EXCLUSIV FOTO/VIDEO Cazul Ţundrea: vinovaţii dorm liniştiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Avram (40 de ani), cel pe care Marcel Ţundrea l-a indicat ca autor al violului și al uciderii unei minore, susţine că împărţea cu acesta atât celula, cât şi pachetul primit de acasă. Ancheta în cazul gorjeanului Marcel Ţundrea care a stat pe nedrept 12 ani la închisoare a fost redeschisă. Procurorii au un suspect care are șanse să scape.

Sătenii din Pojogeni, judeţul Gorj, dau vina pe Gheorghe Avram pentru uciderea, în 1992, a unei fete de 14 ani. Vestea că a fost găsit adevăratul criminal al Mioarei Gherasie (14 ani) a fost şocantă pentru mama lui Marcel Ţundrea, Ioana Popescu (92 de ani).

Mai citiţi şi:

Mama lui Ţundrea: „Chiar dacă au găsit criminalul, copilul meu tot mort rămâne!“

Judecătoarea Cătănoiu: „ Nu am ce să îmi reproşez. Probele din dosar arătau clar că Ţundrea este criminalul“

Târgu-Jiu: Mama lui Marcel Ţundrea: „Închisoarea mi-a băgat în pământ fiul nevinovat“

Dreptate post-mortem pentru Marcel Ţundrea

Târgu-Jiu: Liliana Clima: „Păcat ca s-a descoperit adevăratul criminal acum, dupa ce Ţundrea a murit! “

Bătrâna, care locuieşte singură într-o căsuţă modestă din satul Pojogeni, a leşinat atunci când avocatul Liliana Clima a vizitat-o pentru a-i spune că au aflat cine ar fi trebuit să facă 12 ani de închisoare în locul fiului său. „Mi-aş fi dorit să nu fi murit de foame şi de boală, căci a stat în puşcărie până s-a îmbolnăvit. Acum, chiar dacă se va afla cine a comis crima, nu mai contează. Pe copilul meu nu mi-l aduce nimeni din mormânt. Stau lângă fotografiile lui şi plâng când mă uit la ele", spune Ioana Popescu.

Deşi a fost sfătuită de avocat să continue procesul în vederea obţinerii de despăgubiri pentru suferinţa îndurată de fiul său, femeia, bolnavă de diabet, nu are putere să meargă mai departe: „Nu mai are rost să mă judec, că sunt bătrână şi nu mă pot duce la proces."

Ioana Popescu, mama lui Marcel Ţundrea, îşi plânge şi acum fiul pedepsit pe nedrept

image

„Am auzit că Avram a omorât-o!"

La două case distanţă locuiesc tatăl şi fratele Mioarei Gherasie, fetiţa violată şi ucisă cu bestialitate. Marin Gherasie (73 de ani), tatăl fetiţei, îl consideră nevinovat pe „nea Marcel", cum îi spunea fiica sa lui Ţundrea.

Tatăl fetei ucise l-a considerat întotdeauna pe Ţundrea nevinovat

image

„Cum să-mi omoare Marcel copilul, când fetiţa lui se juca împreună cu a mea? Am auzit că vinovat ar fi unul, Avram, din Comăneşti. Nu am dat ochii cu el, că nu am fost la proces, la Braşov. Dacă el ne-a omorât fata, să facă puşcărie. Avea 14 ani fata mea, abia îi scosesem buletinul", spune tatăl minorei.

Gheorghe Avram (40 de ani) a fost audiat de procurori şi în urmă cu 18 ani. Bărbatul locuieşte în prezent în cătunul Comăneşti, care aparţine de satul Pojogeni. Ieşit de curând din închisoare, unde a stat 14 ani pentru că a ucis un consătean, bărbatul se fereşte să stea de vorbă cu jurnaliştii. „Nu mă interesează, e ancheta lor şi cu asta basta. Să-şi găsească vinovatul! Eu nu bănuiesc pe nimeni.

Am fost învinuit aşa cum a fost jumătate din sat", susţine bărbatul. Avram povesteşte că în ziua crimei a văzut-o pe Mioara Gherasie la râu, spălând rufe. „Atunci am văzut-o ultima dată. Mi-au luat şi mie ADN-ul, crezând că eu am ucis-o. Chiar îmi pare rău pentru fată", mai spune bărbatul.

Împărţeau aceeaşi pâine în celulă

Gheorghe Avram şi Marcel Ţundrea au fost colegi de celulă la Penitenciarul Codlea, primul închis pentru uciderea unui consătean, iar Ţundrea pentru viol şi crimă. „Împărţeam şi pachetul pe care-l aveam de acasă. Dar apoi, Ţundrea s-a întors împotriva mea şi credea că eu am omorât-o pe fată", mărturiseşte Gheorghe Avram. Acesta consideră că anchetatorii nu şi-au făcut bine treaba şi spune că în ruptul capului nu ar vrea să mai ajungă la puşcărie: „Am fost închis pentru o altă crimă şi a fost un iad!".

Fratele fetiţei omorâte, Cristinel Gherasie (35 de ani), îşi aduce aminte că în acea dimineaţă din 1992, în drum spre şcoală, a vorbit cu sora sa care spăla rufe la râu: „Am trecut pe pod şi am văzut-o pe soră-mea spălând rufe. Tot pe pod m-am întâlnit şi cu Gheorghe Avram, despre care spun unii oameni din sat că ar fi vinovat. El se întorcea de la muncă, lucra la mină. Nu ştiu dacă el a omorât-o. Eu l-am întrebat după mulţi ani, la o bere, şi mi-a spus că nu".

Cristinel Gherasie arată locul unde a fost găsit trupul neînsufleţit al surorii sale

image

Cristinel Gherasie, la crucea amplasată în memoria surorii sale

image

„Criminalul să fie închis"

Bărbatul consideră că anchetatorii nu şi-au făcut treaba.„Dacă ei spun că altul a ucis-o pe sora mea, nu Ţundrea, atunci şi cer, după atâţia ani de chin, ca toţi cei care s-au ocupat de caz să-şi dea demisia, iar criminalul să fie închis. Pe mine, dacă am fost sărac, anchetatorii m-au luat la mişto, mi-au luat şi ADN, au crezut că am omorât-o eu. Aş vrea să-l cunosc pe adevăratul criminal", spune Cristinel Gherasie.

Fratele victimei povesteşte ce s-a întâmplat în ultima zi din viaţa surorii sale

image

Diaconescu: „Expertiza e ilegală!"

Ion Diaconescu, procurorul care a întocmit rechizitoriul în „Cazul Ţundrea" s-a pensionat. El deţine două case de vacanţă în oraşul Novaci, din judeţul Gorj. Contactat telefonic, fostul procuror a declarat că decizia care îl dezvinovăţeşte pe Marcel Ţundrea nu este corectă. „Luni vă invit la biroul meu şi am să vă arăt probele, acte ştiinţifice care arată că mi‑am făcut datoria. Ultima expertiză genetică este împotriva legii. Sunt convins că proba a fost schimbată", susţine Ion Diaconescu.

Georgeta Cătănoiu, unul dintre cei trei judecători care au făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel Craiova şi care i-a respins apelul lui Marcel Ţundrea, spune că gorjeanul a fost condamnat în baza probelor de la dosar.

„Au fost şi martori care au venit la proces şi care au spus că l-au văzut la doi, trei metri de cadavru. Eu şi ceilalţi doi judecători am cerut să se recolteze din vaginul fetei spermă, însă ne-au spus că trupul neînsufleţit al tinerei a stat prea mult în apă şi probele nu mai sunt concludente", îşi aminteşte magistratul. Fosta judecătoare îşi aminteşte că bărbatul a spus, în momentul în care a depus mărturie, că este nevinovat: „Noi am judecat cazul lui la fel ca pe fiecare. Deşi acum s-a stabilit că nu el este vinovat, nu am nimic să-mi reproşez. Toate indiciile arătau că el este autorul crimei". (Silvia Stoenescu)

Procurorii vor cere suspendarea prescripţiei

Adevăratul vinovat ar putea scăpa însă nepedepsit. Depistarea presupusului autor al îngrozitorului viol, urmat de uciderea victimei, abia după 18 ani de la comiterea faptelor îl scapă pe acesta de învinuiri întrucât faptele s-au prescris în urmă cu trei ani. Procurorii iau în calcul introducerea unei acţiuni în instanţă pentru a suspenda cursul prescripţiei, având în vedere că decizia de condamnare definitivă a lui Marcel Ţundrea a dus la imposibilitatea de a mai face alte cercetări în acest caz. În acest mod, anchetatorii ar putea cere arestarea preventivă a presupusului autor al violului şi al crimei.

Dacă adevăratul făptaş va răspunde sau nu penal pentru faptele comise în 1992, acesta va depinde numai de interpretarea judecătorilor. Consiliul Superior al Magistraturii va trebui însă să decidă cum vor fi sancţionaţi magistraţii care au contribuit la cea mai oribilă eroare judiciară de după 1989. Având în vedere că aproape toţi procurorii şi judecătorii care au pus umărul la condamnarea pe nedrept a unui om sunt pensionari, este greu de crezut că ei vor fi traşi la răspundere. Singura şansă pentru familia lui Marcel Ţundrea este să se adreseze instanţelor care să constate cine se face vinovat de eroarea judiciară şi să acorde despăgubiri.

Cutremurătoarea poveste a gravei erori judiciare

image

Marcel Ţundrea a stat nevinovat 12 ani după gratii

- 16 iunie 1992 - Marcel Ţundrea este arestat pentru comiterea unui viol, urmat de uciderea victimei. Mioara Gherasie, în vârstă de doar 14 ani, fusese găsită moartă pe malul pârăului Valea Rea din localitatea gorjeană Pojogeni. Tânăra fusese violată, iar în gura acesteia au fost găsite două pietre de râu care au dus la asfixierea şi la decesul său.
- 3 noiembrie 1992 - Fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj, Ion Diaconescu, cel care a coordonat ancheta în cazul Ţundrea, a decis trimirea acestuia în judecată, deşi singurele „probe" în baza cărora bărbatul a zăcut 12 ani după gratii erau mărturia unei vecine, care l-ar fi văzut lângă victimă, şi o cămaşă cu pete de sânge găsite la gorjean acasă. Sângele era din grupa A II, care aparţinea victimei, dar şi din cea pe care o avea Marcel Ţundrea.
- 18 mai 1993 - Ţundrea este condamnat, în primă instanţă, de judecătorii Gheorghe Bistreanu şi Elena Popescu de la Tribunalul Gorj. Verdictul: 25 de ani de închisoare!
- 30 octombrie 1995 - judecătorii Curţii de Apel Craiova resping apelul lui Marcel Ţundrea şi menţin decizia Tribunalului Gorj, respectiv condamnarea de 25 de ani pentru viol şi omor.
- 27 noiembrie 1997 - Speranţele lui Ţundrea sunt spulberate definitiv, întrucât instanţa supremă a decis irevocabil ca gorjeanul să fie condamnat la 25 de ani de închisoare. Mai mult, judecătorii Emil Gherguţ (implicat într-un scandal politic înainte de alegerile din 2004, pe când era preşedintele Biroului electoral Central), Alexandrina Cochinescu (soţia fostului judecător de la Curtea Constituţională, Nicolae Cochinescu, care a ocupat şi funcţia de procuror general al României) şi Dimitrie Onica au refuzat administrarea unor probe noi.
- 26 iunie 2003 - Testul ADN este respins.
- 30 aprilie 2004 - Emil Moţa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a cerut revizuirea dosarului, arătând că au fost descoperite fapte care nu au fost cunoscute de instanţele de judecată la soluţionarea cauzei, respectiv un raport de expertiză întocmit de medicii legişti.
- 4 mai 2004 - Tribunalul Gorj a admis în parte revizuirea cauzei şi a dispus suspendarea executării pedepsei, Marcel Ţundrea fiind eliberat.
- 2 iunie 2004 - Cauza a fost strămutată la Tribunalul Braşov.
- 17 septembrie 2004 - Tribunalul Braşov a dispus achitarea lui Ţundrea.
- 2 septembrie 2005 - Institutul de Medicină Legală constată că ADN-ul lui Ţundrea nu corespunde cu cel al autorului violului şi crimei.
- 3 aprilie 2006 - Instanţa supremă retrimite dosarul pentru rejudecare la Tribunalul Braşov.
- 18 ianuarie 2007 - Marcel Ţundrea se stinge din viaţă, ca urmare a unor boli incurabile luate din puşcărie.
- 10 octombrie 2007 - Tribunalul Braşov stabileşte că violul şi crima au fost comise de o altă persoană.
- 25 iunie 2009 - Curtea de Apel Braşov a respins recursul procurorilor la decizia de achitare a lui Marcel Ţundrea.
- 18 noiembrie 2009 - Decizia rămâne definitivă la instanţa supremă.
- Iunie 2010 - procurorii Parchetului General îl descoperă pe adevăratul violator şi criminal, care riscă acum să stea după gratii 25 de ani.(Liliana Năstase)

Marcel Ţundrea, în 2004, după ce a ieşit din închisoare

image

Feţele justiţiei în cazul Ţundrea

În timpul anchetei în dosarul crimei de care a fost acuzat, gorjeanul Marcel Ţundrea a repetat un nume: Gheorghe Avram, acuzat şi el de o infracţiune gravă. Suspiciunile că în cazul violului şi uciderii fetei de 14 ani probele nu au fost concludente au apărut la 7 ani după prima condamnare a lui Marcel Ţundrea.

În 2004, procurorul gorjean, Emil Moţa a decis efectuarea testului ADN, care a arătat că Ţundrea nu este vinovat. În primăvara anului 2004, Parchetul Gorj a admis cererea de revizuire a dosarului şi acesta a fost pus în libertate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat pe Ţundrea nevinovat la 20 noiembrie 2009 după cinci ani de procese. El a murit însă în ianuarie 2007.

Avocatul lui Ţundrea, Liliana Clima, cea care a continuat procesul după decesul clientului său, în 2007, a declarat că testul ADN coincide cu cel al actualului suspect şi nu cu al lui Marcel Ţundrea. „Era de aşteptat să se ajungă la această decizie, având în vedere faptul că Ţundrea fusese declarat nevinovat în ambele infracţiuni. Păcat este că s-a ajuns la acest rezultat atât de târziu, când Ţundrea se află deja pe lumea cealaltă", a declarat avocatul Liliana Clima.

Liliana Clima, avocatul lui Marcel Ţundrea

image

Procurorul Ion Diaconescu, autorul capetelor de acuzare pe baza cărora Ţundrea a fost judecat, contestă acum administrarea noilor probe. Gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat, în 1993, la 25 de ani de închisoare pentru violarea si uciderea unei fete de 14 ani, în comuna Pojogeni. La o zi după omor, cadavrul fetei a fost găsit de săteni, iar necropsia a stabilit că minora a fost violată şi omorâtă prin introducerea de pietre pe esofag. La scurt timp, poliţiştii au stabilit un cerc de suspecţi şi, în baza unui mandat eliberat de procurori, a fost reţinut Marcel Ţundrea, care a stat 12 ani la închisoare, deşi nu şi-a recunoscut vreodată fapta.(Loredana Ficiu)

Marcel Ţundrea

image

Erotile judiciare, pedepsite doar pe hartie în Romania

Pedepsirea erorilor juciare în Romania, la ora actuală, există doar la nivel declarativ. Niciun magistrat nu a plătit, pană în prezent, vreo greşeală care a trimis după gratii oameni nevinovaţi. După o serie de procese pierdute de Romania la CEDO pentru erori judiciare, autorităţile statului au făcut un proiect de lege în care se arată că: "Pentru riscurile ce decurg din activitatea profesională, judecatorii şi procurorii încheie o asigurare de răspundere civilă pentru erori judiciare săvarşite din gravă neglijenţă, în condiţiile stabilite prin hotărare a Guvernului". Proiectul are în vedere şi definrea sintagmei de „rea-credinţă", în sensul că "există rea-credinţă atunci cand judecătorul sau procurorul încalcă, cu ştiinţă, normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand prejudicierea unei persoane".

Conform noului proiect de lege, victimele vor putea să beneficieze de repararea prejudiciului îndreptandu-se cu acţiune impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 18 luni de la data rămanerii irevocabile a hotărarii prin care a fost constatata eroarea judiciară. După acordarea prejudiciului de către stat, Ministerul Finanţelor se va întoarce- cu o acţiune în regres-împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, a savarşit o eroare judiciară ce a dus la prejudicii materiale sau morale. Pană la intrarea în vigoare a legii, însă, procurori şi judecătorii nu răspund în niciun fel faţă de greşelile impardonabile pe care le fac!

Noaptea cea mai sângeroasă a litoralului: patru morţi, doi criminali în libertate

Cum comentaţi?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite