EXCLUSIV Corupţia din vămi. Cum a afectat imaginea României taxatorul Niculae Vârbănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Vârbănescu a mai fost implicat într-un scandal şi anul trecut
Niculae Vârbănescu a mai fost implicat într-un scandal şi anul trecut

Niculae Vârbănescu (44 de ani), încasator de taxe la punctul de frontieră Giurgiu, arestat pentru luare de mită, a compromis prestigiul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, instituţie de interes naţional, potrivit procurorilor care l-au reţinut.

Magistraţii au arătat în propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile că faptele controlorului trafic-casier ar putea afecta prestigiul României în general, „având în vedere că faptele de corupţie au vizat trecerea printr-un punct de frontieră a unor autocamioane conduse de cetăţeni străni, astfel încât prin neluarea unor sancţiuni corepunzătoare pentru stoparea acestui tip de infracţiuni se creează României o imagine defavorabilă, în sensul că se perpetuează ideea că aici nu există corectitudine şi că se poate rezolva orice tip de nereguli prin oferirea de bani cu titlu de mită funcţionarilor care ar trebui să aplice legislaţia şi nu să o încalce.”

Ameninţări cu amenzi de 1.200 de euro

Niculae Vârbănescu este acuzat de luare de mită şi a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, la data de 21 septembrie 2011, de judecătorii Tribunalului Giurgiu. Recursul acestuia va fi luat în discuţie săptămâna viitoare la Curtea de Apel Bucureşti. Un şofer turc şi unul bulgar, care tranzitaseră cu tir-urile România, având destinaţia finală Afganistan, au fost opriţi la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu de Niculae Vârbănescu.

Potrivit procurorilor, acesta le-ar fi cerut sumele de 250 de euro şi 300 de euro, pentru a-i lăsa să intre în ţară, în caz contrar ameninţându-i cu amenzi de 1.200 de euro, bani pentru eliberarea unor autorizaţii de transport. Cei doi şoferi au depus denunţ, iar procurrii l-au prins în flagrant pe Niculae Vârbănescu.

1.000 de euro „taxa de şcolarizare” pentru fiica sa

Supriza anchetatorilor, după organizarea flagrantului în ghişeul de la vamă au descoperit alţi 320 de euro şi 120 de dolari, bani care nu au fost declaraţi în registrul special atunci când acesta a intrat în tura de serviciu. În maşina acestuia, procurorii au mai descoperit 1.000 de euro, ascunşi în portbagaj.

Explicaţiile lui Vârbănescu au fost hilare. El a declarat că banii au fost ascunşi acolo de soţia sa, deorece se temea de hoţi, după ce unul dintre vecini i-a spart casa. Suma ar fi reprezentat banii necesari pentru achitarea taxei de şcolarizare pentru fiica sa, studentă la stomatologie. Procurorii au mai scotocit şi-n maşina unui alt coleg al lui Niculae  Vârbănescu.

Tribunalul Giurgiu: „Se aşteaptă o reacţie promptă împotriva corupţiei”

Magistraţii de la Tribunalul Giurgiu au motivat arestarea preventivă a lui  Niculae Vârbănescu prin faptul că lăsarea în libertate a acestuia „ar genera un sentiment de indignare în rândul opiniei publice”, iar pe de altă parte „ar putea constitui o circumstanţă de a încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni grave”. „Starea de pericol pentru ordinea publică se reflectă şi la nivelul întregii ordini sociale în contextul în care se aşteaptă o reacţie promptă şi eficientă a organelor judicare în lupta împotriva corupţiei”, mai notează judecătorii.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite