Echipajul Buccaneer: „În fiecare zi aşteptam să fim împuşcaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajul Buccaneer: „În fiecare zi aşteptam să fim împuşcaţi“
Echipajul Buccaneer: „În fiecare zi aşteptam să fim împuşcaţi“

Cei cinci marinari români, care au fost răpiţi de piraţi în Golful Aden (Oceanul Indian),îşi povestesc coşmarul trăit în cele 122 de zile de captivitate.Piraţii trăgeau zilnic rafale de mitralieră, astfel încât prizonierii să creadă că sunt executaţi camarazi de-ai lor. Au trăit fără apă, dar au supravieţuit consumând condens.

Coşmarul pentru cei cinci marinari români luaţi, la 11 aprilie, ostateci pe nava italiană Buccaneer, în Golful Aden, s-a încheiat în noaptea de 13 august, când au aterizat pe aeroportul Ciampino din Roma.

Citiţi şi:


Constănţenii Adrian Gîlcă (30), George Dorel (47), Nicuşor Marinescu (37), Marius Aragea (35) şi bucureşteanul Ştefan Borcan (55) au fost eliberaţi împreună cu colegii lor italieni şi şi-au îmbrăţişat soţiile venite special din România.

Audiaţi de procurorii italieni

La ora 23.45, avionul marinarilor a aterizat pe aeroportul din Roma şi toţi pasagerii au fost preluaţi de la scară de un microbuz militar. Echipajul marinarilor a fost întâmpinat cu aplauze încă de la intrarea în zona de protocol. După ce şi-au aşteptat bagajele, marinarii români, împreună cu familiile, au plecat spre hotelul unde şi-au petrecut prima noapte de libertate.

Înainte de a pleca spre România, ei au fost audiaţi de procurorii italieni care au vrut să afle amănunte despre lunile de captivitate.

„Luam o singură masă pe zi, seara, cu orez sau paste.Lipsa apei potabile era o problemă şi ne-a salvat cea pe care o procuram de la aerul condiţionat. O fierbeam şi o beam”, a spus pentru „Adevărul” constănţeanul Dorel Gheorghe.

Cei cinci români au mărturisit că, zilnic, aşteptau să fie ucişi pentru că paznicii lor trăgeau rafale de focuri pentru intimidare.

„De fiecare dată când îi auzeam că trag cu mitralierel credeam că a fost executat un membru al echipajului”, spune unul dintre marinari.

În sfârşit, în România!

Ieri, la ora 14.20, aeronava cu care marinarii au venit de la Roma a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. La ieşire au fost aşteptaţi de numeroşi ziarişti, dornici să le audă povestea. Erau prea obosiţi, dar au fost totuşi dispuşi să răspundăp politicos câtorva întrebări.

„Nu credeam că o să mai ajungem vreodată acasă”, a declarat Adrian Gîlcă, timonierul de pe nava Buccaneer. Despre piraţii somalezi acesta a spus că “parcă erau coborâţi din copac”. Erau în jur de 20-30, mereu cu ochii pe echipaj. Potrivit marinarilor, piraţii aveau vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani şi se drogau zilnic cu un tip de iarbă care îi ajuta să stea treji.

Întrebat despre răscumpărare, Gâlcă a declarat: “Nu ştim nimic de plată. Ne-au minţit de multe ori înainte că ne dau drumul. Această experienţă s-a terminat pur şi simplu subit. În momentul de faţă nu îmi vine să cred că am ajuns acasă”.
Acum, tot ce vrea, el şi ceilalţi patru camarazi, este să uite cât mai repede experienţa prin care a trecut.

image

Lipsa apei potabile era o problemă şi ne-a salvat cea pe care o procuram de la aerul condiţionat. O fierbeam şi o beam.

image


Dorel Gheorghe
marinar

image

Nu ştim nimic de plată. Ne-au minţit de multe ori înainte că ne dau drumul.

image


Adrian Gâlcă
marinar

Alţi 17 români au fost răpiţi în 2009

21 ianuarie 2009
- Un marinar român, aflat la bordul petrolierului MT Meredith, a fost răpit în Delta Nigerului.

22 februarie 2009
– Doi români aflati pe nava Saldahna au fost capturaţi de piraţi în Golful Aden. . 

20 martie 2009 - Trei români au fost capturaţi de piraţii somalezi în Golful Aden, la bordul navei greceşti.

5 mai 2009
– 11 marinari români, aflaţi pe nava Victoria, au fost răpiţi de piraţi somalezi, tot în Golful Aden.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite