EXCLUSIV ONLINE. Poliţişti cercetaţi disciplinar după ce s-au făcut că anchetează o crimă, în timp ce autorul ucidea alţi doi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei poliţişti constănţeni s-au prefăcut, la propriu, că lucrează la un dosar de omor deosebit de grav. Cei trei au considerat că petele de sânge de pe pereţi, care aparţinea victimei, ar fi relevat că mortul a înscenat un furt din casa sa şi a fugit în lume.

Cazul uciderii lui Victor Barnea, zis “Primaru” (54 de ani), a fost intens mediatizat în mass-media constănţeană. Trupul „Primarului” nu ar fi fost găsit niciodată, dacă un deţinut din Penitenciarul Poarta Albă, Vergil Sava, n-ar fi făcut un denunţ la Parchet în care a povestit că unul dintre deţinuţi, Lucian Lică, s-a lăudat cu o crimă nedescoperită pe care a făcut-o în comuna constănţeană Corbu.

Victima a fost aruncată într-o fântână dezafectată, adâncă de opt metri şi colmatată parţial. Luând firul denunţului, criminaliştii au descoperit cadavrul şi pe cei trei presupuşi criminali: Lucian Lică (25 de ani), Ştefan Laurenţiu Lică (20 de ani) şi Marian Bran (20 de ani). Potrivit rechizitoroului, prin care cei trei au fost tirmişi în judecată, iar motivul crimei a fost jaful, „Primaru” era paznic la o fermă din Corbu. Ei au furat trei baloţi de paie şi o sticlă de ţuică.

Au făcut o singură planşă foto

Atunci când au descoperit făptaşii omorului, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa au rămas stupefianţi de modul în care poliţiştii au lucrat la acest caz. Poliţiştii chemaţi la faţa locului pentru a analiza jaful şi dispariţia lui Victor Barnea au făcut greşeli flagrante.

Agenţii Viorel Călinoiu şi Cristian Marin, însoţiţi de criminalistul Radu Popa, toţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa s-au deplasat la ferma unde a avut loc omorul, ocazie cu care s-a întocmit doar  o planşă foto. În schimb,  nu s-au întocmit acte de cercetare şi nu a fost sesizat Serviciul de Investigaţii Criminale.

Varianta poliţiştilor: „Mortul e hoţul”


„Potrivit datelor de anchetă iniţiale, apãreau date cã  s-ar fi  constatat,  cu ocazia pseudocercetării menţionate, inclusiv mai multe urme de sânge pe pereţi, despre care agenţii de poliţie ar fi  presupus în mod uşuratic că ar aparţine victimei, considerând că aceasta a fugit cu bunurile ce s-au găsit a fi sustrase şi nici măcar nu au înregistrat cauza”, au enumerat alte gafe procurorii.

Cei trei lucrători de poliţie “au apreciat fără niciun temei că victima şi-ar fi înscenat un furt, motiv pentru care au procedat în maniera neprofesionalã  descrisă mai sus.” Potrivit procurorilor, poliţiţtii transmiteau patronului fermei, Nicolae Puşcaşu, cel căruia i s-au furat bunurile, date mincinoase din anchetă “căruia îi comunicau în permanenţă că ar fi  descoperit presupuşii hoţi, fără ca în realitate să facă vreun demers în acest sens,  după cum am explicat”.

Parchetul: „Puteau opri crimele din 2009”

Procurorii au arătat că dacă cei trei poliţişti şi-ar fi făcut treaba profesionist, “şansele de a fi fost descoperită fapta şi identificaţi autorii, ar fi crescut exponenţial, ceea ce naşte prezumţia că autorii acesteia ar fi fost privaţi de libertate.” În condiţiile concrete, însă, Lucian Lică cel puţin a avut posibilitatea să mai comită omoruri deosebit de grave în 2009, în urma căreia a fost arestat şi condamnat la 30 ani închisoare.


În august 2009, la doi ani de la uciderea lui Barna, Lucian Lică împreună cu Florin Grădinaru au omorât doi bătrâni din Corbu - Stan şi Gherghina Tache, în vârstă de aproape 85 de ani , pe care i-au înjunghiat şi apoi le-au incendiat casa, ca să le poată fura o damingeană cu zece litri de vin. Cei doi sunt condamnaţi, în acest dosar,  la 30 de ani de închisoare.

„Aceste consecinţe tragice nu ar fi avut loc”

“Este extrem de probabil  că toate aceste consecinţe tragice nu ar fi avut loc dacă lucrătorii de poliţie menţionaţi nu s-ar fi manifestat neglijent în ceea ce priveşte îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. Însă, toate aceste chestiuni sunt bazate pe supoziţii şi deducţii şi nu pe elemente care sã facã proba certã a unui raport de cauzalitate între fapta neglijentã a lucrãtorilor de poliţie şi consecinţele expuse”, arată procurorii.


Cei trei poliţişti au fost cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, dar au primit scoaterea de sub începerea urmării penale. Şefii din cadrul IPJ Constanţa au emis raportul cu nr. 41244/15.10.2010, prin care se atestã cã în mod culpabil, agenţii de poliţie menţionaţi nu au evidenţiat lucrãrile fãcute în registrele unitãţii, ceea ce constituie abatere disciplinarã sancţionatã corespunzãtor.

Totuşi, procurorii au decis resesizarea  IPJ Constanţa pentru continuarea anchetei şi sancţionarea pe cale disciplinarã a respectivilor, “încât ceea ce li se poate reţine în mod cert în sarcinã, respectiv neglijenţa ca atare, este fãrã echivoc o abatere gravã  care trebuie sancţionatã, chiar dacã nu este de naturã penalã”.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite