Aşii din Educaţie vor schimba România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşii din Educaţie vor schimba România
Aşii din Educaţie vor schimba România

Câştigătorii Galei Premiilor în Educaţie cred cu tărie că şcoala românească poate fi schimbată din interior. Rezultatele bune la învăţătură şi proiectele extracurriculare au adus pentru trei dintre cei mai buni studenţi premii de mii de euro, din partea Fundaţiei „Dinu Patriciu”. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

CITEŞTE ŞI:

În cadrul Galei Premiilor în Educaţie care a avut loc, joi seară, la Palatul Parlamentului, Bucureşti, Fundaţia „Dinu Patriciu“ a recompensat cei  mai buni oameni şi cele mai bune proiecte din sistemul de învăţământ, cu premii în valoare de 200.000 de euro.

Printre cei mai buni studenţi se află George Grădinariu, câştigătorul premiului I, în valoare de 5.000 de euro, care este student în anul V de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

El este membru al Societăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi, unde a învăţat ce înseamnă voluntariatul. A avut proiecte de succes, în care i-a implicat pe mulţi dintre colegii lui. „Premiul pe care l-am câştigat înseamnă un motiv în plus să continui proiectele pe care le-am început. Aş vrea să profesez în chirurgie, aici, în România, pentru că, rău sau bun, sistemul sanitar nu poate fi schimbat decât de aici”, a declarat George Grădinariu.

„La noi nu se apreciază valorile“

Marius Ungureanu, câştigător al premiului II, în valoare de 2.000 de euro, este licenţiat al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca şi se pregăteşte intens pentru susţinerea examenului de rezidenţiat peste două săptămâni. Tânărul s-a implicat în multe proiecte educaţionale în medicină şi, totodată, este editor la două reviste medicale: „Romanian Journal of Young Medical Professionals” şi „The Lancet Student”.

„Pentru mine contează în primul rând ce am realizat până acum, dar acest premiu îmi dă sentimentul că munca mea este răsplătită. Asta cu atât mai mult, cu cât există o tendinţă în societatea românească să nu apreciem valorile”, a declarat Marius. El plănuieşte să plece în străinătate, dar numai pentru studii. Premiul pentru locul trei (1.000 de euro) a revenit Ramonei Niculescu, doctorand în anul I la Universitatea din Palermo, Italia.

„Ramona a ales să studieze în Italia pentru că aici nu a găsit specializarea ei, dar probabil că va veni în România. Noi studenţii din străinătate vrem să fim o forţă şi avem o vorbă paşoptistă pentru schimbarea pe care ne-o dorim: dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?”, a spus George. Contactată de „Adevărul”, Ramona Niculescu a spus: „Cred că trebuie investit mult mai mult în tineri şi totodată ei trebuie promovaţi în funcţiile statului pentru că vin cu o mentalitate deschisă şi cu strategii bune”.

Tot în mediul academic, au fost premiaţi şi profesorii cu cele mai interesante activităţi şi cele mai bune performanţe. Premiul I i-a revenit lui Marius Cârciumaru, profesor de arheologie la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, care a descoperit un tezaur de obiecte de artă din Paleoliticul superior.

Elevii cei mai buni

În sistemul preuniversitar, premiul I de la categoria „Elevul Anului”, înmânat de reprezentantul „Adevărul“, a revenit elevei ieşence Anca Haraga, care a organizat un festival de ştiinţă. Cel mai bun profesor a fost Nadina Nicolici de la Colegiul „Lorin Sălăgean” din Drobeta- Turnu Severin, care a creat împreună cu elevii săi o revistă şi un film în limba engleză.

Excelenţă în cercetare şi proiecte educaţionale

-Gala Premiilor în Educaţie i-a recompensat şi pe cercetătorii români care au făcut descoperiri în domeniul lor de studiu.

-Premiul I pentru cercetare i-a revenit Gabrielei Cârja, specialist în nanotehnologie de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Cercetătoarea este recunoscută pe plan internaţional pentru studiul aplicaţiilor pe care le au argilele nanostructurale şi are peste 170 de citări în reviste internaţionale pentru articolele ei.

-La categoria „Proiecte Educaţionale“, premiul I a fost câştigat de către Raluca Grosescu de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Raluca a derulat anul trecut un proiect prin care şi-a propus ca elevii de liceu să studieze perioada totalitară prin care a trecut România. Proiectul a implicat peste 8.000 de elevi şi studenţi. În cadrul acestuia a fost realizat un concurs despre comunism, la care au luat parte 6.000 de elevi.

-Cele mai bune organizaţii neguvernamentale din sistemul de învăţământ au fost recompensate şi ele pentru bunele practici pe care le-au implementat în şcolile din România.

-Premiul I a fost acordat Fundaţiei Ruhama din Oradea, pentru că a ajutat copiii din familiile nevoiaşe să meargă din nou la şcoală şi pentru că a creat un program special pentru părinţi.

Eu nu fac cercetare pentru bani, dar o cercetare performantă are nevoie de fonduri.

Gabriela Cârja „Cercetătorul Anului“

Cu banii de la premiu voi continua proiectele pe care le-am început.

Anca Haraga „Elevul Anului“

Vom folosi premiul pentru utilarea unei săli destinate doctoranzilor.

Romulus Brâncoveanu câştigător secţiunea „Facultatea Anului”

Studenţii din străinătate au o vorbă: dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?

Dragoş Preda membru al juriului

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite