraşelor şi de la sate.

Criza financiară şi cea politică din România l-ar putea ajuta pe Dan Diaconescu să se impună pe scena politică, crede analistul Cristian Pârvulescu. Chiar dacă înfiinţarea unui nou partid este o misiune dificilă, „aproape imposibilă", Pârvulescu consideră că o formaţiune de extremă dreapta cum este cea pe care a schiţat-o prin declaraţii Diaconescu ar putea atrage electoratul populist al PSD şi PDL.

„Mai ales în perioadă de criză, modelele populiste au cel mai mare succes", crede şi analistul Andrei Ţăranu, care nu este însă sigur că formaţiunea lui Diaconescu va prinde la electoratul din România. El spune că procedura pentru înfiinţarea unui partid este destul de complicată şi o soluţie pentru Diaconescu este „să-şi cumpere unul la mâna a doua", aşa cum a procedat Gigi Becali cu PNG.

„Pe scena politică este loc pentru foarte multe partide. Diaconescu se bucură de o televiziune populară care se adresează unui electorat pe care l-au pierdut multe partide - cel marginal, din suburbiile oraşelor şi de la sate, care nu se uită la televiziunile de nişă şi care nu citeşte presa serioasă", spune Ţăranu.

De la OTV la Preşedinţie

Ca om politic, Dan Diaconescu are şanse să ajungă parlamentar şi chiar să fie un candidat serios la alegerile prezidenţiale. „E aceeaşi Românie care l-a ales pe Gigi Becali europarlamentar. Nu văd de ce nu ar avea şanse", mai spune Cristian Pârvulescu.

Analiştii fac referire la procentul obţinut de Corneliu Vadim Tudor, şeful PRM, la alegerile din 2000, când a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, tot într-o perioadă de criză, însă nu la fel de gravă ca în prezent. În timp ce în 1996 Vadim Tudor abia dacă ajungea la 4,72%,  patru ani mai târziu lua aproape 30%.

Cum se înregistrează un partid

Dan Diaconescu nu şi-a înregistrat încă partidul, însă pentru a face acest lucru va trebui să depună la Tribunalul Bucureşti mai multe documente.

Cererea de înregistrare, semnată de conducătorul organului executiv al partidului politic şi de cel puţin trei membri fondatori, statutul partidului şi programul partidului sunt documente obligatorii pe care Diaconescu trebuie să le prezinte, potrivit Legii partidelor politice.

În plus, cererea trebuie să fie însoţită de o listă de semnături care să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 dintre judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre judeţe.

Şi-a dat OK-ul pentru preşedinţie

Patronul OTV, Dan Diaconescu, şi-a făcut intrarea în politică deocamdată doar la televiziunea pe care o patronează. Diaconescu a organizat, duminica trecută, un mega-spectacol chiar în curtea OTV-ului din Bulevardul Preciziei din Capitală.

În aplauzele frenetice ale celor prezenţi, Dan Diaconescu şi-a făcut publice intenţiile de viitor preşedinte al României. Va candida din partea Partidului Poporului Român, formaţiune politică născută, după spusele sale, chiar în celula de la Arestul Poliţiei Capitalei, unde a stat patru zile.

În primele 100 de ore după ce va fi ales preşedinte, Diaconescu a promis că va creşte pensiile şi salariile, va reduce taxele şi impozitele, iar fiecare român va primi cel puţin 20.000 de euro. „Domnu' preşedinte"- cum deja îl strigă prietenii - va reforma şi sistemul judiciar, astfel că numai tâlharii, violatorii şi criminalii vor sta după gratii.

Vrea să desfiinţeze arestul preventiv

„Voi desfiinţa arestul preventiv, procesele vor fi cu juraţi şi vor dura maximum 50 de zile", a promis el. Cătuşele vor reprezenta sigla partidului, iar semnul formaţiunii politice va fi degetul mare arătat în semn de „OK", salutul cu care Dan Diaconescu s-a familiarizat în puşcărie.

Până la alegerile prezidenţiale, boss-ul OTV declară că va face băi de mulţime cum rar se mai pot vedea în România. În tot acest timp, anchetarea sa merge mai departe. Acuzaţia: şantaj. Pedeapsa maximă: 7 ani de închisoare.

"Succesul acestui partid va depinde în mare măsură de echipa pe care şi-o va alege Dan Diaconescu. "
Olguţa Vasilescu
senator PSD

"Un partid nu este un talk-show de televiziune. Nu ştiu ce ideologie reprezintă acest partid, ce program politic va avea şi nici ce susţinere va dobândi. "
Verestoy Attila
senator UDMR

"Partidul lui Dan Diaconescu are şanse foarte mari să intre pe scena politică. Să vedem cu ce program va veni. Oricine are dreptul să iniţieze o formaţiune politică."
Ioan Ghişe
senator PNL

"Sunt perplex. Nu am nicio reacţie pentru că nu-mi revin."
Sever Voinescu
deputat PDL

image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite