Codul Educaţiei modifică admiterea la liceu şi probele la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul Educaţiei modifică admiterea la liceu şi probele la bacalaureat
Codul Educaţiei modifică admiterea la liceu şi probele la bacalaureat

Noul Cod al Educaţiei aduce schimbări în sistemul de învăţământ românesc în ceea ce priveşte admiterea la liceu şi probele pe care elevii trebuie să le susţină la bacalaureat.

Două dintre propunerile făcute de Ministerul Educaţiei după discuţiile cu sindicatele constau în modificarea sistemului de admitere la liceu şi micşorarea numărului de probe la bacalaureat

Schimbările din Codul Educaţiei ţin de testările de la finalul ciclurilor de studii.

La admiterea în liceu, se va ţine cont de:


  • media generală obţinută pe parcursul claselor V-VIII, care va avea o pondere de 50% din media finală
  • nota la un test structurat după model european, care va deţine tot o pondere de 50% şi care reprezintă, de fapt, noutatea adusă în locul tezelor unice.
  • Testul susţinut în scris, în semestrul al doilea din clasa a VIII-a, va evalua competenţele cheie obţinute de elev, prin întrebări din mai multe domenii.
  • Testul va fi dat şi la finalizarea ciclului primar, ca verificare înainte de gimnaziu, dar nota obţinută nu va conta la admitere.


Situaţia cu bacalaureatul se împarte în două etape.

1. Elevii vor fi evaluaţi pe parcursul clasei a XII-a de competenţele de comunicare în limba română prin verificări orale. 

Tot în ultimul an şcolar de liceu, elevii vor da două examene de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne. Toate evaluările sunt eliminatorii.

2. La finalul clasei a XII-a va avea loc bacalaureatul care constă în examenul la limba română,  o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.

Sportul a fost eliminat din lista probelor pe care elevii le puteau da în cadrul bacalaureatului

Astfel, probele orale de până acum au fost înlocuite cu evaluările din timpul anului şcolar, iar ultima probă, cea la discipline din altă arie curriculară, cum era sportul, a fost eliminată.

Ministerul vrea să generalizeze învăţământul de 13 clase

O altă modificare propusă este aceea ca învăţământul obligatoriu să aibă 11 clase, inclusiv grupa pregătitoare pentru şcoală, iar ministerul vrea să generalizeze învăţământul de 13 clase. Elevii care împlinesc 6 ani în anul în care încep şcoala vor fi înscrişi în clasa I.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite