Editurile româneşti se pregătesc să lanseze volume digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O librărie digitală cu volume de la edituri ca Trei, Polirom, Nemira sau Litera va fi lansată în decembrie, când cititorii vor putea accesa peste 100 de titluri la preţuri de două ori mai mici decât cele ale cărţilor tradiţionale, spun coordonatorii proiectului librariadigitala.ro.

"Avem parteneriate cu şapte-opt edituri, dintre cele mai mari, din România şi ne aşteptăm la o bază de circa o sută de titluri în decembrie, la lansare. Dificultăţile lansării acestei librării ţin de obţinerea drepturilor electronice pe cărţi şi de trecerea cărţilor într-un format special, în care pagina cărţii să se adapteze perfect oricărui dispozitiv mobil de lectură", a explicat, pentru NewsIn, directorul proiectului, Petre Lica.

Printre primele cărţi digitale ce vor sosi pe www.librăriadigitală.ro se numără mai multe volume ale Editurii Trei, cum ar fi Peter Collet - "Cartea gesturilor europene", Nancy Friday - "Fantasmele erotice ale bărbaţilor", Marc Levy - "Şi dacă e adevărat” şi Mark Haddon - "O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii". Preţurile cărţilor se vor situa între 1 şi 7 euro.

Printre avantajele achiziţionării de cărţi digitale se numără accesul extrem de rapid la titlurile dorite, care pot fi descărcate într-o secundă datorită dimensiunilor reduse şi posibilitatea de a modifica textul, dimensiunea literelor, de a face adnotări şi de a căuta rapid anumite pasaje, spun realizatorii proiectului.

“Viitorul cărţilor s-a întâmplat deja. Paradisul nu mai e doar o bibliotecă, paradisul e o librărie digitală unde cărţile, toate cărţile, pot fi găsite şi deschise cu un simplu click. Fie pentru că vrem să câştigăm timp sau spaţiu, fie pentru că vrem să salvăm ce se mai poate salva din planetă, citim tot mai puţin pe hârtie", spune criticul literar Marius Chivu.

Cărţile digitale pot fi citite pe orice suport mobil, fie că este vorba de iPhone, Blackberry, laptop, netbook sau de e-reader. Din păcate în România acest tip de lectură nu are încă prea mulţi adepţi, aşa cum se întâmplă în Statele Unite, unde dispozitivele speciale pentru cititul cărţilor digitale sunt populare. E-reader-ele, produse de companii ca Sony, Amazon, Cool-er, Elonex sau Samsung, au o tehnologie specială e-ink, care imită scrisul pe hârtie, iar ecranul este nu este luminat din spate, astfel încât nu oboseşte ochii. Preţurile unor astfel de dispozitive sunt între 180 şi 400 de euro, în funcţie de producător şi dotări.

"La noi nu au apărut încă e-readere, dar companiile importatoare de astfel de produse încearcă să le introducă pe piaţa românească. Oricum, şi noi vom încerca să le comercializăm", mai spune Lica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite