Băsescu: Educaţia trebuie neapărat reformată. Nu mai putem produce şomeri pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Educaţia trebuie neapărat reformată. Nu mai putem produce şomeri pe bandă rulantă
Băsescu: Educaţia trebuie neapărat reformată. Nu mai putem produce şomeri pe bandă rulantă

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, la dezbaterea pe legile educaţiei, că este dezamăgit de "atitudinea celor care au elaborat în câteva săptămâni un Cod al educaţiei", dar că nu doreşte să susţină o anumită formulă a legilor educaţiei. El a precizat că  educaţia reprezintă un domeniu strategic al României, care trebuie reformat acum.

"În ciuda disputelor, pentru întâia oară este unanim acceptată ideea necesităţii unor legi în sistemul de Educaţie. (...) Modernizarea statului şi integrarea deplină a României în Uniunea Europeană nu pot avea loc decât cu o schimbare radicală la nivelul sistemului de Educaţie românesc. (...) Este iluzoriu să credem că putem face performanţă fără un sistem al Educaţiei performant", a subliniat Traian Băsescu, la dezbaterea pe legile educaţiei organizată la Camera Deputaţilor.

Citiţi şi:


Preşedintele a spus că şcoala românească nu îşi mai permite să fie producătoare de şomeri şi diplome pe bandă rulantă. "Nu putem continua să reproducem reţete care şi-au dovedit ineficienţa", a afirmat el.

Traian Băsescu a mai spus că numai cine nu doreşte cu adevărat modernizarea sistemului de învăţământ poate susţine că mai trebuie amânat momentul unei decizii şi a vorbit de două opţiuni. "Vrem să reformăm sistemul sau să-l cârpim? Dacă vrem să-l reformăm acum este momentul, dacă vrem să-l cârpim vom mai discuta despre reforma învăţământului încă zece ani cu rezultatele deja cunoscute", a spus şeful statului.

Şeful statului a criticat modul de lucru al echipei conduse de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a elaborat Codul Educaţiei. "Îmi exprim dezamăgirea faţă de cei care au redactat în câteva săpămâni un Cod al educaţiei, la elaborarea căruia nici măcar nu i-au invitat pe membrii Comisiei Miclea. Astfel s-a introdus o formă de rivalitate care contrazice atât spiritul nepartizan al Comisiei Miclea, cât şi spiritul consensual al Pactului Naţional pentru Educaţie", a explicat Băsescu.

Traian Băsescu a spus că nu doreşte să susţină "exclusiv" o formulă redactată de unii sau de alţii. "Este bine să existe soluţii concurente şi dialog, iar dezbaterea la care participăm azi poate fi un bun prilej în acest sens", a spus preşedintele, precizând că încurajează Guvernul să ţină seama de toate opiniile.

image

Boc spune că va promova soluţii pentru educaţie, indiferent de titularul lor



Primul-ministru Emil Boc a afirmat că Executivul va ţine seama de propunerile care vor rezulta din cadrul dezbaterii pe marginea pachetelor legislative de reformă a educaţiei şi le va aduna pe cel mai bune în proiectul pe care îşi va asuma răspunderea.

"În capitolul 5 al programului de guvernare se spune că Guvernul va respecta Pactul Naţional pentru Educaţie şi va aplica strategia "Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii". Vom promova soluţii la aceste probleme ale educaţiei indiferent din ce parte vine titularul sau adjudecarea soluţiilor", a declarat Emil Boc.

image

Andronescu: Resping ideea că am peticit o legislaţie



În cadrul dezbaterilor, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu respins ideea că a peticit actuala legislaţiei şi ideea că noul cod al educaţiei este o legislaţie suprareglementată.

Ecaterina Andronescu a mai declarat că prin aceste noi legi se va face ordine în educaţiei. "Cei care sunt puşi să gestioneze inteligenţa, dacă o vor gestiona aşa cum trebuie, vom avea şansa să stăm cu fruntea sus în faţa oricărei alte ţări din lume", a adăugat Ecaterina Andronescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite