Columbia relaţionează cu Ecuadorul doar după suspendarea procedurilor penale de la Quito

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Columbia relaţionează cu Ecuadorul doar după suspendarea procedurilor penale de la Quito
Columbia relaţionează cu Ecuadorul doar după suspendarea procedurilor penale de la Quito

Ministrul columbian al afacerilor externe, Jaime Bermudez, a anunţat că ţara sa nu va putea să restabilească pe deplin relaţiile cu Ecuadorul decât după ce va fi soluţionată chestiunea procedurilor judiciare declanşate de Quito împotriva unui fost ministru şi al unui general columbieni, relatează AFP.

"Am fost expliciţi cu guvernul ecuadorian, trebuie să avansăm pentru a rezolva această problemă pentru a putea restabili pe deplin relaţiile cu această ţară soră", a declarat Jaime Bermudez.

Justiţia ecuadoriană a emis în ultimele luni două mandate de arestare, vizându-l pe fostul ministru columbian al apărării Juan-Manuel Santos, posibil candidat la preşedinţie, şi pe de altă parte pe gen. Freddy Padilla de Leon, şef al statului major interarme.

Cei doi oficiali columbieni sunt urmăriţi penal pentru că au comandat bombardamentul de la 1 martie 2008 al armatei columbiene împotriva unei tabere a gherilei Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) din Ecuador, ceea ce a dus la ruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări. 25 de persoane, printre care şi numărul doi al FARC, Raul Reyes, au fost ucise în acest atac.

În ciuda intenţiilor celor două ţări de a-şi normaliza relaţiile, pe care şi le-au anunţat la 24 septembrie, procesul a fost frânat de declanşarea procedurilor judiciare împotriva celor doi înalţi oficiali columbieni, însoţită de o cerere de extrădare.

"Guvernul columbian, este o politică de stat, va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra funcţionarii, oficialii, gradaţi, soldaţi sau foşti funcţionari", a ţinut să sublinieze Jaime Bermudez.

La 16 octombrie, o reuniune bilaterală prevăzută în Ecuador pentru lupta împotriva gherilei FARC a trebuit să fie anulată, de teamă ca aceasta să nu se soldeze cu arestarea gen. Freddy Padilla de Leon, notează AFP

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite