Economia poloneză va rămâne una puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia, singura ţară din UE care a ocolit recesiunea în 2009, nu va resimţi efecte negative asupra economiei în urma accidentului aviatic din Rusia, susţin analiştii. Moartea preşedintelui Poloniei şi a guvernatorului băncii centrale nu va afecta cursul economiei. Cel mult, pe termen scurt, zlotul ar putea slăbi în raport cu euro.

Accidentul aviatic de la Smolensk nu va lăsa urme în mersul economiei poloneze, spun analiştii. Asta în ciuda faptului că preşedintele, Lech Kaczynski, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Slawomir Skrzypek, şi-au pierdut viaţa acolo.

Acesta din urmă, apropiat de opoziţia conservatoare, va fi înlocuit, în conformitate cu Legea privind Banca Naţională a Poloniei, de vicepreşedintele instituţiei, Piotr Wiesiolek.

Analiştii economici consideră că schimbarea conducerii Băncii Naţionale nu va transforma Polonia într-o ţară mai puţin competitivă, iar structura internă solidă va servi ca scut în urma acestui eveniment. „Nu cred că acest eveniment va avea repercusiuni asupra economiei Poloniei. Nu văd posibile efecte care să ducă la scăderea competitivităţii economice a acestei ţări", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată.

El spune că, cel mult, ar putea apărea efecte pe termen scurt, de ordin emoţional, cum ar putea fi o depreciere a zlotului polonez în raport cu euro, după o întărire puternică în ultima perioadă.

De aceeaşi părere este şi consultantul de investiţii Bogdan Baltazar, care consideră că impactul asupra cursului de schimb s-ar putea manifesta doar două-trei zile. „Polonia nu depinde foarte mult de exporturi, ei au reuşit să aibă o piaţă internă solidă", a adăugat Bogdan Baltazar.

El spune că investiţiile în Polonia vor continua, dar în acelaşi ritm, întrucât ţara este deja „una scumpă" şi asta nu va determina o creştere mai accentuată a acestora. Pe de altă parte, Voinea spune că alegerile prezidenţiale ar putea duce la o atitudine mai pro-europeană, ceea ce nu exclude atragerea mai multor investitori străini în Polonia.

Secretul succesului

În timp ce toate economiile Uniunii Europene au trecut în 2009 pe minus, Polonia a fost singura care a făcut faţă crizei şi a înregistrat un avans al Produsului Intern Brut de 1,7%. Iar asta datorită unui mix de politici, fiscală şi monetară, bine pus la punct.

Guvernul liberal a introdus încă de acum doi ani reforme constând în reduceri de taxe şi impozite şi în eliminarea obstacolelor birocratice pentru afaceri. Anul trecut, statul a redus impozitul pe venit de la 19% şi 30% la 18%, şi de la 40% la 32%. Deşi exporturile au înregistat o scădere, reducerea taxelor a permis polonezilor să consume mai mult, iar piaţa internă a putut să absoarbă şocurile.

Totodată, absorbţia rapidă a fondurilor europene a susţinut consumul şi investiţiile. Şi, deşi Polonia şi-ar fi permis să finanţeze un program de stimulare a economiei, nu a făcut acest lucru. Dar a repornit, în schimb, procesul de privatizare a activelor statului.

În plus, încrederea populaţiei în autorităţi a fost un factor important, ca impact al socialului asupra economiei. Cei mai mulţi economişti consideră că există premisele unei creşteri economice de 3% în acest an. Pentru a putea face faţă efectelor negative ale crizei, autorităţile de la Varşovia au angajat în luna mai a anului trecut o linie de credit de 20 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Guvernatorul voia să renunţe la acordul cu FMI

Dacă la vizita de la sfârşitul lunii martie a lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI,  în Polonia şi România, autorităţile de la noi anunţau că vor să încheie un nou acord, la Varşovia altfel stau
lucrurile.

Banca Naţională a Poloniei consideră că Varşovia ar trebui să treacă din postura de stat creditat, în cea de împrumutător prin intermediul FMI. Adică banca vrea să renunţe la acordul cu FMI. Guvernul este, însă, de altă părere şi ar vrea extinderea liniei de credit.

Polonia în UE

Polonia a intrat în Uniunea Europeană în anul 2004 şi şi-a propus să treacă la euro în 2015, după ce deficitul bugetar mare a dat peste cap planurile de adoptare a monedei unice în 2012. Polonia participă la bugetul UE cu 22 de milarde de euro, fiind al optulea contributor ca mărime, şi primeşte înapoi 87 de miliarde de euro.

O ţară care a sfidat criza



Suprafaţă: 312.680 de kilometri pătraţi (a şasea ţară din Uniunea Europeană, după Franţa, Spania, Suedia, Germania şi Finlanda)

Populaţie: 38,2 milioane

Religie: romano-catolici (95%), ortodocşi şi protestanţi

Produsul Intern Brut (PIB): 368 miliarde de euro

Moneda naţională: zlotul (un zlot = 0,258 euro)

Creştere economică: 1,7% în 2009

PIB pe cap de locuitor: 9.650 de euro

Sectoare economice forte: servicii şi industrie

Anul integrării în NATO: 1999

Anul integrării în UE: 2004

Contribuţia la bugetul UE: 22 miliarde de euro

Ţinta adoptării euro: 2015

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite