Barack Obama: "Economia merge în direcţia bună"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama: "Economia merge în direcţia bună"
Barack Obama: "Economia merge în direcţia bună"

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că Statele Unite îşi revin dintr-o recesiune gravă şi că sute de mii de slujbe au fost create, în special datorită investiţiilor publice masive în infrastructură, astfel că economia "merge în direcţia bună", relatează AFP.

"Sunt bucuros să vă ofer unele veşti bune care, deşi nu e cazul să ne entuziasmăm, reprezintă cu siguranţă un motiv să credem că mergem în direcţia bună", a afirmat Obama, în discursul săptămânal adresat naţiunii.

Preşedintele american a făcut referire la statisticile publicate săptămâna aceasta de Departamentul Comerţului, care au arătat că economia SUA a crescut în al treilea trimestru cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, peste aşteptări, şi la datele care au indicat că pachetul de stimuli guvernamentali de 787 miliarde dolari a generat până acum 640.329 de locuri de muncă.

Un responsabil al administraţiei americane preciza că, deoarece bilanţul nu oferă date decât despre jumătate din sumele efectiv cheltuite, datele confirmă, prin extrapolare, previziunile guvernului şi ale analiştilor independenţi, potrivit cărora planul anticriză american a creat sau a salvat cel puţin un milion de slujbe.

"Am salvat locuri de muncă ajutând statele să evite concedierea a sute de mii de poliţişti, pompieri şi profesori care sunt acum pe teren sau în sălile de clasă graţie planului de relansare", a subliniat Obama, în discursul de sâmbătă.

"Şi am creat, de asemenea, sute de mii de slujbe graţie celor mai mari investiţii realizate în şosele, după construcţia autostrăzilor interstatale, şi (celor mai mari investiţii) din istorie în educaţie, cercetare medicală şi energie curată", a mai spus preşedintele SUA.

Totuşi, în ciuda creşterii economice şi cheltuielilor masive ale statului, rata şomajului din SUA a continuat să crească, atingând în septembrie un nivel record al ultimilor 26 de ani, de 9,8%.

Obama a admis că se aşteaptă ca rata şomajului să depăşească 10%. Tema este una importantă în SUA, unde criticii administraţiei Obama folosesc şomajul ca principal argument.

"Creşterea economică nu poate substitui crearea de slujbe", a afirmat Obama, care a explicat, însă, că o economie în creştere reprezintă un prim pas pentru a se ajunge la generare de locuri de muncă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite