EXCLUSIV Jurnalul unui escroc, licenţiat la ASE, şi schemele sale: „Piţipoanca din Lipscani”, „Apartamentul de închiriat”, „Curierul”, „Vânzarea unei maşini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Dumitrescu a pus la punct o reţea de înşelătorii
Cătălin Dumitrescu a pus la punct o reţea de înşelătorii

O agendă plină cu scheme de înşelătorii au găsit procurorii în locuinţa lui Claudiu-Cătălin Dumitrescu (32 de ani). Ţeparul a ajuns conoscut în lumea escrocilor din Bucureşti, după ce a organizat un examen simulat pentru stewardese şi a încasat taxa de participare de la 15 tinere.

„Piţipoanca din Lipscani", „Apartamentul de închiriat", „Curierul", „Vânzarea unei maşini", sunt doar câteva dintre schemele gândite de Claudiu-Cătălin Dumitrescu şi notate în agendă. Pe prima foaie stă scris motto-ul său „<<SCHEMĂ>>: <<o infracţiune>> ce ulterior nu poate fi reclamată". Tînărul este licenţiat al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti- Facultatea de Comerţ şi a urmat cursuri aprofundate cu specializarea administraţia afacerilor comericiale. În prezent el este administrator la o societate comercială.

„Apartamentul de închiriat"

Prima schemă notată de Dumitrescu este „apartamentul de închiriat". Înşelătoria consta în închierirea unui apartament unor mai multe perosoane, în acelaşi timp, pentru a încasa prima lună de chirie şi garanţiile.

Pentru a pune în aplicare această escrocherie, Dumitrescu a notat că este nevoie de „un apartament închiriat pe [data de] 15 ale lunii, buletin fals şi cerută garanţia la data de 1 a lunii." Modul de operare este amintit pe săgeţi, înşelătoria trebuie executată în trei persoane: un bărbat şi o femeie care să joace rolul proprietarilor şi cea de-a treia, agentul imobiliar.
„-închiriere
- anunţ pe net
- solicitarea unui avans, cu un antecontract semnat
-cuplu + agentul imobiliar
- promisiunea că la data de 1 a lunii se poate muta
-schema făcută pe 20-30 ale lunii
- agent imobiliar şi un cuplu", nota Dumitrescu în agenda sa.

„Curierul"

Numele schemei, după cum notează minuţios escrocul, „vine de la o firmă de curierat, cu un PACHET pe numele firmei şi de plătit o sumă. Vânzătorul va spune că nu ştie şi e sfătuit să sune la patron. Şi atunci vorbeşte curierul cu el la telefon, <<mimând>> la final <<acceptul>> acestuia". „E important să fie filat magazinul şi patronul să nu fie acolo. Magazinul să fie mai mic. Să se obţină datele firmei de pe scrisoare, ceva", mai scrie Dumitrescu.

„Vânzarea pe internet"

Dumitrescu a notat mai multe site-uri de profil, din România şi din străinătate.
„Varianta 1: Întâlnire în Bucureşti şi se arată produsul, ca apoi să fie schimbat (i se dă o cutie goală). Varianta 2: Plata prin curier pentru un produs fictiv", scria tânărul.

Ca produse care ar fi putut fi vândute el aminteşte: „software de spart parole de yahoo, pastile miraculoase de slăbit, contra calviţiei, gadgeturi miraculoase- care clonează telefoane, carduri, tehnologii care sunt ilegale, pastila antimahmureală, camera de spionaj."

„Vouchere în Lipscani"

Una dintre metodele favorite ale lui Dumitrescu, „Vouchere în Lipscani", asupra căreia a pus mai multe semne de întrebare. „Organizez casting pentru promotere", era o mică adnotare.

Una dintre întrebări era dacă să ceară bani de garanţie fetelor promotere care împărţeau vouchere.
„ - fac nişte vouchere.
- le vând prin Lipscani, prin Unirii, Universitate.
- Vouchere pentru cluburi, terase cu reduceri substanţiale.
- Pachetul de 10 vouchere, 50 de lei sau două vouchere 5 lei."


„Garanţia", viza păcălirea agenţilor de vânzări

„Anunţ, interviu pentru agenţi de vânzare produse de slăbit, calviţie etc (destul de scumpe), nota Dumitrescu în introducerea acestei scheme. „Li se oferă salariu fix + comision vânzare (10%). Li se oferă produse la ei în valoare de 500 de lei, cu o garanţie de 150 de lei. Apoi firma dispare", a explicat escrocul.

„Security" şi „Apartamente- Moştenirea Bătrânilor"

Schema „Security" viza anunţuri de angajare a unor agenţi de pază, dar viza efectuarea unui training contra-cost şi plata unor analize medicale. „Apartamente-Moştenirea Bătrânilor" avea ca primă misiune identificarea de bătrâni fără moştenitori. „Introducerea în schemă a unei fete inocente, credincioase, muncitoare care caută gazdă etc", scria în agendă. Despre modul în care tânăra ajungea în posesia bătrânilor, Dumitrescu nu a scris nimic.


„Piţipoanca din Lipscani"

Alte scheme priveau achiziţii de stick-uri de internet „pe buletinul unui boschetar", sau înşelătoria „Creditul" care era mai complicată, fiind făcută cu alţi doi complici, unul jucând rolul „Girantului", iar celălalt pe cel al „Bancherului". „Vânzarea unei maşini" - pentru a păcăli clienţii de avans, „angajarea de programatori IT în străinitătate"- plata unei taxe pentru depunerea dosarelor sau „Piţipoanca din Lipscani", tinere atrăgătoare care să momească cetăţeni străni în centrul Capitalei.

Scheme peste scheme

Pe mai multe pagini au fost descrise şi alte scheme: „Înşelătoria Turistică"- oferte fictive turistice, „Laptopul"- care oferea upgrade-ul unor componente şi furau calculatoarele, „maşina de închirieri"- se închiria persoanei înşelate o maşină, pe care era montat un GPS pentru a putea fi localizată şi „confiscată" cu cheia dublă, clientul pierdea garanţia.

Claudiu-Cătălin Dumitrescu, fratele său Emanuel Mihai Dumitrescu (26 de ani)- aboslvent al unei facultăţi economice şi Laura Gabriela Bratan (22 de ani)- studentă, au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru 15 infracţiuni de înşelăciune.

Claudiu-Cătălin Dumitrescu şi-a luat identitatea falsă de Sorin Dumitru şi a făcut o societate fictivă „Fly Services LTD" care s-ar fi ocupat de selectarea de stewardese pentru companiile aeriene Iberia, Lufthansa şi Air France.


Amăgite cu salarii de 3.500 de euro

"Firma noastra Fly Services cauta 20 de însoţitoare de bord pentru trei mari companii aeriene, din Germania, Franţa şi Spania. Calitatea de însoţitor de bord necesită absolvirea unui curs. Avantajul în cazul de faţă este că cele 3 firme oferă acest curs recunoscut la nivel european, prin firma noastră", suna anunţul pus pe internet.

Oferta de salariu era în funcţie de experienţă, vechime, rutele alese şi orele de zbor la activ. "Pentru o întelegere mai bună a nivelului de salarizare putem oferi un exemplu pentru o însotitoare de zbor, cu o vechime de 1 an de zile, pe rute exclusiv europene şi cu un minimum de 40 de ore de zbor pe săptămână este de circa 3500 euro", se arăta în anuţul fals.


Candiate respinse pentru a credibiliza examenul

Escrocul a închiriat un birou în Calea Florească şi a simulat un interviu pentru însoţitoare de zbor. Preţul era de 50 de euro de persoană şi au fost în jur de 35 de candidate. Probele erau de cultură generală şi georgrafie.

Examenele au fost susţinute în zilele de 17 şi 18 mai 2011. „Suma relativ mică percepută a fost gândită tocmai în ideea că părţile vătămate nu <<se vor obosi>> să sesizeze organelle de urmărire penală", au arătat procurorii care au instrumentat acest dosar. „Pentru a creşte încrederea în realitatea interviului, câteva candidate au fost respinse din considerente estetice, nepercepându-li-se taxa de înscriere", au mai explicat procurorii.

„Trebuie să mai fac alte scheme, mă gândesc la altele"

Claudiu-Cătălin Dumitrescu a avut o discuţie telefonică, la data de 25 mai 2011, cu fratele său, Emanuel-Mihai Dumitrescu, căruia îi spunea că e nemulţumit de schema „Stewardesa".


Emanuel-Mihai Dumitrescu: Tu? Recrutări ceva?
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Foame de bani!
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Nu mai faci recrutări?
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Trebuie să mai fac alte scheme, mă gândesc la altele, nu mai...
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Nu mai ţine acum.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Asta nu mai merge. Altă combinaţie acum. Am una în cap, dar nu ştiu cum să o fac, să vedem.

„Aveai adrenalina în sânge ca trenul"

Claudiu-Cătălin Dumitrescu a avut o discuţie telefonică, la 19 mai 2011, cu fratele său, Emanuel-Mihai Dumitrescu.

Emanuel-Mihai Dumitrescu: Da, boss.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Ce faci, cocoş?
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Băi, nepoate.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Vezi că te caută poliţia.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Te-a sunat tata.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Ştiu, ştiu am vorbit cu el astăzi
Emanuel-Mihai Dumitrescu: A zis că nu ai plătit banca, că te dă pe mâna poliţiei, că ai datorii la bancă.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Să nu te dea pe tine Gogule, că tragi lumea în ţeapă, faci combinaţii. Erai...pe tine.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Da.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Cum e, frate? Ai văzut ce mişto e schema.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: M-a durut capul toată ziua.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Eşti nebun la cap?
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Te cred.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Ştii cum a fost?
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Am văzut că ai fost fleaşcă.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: M-am trezit astăzi la 12. Acum trebuie să mă duc să plătesc şi eu chiria aia.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Aveai adrenalina în sânge ca trenul.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Să moară mă-sa.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Îţi dai seama, fratele meu.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Tu ce faci? Te simţi bine!
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Am dormit că eram obosit la cât am vorbit, la cât am băgat acolo, îţi dai seama. Am dormit aseară neîntors.
Claudiu-Cătălin Dumitrescu: Psihic, mă, şi tot te oboseşte.
Emanuel-Mihai Dumitrescu: Păi, da. Plus că era şi adrenalina. A fost mişto. Mai mergea o zi. Mai ciugulim. Mi-au trimis multe e-mailuri. Una aia înalta, ai văzut, bruneta aia?

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite