EXCLUSIV Mafia interlopilor moldoveni,protejată de magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul interlopului Ioan- Dumitru Mironescu, trimis în judecată săptămâna trecută pentru şantajarea unui om de afaceri, a fost uitat mai mulţi ani în sertare şi închis  de procurorii din Piatra Neamţ. În cazul anchetei blocate, Mironescu a fost filat de serviciile secrete locale, iar telefonul i-a fost interceptat de SRI. Cazul a  fost redeschis de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, după scandalul uciderii

Interlopul Ioan-Dumitru „Puiu”  Mironescu a fost trimis în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie pentru şantajarea unei persoane. Anchetatori au arătat că în cursul lunii mai 2005, un om de afaceri a împrumutat de la  Ioan-Dumitru Mironescu a împrumutat suma de 25.600 de lei, cu o dobândă de 20% pe lună şi 1000 de euro, cu o dobândă de 30% pe lună.

Suma totală împrumutată s-a cifrat deci la aproximativ 30.000 de lei, dat cu ocazia încheierii acestui contract de împrumut nu s-a consemnat nimic în scris, înţelegerea fiind doar verbală. În intervalul mai 2005 - aprilie 2006, partea vătămată a returnat învinuitului suma de 57.705 de lei (aproape dublu sumei împrumutate).
Mai multe detalii despre această anchetă şi ameniţările interlopului citiţi în articolulul:
EXCLUSIV Ameninţările interlopului Mironescu: „Vreau să-i tai urechile, vreau să-i rup două picioare!”


Telefoanele interceptate cu mandat de la judecători

Ancheta poliţiştilor, coordonaţi de un procuror,  a început în octombrie 2006, când maşina părţii vătămate, un autotursim Toyota Corolla, a fost incendiată în noaptea de 16-17 octombrie 2006. Partea vătămată a acceptat să-i fie interceptate convorbirile pe care avea să le poarte cu Mironescu, în legătură cu sumele de bani pretinse. Judecătoria Piatra-Neamţ, urmare cererii depuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Piatra-Neamţ, prin încheierea nr.7 din 17 octombrie 2006 a dispus interceptarea şi înregistrarea pe bandă magnetică a convorbirilor efectuate de partea vătămată.  Această autorizaţie a fost prelungită de către instanţă în datele de 15 noiembrie 2006 şi 14 decembrie 2006.

Din procesele-verbale în care au fost consemnate convorbirile telefonice pe care partea vătămată le-a avut cu Mironescu a rezultat faptul că interlopul la- sunat de mai multe ori, în intervalul 19 octombrie 2006 - 04 ianuarie 2007 şi îi trimitea părţii vătămate SMS-uri, convorbiri în cadrul cărora îi cerea părţii vătămate să achite anumite sume de bani, solicitări care erau însoţite de multiple ameninţări. În timpul anchetei, s-a s-a solicitat şi obţinut o autorizaţie de interceptare a convorbirilor telefonice de pe un post telefonic utilizat de Nicoleta Mihăilă- prietena interlopului, care a fost trimisă de câteva ori să ia banii de la partea vătămată.

Parchetul Piatra-Neamţ: „operaţiunea de împrumut nu este sancţionată de legea penală”

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, prin referatul din 09 martie 2009 a propus trimiterea în judecată a lui Ioan- Dumitru Mironescu, pentru şantaj şi distrugere, precum şi a Nicoletei Mihăilă pentru complicitate la aceste infracţiuni. Prin ordonanţa nr.3l3l/P/2008 din 27 mai 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Mironescu pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, respectiv distrugere, şi faţă de Mihăilă pentru complicitate la şantaj.


Pentru a adopta această soluţie procurorul a avut în vedere faptul că „operaţiunea de împrumut cu o dobândă disproporţionată este plasată în afara licitului dar nu este sancţionată de legea penală actuală, condiţii în care s-a concluzionat că faptei îi lipseşte latura obiectivă a infracţiunii de şantaj, întrucât nu s-a putut face dovada caracterului injust al sumelor solicitate de învinuit.”

Dosar redeschis de Codruţa Kovesi

După uciderea interlopului băcăuan Gheroghe Mararu şi demisia şefului IPJ Neamţ, comisarul Aurelian Şoric, procurorii din Parchetul General au redeschis mai multe dosare, care erau blocate sau închise,  ale interlopilor din Moldova. Prin ordonanţa Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 11 ianuarie 2011, ancheta a fost redeschisă în acest dosar de şantaj.

Dosarul a  fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Procurorii au descoperit zeci de probe, declaraţii şi discuţii telefonice ignorate de cei care ai decis închiderea dosarului.

Cercetat în dosarul uciderii lui Gheorghe Mararu


Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus, în aprilie 2011, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Cristian Chilat, zis “Falău”, pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.


Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea materialului de urmărire penală faţă de Ioan Dumitru Mironescu cu privire la care s-a început urmărirea penală, la data de 24 decembrie 1010, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, din cercetări reieşind faptul că acesta a pus la dispoziţie inculpatului Chilat Cristian arma de foc folosită în atac şi muniţia aferentă, şi a furnizat acestuia informaţii referitoare la prezenţa victimei şi a părţii vătămate în localul amintit.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite