Efectul „Viorica Costiniu”. Iniţiativă CSM: “Judecătorii nu vor mai putea soluţiona dosarele deschise de Parchetul care le cercetează rudele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horatiu Dumbrava
Horatiu Dumbrava

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţiu Dumbravă,  a suplimentat astăzi ordinea de zi a şedinţei Consiliului cu o propunere inedită: modificărea dispoziţiilor legale cu privire la incompatibilităţile magistraţilor.

UPDATE ora 16.30 Propunerea președintelui CSM privind modificarea dispozițiilor legale referitoare la incompatibilități a fost respinsă prin vot majoritar de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a declarat potrivit infocsm că respectă decizia colegilor săi, care au respins propunerea sa privind incompatibilităţile, dar că îşi menţine punctul de vedere “pentru că este un demers necesar”.
“Respect decizia colegilor mei, exprimată prin votul de astăzi, dar îmi menţin punctul de vedere, pentru că este un demers necesar. Din câte am înţeles s-a discutat în şedinţa de ieri să se dezbată în Comisia1 a CSM această chestiune şi îmi exprim astfel speranţa că membrii comisiei o vor analiza”, a declarat Dumbravă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat în această dimineaţă, cu unanimitate de voturi, suplimentarea ordinii de zi a şedinţei. Este vorba de propunerea de sesizare a Ministerului Justiţiei în vederea promovării unor modificări ale dispoziţiilor legale cu privire la incompatibilităţi.
„Propun ca acest punct să fie analizat şi să existe o dezbatere, prin solicitarea opiniilor instanţelor şi parchetelor din ţară, prin sesizarea Comisiei 1 a CSM – Independenţa justiţiei şi cooperare interinstituţională”, a afirmat Dumbravă în urmă cu câteva minute, în susţinerea propunerii sale, potrivit www.infocsm.ro.


Preşedintele CSM a mai anunţat plenul că în această dimineaţă a sesizat Comisia 2 a CSM – Consolidarea şi eficientizarea instituţională a CSM, pentru identificarea acelor incompatibilităţi care pot fi introduse în legislaţie, respectiv Comisia 4 a CSM – Transparenţă şi integritate, care a analizat şi elaborat standardele de integritate privind magistraţii.


Magistraţii penali, suspendaţi din funcţie

Propunerea preşedintelui CSM vizează incompatibilități în două situații:
- introducerea unui nou caz de incompatibilitate în normele procedurale sau în Legea 303/2004 a judecătorului de a participa la soluţionarea cauzelor penale ca urmare a sesizării unei unităţi de parchet, judecător al cărui soţ sau rudă apropiată, până la gradul IV, a fost trimis în judecată sau - în cazul căruia s-a pus în mişcare acţiunea penală de către acea unitate de parchet;
suspendarea din funcţia de conducere a judecătorului sau procurorului faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiuni de corupţie sau conexe infracţiunilor de corupţie până la finalizarea anchetei penale.
 
Precedentul Viorica Costiniu


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins ierisolicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind-o pe judecătoarea Viorica Costiniu, al cărei soţ a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie, fapt ce ar putea să-i afecteze imparţialitatea dn cauza resentimentelor faţă de DNA.

CSM: Judecătoarea Viorica Costiniu poate soluţiona dosarele DNA

Ultimul dosar de la DNA trimis în instanţă, în care va intră Viorica Costiniu este cel al vicepreşedintele de la „Restituirea Proprietăţilor“, Remus Baciu. Viorica Costiniu a ajuns să instrumenteze acest dosar, după ce judecătorul căruia i-a fost repartizat iniţial dosarul a fost recuzat, pe motiv că este prieten cu procurorul care a soluţionat dosarul.

Mafia retrocedărilor: Remus Baciu, prins în flagrant la împărţirea şpăgii

Declaraţii făcute în timpul dezbaterilor

Mona Pivniceru (judecător): ”Ieri, când am votat propunerea DNA, am spus să o separăm în două: unu, o chestiune administrativă privind incompatibilitatea, şi doi, propunerea DNA de modificare a legii şi instituirea unui nou caz de incompatibilitate. Propunerea de azi nu aparţine domnului Horaţius Dumbravă, ci aparţine materialului de ieri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. CSM s-a pronunţat ieri în bloc, deci şi cu privire la respingerea propunerii de instituire a unui nou caz de incompatibilitate. Nu e prima dată când se suplimentează ordinea de zi cu chestiuni asupra cărora ne-am pronunţat deja”.
Cristi Danileţ (judecător): ”Eu nu mi-am dat seama cum au votat colegii ieri, eu am votat pentru admiterea propunerii DNA. Nimic nu ne împiedică să reluăm votul azi.Eu aş mai face astăzi o propunere, dar nu am supus-o aprobării prealabile: trebuie luptat ca pedepsele pentru corupţie să crească pentru judecători şi procurori şi să fie eliminată posibilitatea suspendării pedepsei”.
Georgiana Iorgulescu (membru CSM din partea societăţii civile): ”Eu am votat ieri contra propunerii DNA. Avem de-a face cu un soi de fariseism, din rândul nostru pleacă informaţii către presă legate de deliberare. Ar trebuie să nu avem dublă măsură. Ieri, buletinul de vot a fost prost întocmit şi astfel s-a respins în integralitate cererea DNA. Nu este etic să reluăm un vot dat ieri”.
George Bălan (procuror, vicepreşedinte CSM): ”Nu am găsit ieri o majoritate ca să tranşăm problema. Punctul doi (suspendarea din funcţia de conducere – n.r.) al propunerii cred că este caduc, pentru că în noul cod (de anul viitor – n.r.) nu mai avem fază de urmărire penală”.
Horaţius Dumbravă (judecător, preşedinte CSM): Înseamnă că am avut dreptate cu suplimentarea ordinii de zi. Din ce înţeleg, sunteţi de acord ca în Comisia 1 să se discute această chestiune”.
Mircea Aron (judecător): ”Eu am votat ieri pentru inadmisibilitate. A fost o chestiune tehnică, nici nu am trecut de excepţie, nu am ajuns pe fond. În procedura penală, uitaţi-vă care sunt părţile, care e raţiunea incompatibilităţilor şi care e poziţia parchetului, dacă e parte sau nu”.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite