EXCLUSIV Ratele la bancă şi taxa de şcolarizare a copiilor sunt o parte dintre motivele pentru care a fost repus în funcţie şeful poliţiei Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Poliţiei Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost destituit din funcţie, dar a atacat decizia în instanţă
Şeful Poliţiei Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost destituit din funcţie, dar a atacat decizia în instanţă

Curtea de Apel Bucureşti a făcut publice motivele pentru care l-a repus în funcţie pe comisarul Nicolae Dobrin- fostul şef al Poliţiei Giurgiu - cel care a fost demis în urma unui raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne. Cazul a revenit în atenţia opiniei publice la începutul acestei luni după ce baschetbalistul american a fost bătut cu betialitate de un membru al clanului interlop „Butoane”, într-un club din Giu

„Îndoieli seriose cu privire la existenţa faptelor ca şi abateri seriose disciplinare care să conducă la sancţionarea disciplinară”, „temeinicirea aplicării sancţiunii”, „prejudiciu de imagine pe plan profesional” şi scăderea de venituri care l-a pus pe Nicolae Dobrin în imposibilitatea achitării ratelor la bancă şi la plata taxelor pentru şcoala copiilor, au arătat magistraţii care sunt motivele pentru care magistraţii l-au repus în funcţia de şef al poliţiei giurgiuvene. Instanţa a luat această decizie, de suspendare a ordinului Ministerului de Interne, până la judecarea pe fond  a contestaţiei depusă de comisarul Nicolae Dorbrin.

„Îndoieli seriose cu privire la existenţa faptelor”

„Din cele 38 de disfuncţii constatate iniţial, doar cu privire la 16 dintre ele s-a reţinut ca abateri disciplinare în totalitate în sarcina reclamantului (Nicolae Dobrin) iar pentru 6 dintre ele doar parţial, ceea ce conduce la existenţa unei îndoieli serioase cu privire la existenţa faptelor ca şi abateri disciplinare care să conducă la sancţionarea disciplinară a reclamantului, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu privire la temeinicia aplicării sancţiunii”, au motivat judecătorii Secţiei de Contencios-Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii au arătat că instanţa care va judeca fond va cercetat dacă abaterile respective pot fi reţinute în sarcina poliţistului, dacă sunt întrunite condiţiile răspunderii disciplinare şi dacă sancţiunea aplicată este corect individualizată prin raportare la situaţia de fapt concretă.

Motive: „Jumătate din abateri nu au fost reţinute în sarcina poliţistuluI”


„Instanţa mai reţine ca argument aparent valabil şi faptul că, în contextul în care jumătate din faptele reţinute iniţial ca abateri nu au mai fost reţinute în sarcina reclamantului, aspectele reţinute în actul de control nu au fost de natură să  fie calificate ca şi abateri, fiind vorba despre nereguli minore cauzate de diverşi factori, care nu pot să genereze o răspundere disciplinară, reclamantul invocând   imposibilitatea de aducere la îndeplinire a tuturor obiectivelor propuse şi impuse determinată de lipsa mijloacelor financiare şi umane,  din Raportul de cercetare prealabilă rezultând că multe dintre ele au fost aduse la îndeplinire în timpul controlului şi în perioada următoare a acestor activităţi”, au mai arătat judecătorii.

Comisarul a  declarat că nu-i ajung banii

Comisarul Nicoale Dobrin a invocat în faţa judecătorilor faptul că urmare a acestei decizii i se creează un prejudiciu material ce constă de lipsirea unor mijloace financiare, cu consecinţe pe plan familial,  lipsa indemnizaţiei de conducere punându-l în imposibilitatea achitării unor obligaţii lunare, către bănci, către şcoală pentru copii, dar şi unul moral întrucât îi afectează demnitatea şi prestigiul profesional, punându-l în situaţia de a nu-şi îndeplini mandatul încredinţat în vederea atingerii criteriilor de performanţă în calitate de şef al IPJ Giurgiu.

Bugetul familiei a fost afectat

„În analiza acestei condiţii trebuie plecat de la premisa că reclamantul ocupă o funcţie importantă în cadrul autorităţii pârâte, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, iar măsura luată îi aduce în mod automat un prejudiciu de imagine pe plan profesional, aducând un vot de blam asupra activităţii sale reflectat în opinia publică locală, în relaţiile cu subordonaţii şi cu conducătorii celorlalte autorităţi publice locale.


 Pe de altă parte, nu se poate face abstracţie de diferenţa bruscă şi substanţială de venituri pe care reclamantul trebuie să o suporte, cu consecinţele fireşti pe planul bugetului familiei aşa cum acesta a arătat şi dovedit, acesta fiind un prejudiciu material viitor şi previzibil”, i-au dat dreptate magistraţii.

„Se poate reţine o perturbare previzibilă gravă a funcţionării IPJ Giurgiu”

Judecătorii au mai arătat că „în plus, având în vedere funcţia ocupată şi mandatul încredinţat  prin care s-au stabilit criterii de performanţă în calitate de şef al IPJ Giurgiu, ţinând cont de relaţiile profesionale ce se creează în cadrul unei structuri speciale cum este cea al cărei şef era reclamantul, până la numirea unei alte persoane pe această funcţie, se poate reţine o perturbare previzibilă gravă a funcţionării IPJ Giurgiu.”

Corpul de Control- Consiliul de Disciplină-Curtea de Apel Bucureşti


Şeful IJP Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost cercetat prealabil în acest an pentru că nu a luat măsuri de supraveghere a grupurilor care produceau conflicte stradale şi pentru degenerarea infracţionalităţii cu violenţă în judeţ. În urma verificărilor făcute de Corpul de control a fost sesizat Consiliul de disciplină al IGPR, pentru luarea în discuţie a abaterilor şefului IPJ Giurgiu.

Consiliul de disciplină a propus inspectorului general al IGPR trecerea într-o funcţie inferioară, până la nivelul de bază al gradului deţinut, de comisar şef de poliţie. Măsura propusă de Consiliul de displină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, şeful IPJ Giurgiu a contestat în instanţă atât decizia privind trecerea într-o funcţie inferioară, cât şi calificativul primit în 2010. Instanţa a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcţie inferioară până la o soluţie definitivă a instanţei privind anularea dispoziţiei.

Traian Băsescu a criticat decizia Curţii de Apel Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu  a criticat, joi, practica instanţelor judecătoreşti de a-i repune în funcţie pe unii şefi de inspectorate sau şefi de poliţie care au fost revocaţi, el dând ca exemplu cazul şefului Inspectoratului de Poliţie Giurgiu.
"Şi dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că nu puteţi substitui la nesfâştit Executivul", a spus Traian Băsescu.El a amintit că, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului de Interne, s-a constatat lipsa de performanţă a şefului IPJ Giurgiu, ministrul a decis revocarea din funcţie a acestuia, care a atacat în instanţă decizia.

“Oameni buni, nu puteţi fi de toate - şi executiv, şi legislativ, şi justiţie!”

“Împotriva raportului şi a ordinului ministrului, vine un judecător care spune îl repun în funcţie şi, la câteva zile după hotărârea judecătorească, iese mizeria de la Giurgiu", a arătat Băsescu.
“Aşteptăm poate, în curând, să ne spună magistraţii pe cine să punem director la SRI şi, poate, mâine-poimâine, veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine e preşedintele României…Oameni buni, nu puteţi fi de toate - şi executiv, şi legislativ, şi justiţie!", s-a arătat revoltat Traian Băsescu.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite