EXCLUSIV Viaţă de judecător corupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul ploieştean arestat pentru luare de mită avea legături mai vechi cu interlopul pe care l-a eliberat din arest. Cazul de corupţie de la Ploieşti, în care şeful Secţiei Penale a Tribunalului Prahova a fost arestat, arată  una dintre metodele prin care se dă şpagă în Justiţie.

Citeşte şi:


La 5 noiembrie, magistratul Dumitru Rebegea (34 de ani), şeful Secţiei Penale a Tribunalului Ploieşti, era arestat de procurorii anticorupţie. Judecătorul a fost acuzat că ar fi cerut şi primit mită aproximativ 40.000 de euro pentru a-l elibera din arest pe interlopul Sandu Zamfir (35 de ani), zis Austrianu.

O parte din suma de bani a fost trimisă judecătorului de către familia lui Austrianu, prin avocata Viorica Pilică. Austrianu era acuzat de procurori de înşelăciune şi şantaj, fapte comasate din 22 de dosare penale. Fusese arestat la 6 iulie 2009 şi a fost eliberat pe 30 septembrie, prin sentinţa dispusă de un complet al Tribunalului Ploieşti, compus din Dumitru Rebegea şi Adrian Podea.

O Relaţie veche de patru ani

Ziarul „Adevărul“ a descoperit că primul contact între judecătorul Dumitru Rebegea şi clanul lui Sandu Zamfir, zis Austrianu, datează din 2005. Rebegea a fost cel care l-a scăpat de puşcărie pe Lorentz Zamfir, fiul cel mare al lui Austrianu, arestat pentru furt. La 13 martie 2005, Lorentz se afla în centrul Ploieştiului când s-a întâlnit cu un cunoscut. I-a cerut acestuia telefonul mobil pentru că ar fi avut de sunat urgent pe cineva. A apelat şi a plecat cu tot cu telefon. Partea vătămată i-a cerut insistent aparatul, însă fiul lui Austrianu s-a urcat într-o maşină şi a dispărut.

Cazul este unul clasic de furt calificat, pedepsit cu închisoarea, mai ales că Lorentz avea cazier. Mai executase şase luni de puşcărie tot pentru furt. În aceste condiţii, Lorentz a fost arestat după ce i s-a făcut plângere la Poliţie. La Judecătorie, magistraţii au hotărât să-l condamne pe junior la doi ani închisoare. Lorentz a făcut apel, iar procesul s-a mutat la Tribunal. Acolo, fiul lui Austrianu a fost achitat pe motiv că fapta nu e furt. Judecătorul care a dat această decizie,  menţinută şi la Curtea de Apel, este chiar Dumitru Rebegea. Partener de complet îl avea tot Adrian Podea, cel cu care, anul acesta, avea să-l elibereze pe Austrianu.

 Judecătorul Podea este cunoscut ca apropiat al lui Rebegea, în sensul că ei formează un complet cu vechime. Magistratul a refuzat să îşi exprime poziţia în ceea ce priveşte coincidenţele în privinţa hotărârilor suspecte luate în cazurile familiei ţiganilor zavragii.

Relaţie de încredere şi vechime

Un rol esenţial în procedura de eliberare a lui Austrianu a revenit intermediarului: Viorica Iosefina Pilică.
Judecătorul Dumitru Rebegea  şi-a început cariera de magistrat la Judecătoria Ploieşti. A intrat pe civil, iar pentru o vreme, grefier de şedinţă i-a fost o anume Viorica Iosefina Dumitru. După o perioadă de colaborare, magistratul Rebegea promovează şi devine judecător la Tribunalul Bucureşti. În paralel, grefiera Viorica Iosefina Dumitru îşi schimbă numele şi devine Viorica Iosefina Pilică. Cu acest nume, în 2003, devine avocat.  Însă, puţini au fost cei care au văzut-o la bară pe fosta grefieră a judecătorului Rebegea. În schimb, judecătorul şi avocata au fost observaţi deseori în discuţii personale.
 
Pilică a devenit veriga dintre infractori şi magistrat şi pentru că locuieşte într-un cartier al Ploieştiului cunoscut sub „stăpânirea“ zavragiilor. Casa Vioricăi Pilică se evidenţiază în noroiul uliţei: e înaltă şi vopsită strident, în roşu-portocaliu. În curte, o femeie negricioasă spune că avocata nu este acasă şi nici nu se ştie când va reveni. În cazul şpăgii primite de judecătorul Rebegea, avocata Pilică a avut rolul cel mai important: de a „transfera“ informaţii de la Rebegea la Austrianu şi bani în sens invers.

Vicele de la Curtea de Apel, naşul lui Rebegea

image

Clanul Austrianu îşi construieşte casă sub tribuna stadionului din Ploieşti Foto: Iulius Cezar

În momentul în care s-a pus problema arestării lui Dumitru Rebegea, procurorii l-au prezentat Curţii de Apel Bucureşti, şi nu a celei din Ploieşti, în jurisdicţia căreia se afla. Surse judiciare susţin că s-a evitat ducerea magistratul acuzat de corupţie la mandat la Curtea de Apel Ploieşti fiindcă Rebegea este finul lui Adrian Ghiculescu, vicepreşedintele acestei instanţe.

Soţia lui Dumitru Rebegea ne-a confirmat faptul că vicepreşedintele Curţii de Apel Ploieşti îi este rudă prin alianţă, însă a precizat ferm că „acesta nu are nicio legătură cu acest caz“. Magistratul Ghiculescu a declarat că este naşul de cununie al judecătorului Rebegea din anul 2000. Singura sa opinie vizavi de cazul de corupţie a fost seacă: „Nu am cunoştinţă de ceea ce s-a întâmplat. Nu ştiu mai nimic de Austrianu. Nu pot să-mi spun opinia despre alte procese aflate pe rolul instanţelor noastre sau ale altora pentru că nu ar fi deontologic“.

Avocaţii

În „culisele“ cazului de la Ploieşti au mai apărut doi avocaţi: Georgeta Buliga şi Bogdan Păun. Buliga este, potrivit unor surse judiciare, fost procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi a fost apărător în cazul unei percheziţii efectuate la domiciliul lui Austrianu.  Bogdan Păun este avocatul „de bară“ al lui Austrianu. Acum e şi membru al Biroului Electoral Judeţean.

Păun este, în prezent, martor în dosarul şpăgii de la Tribunalul Prahova. Avocatul a acceptat să discute despre caz: „Am fost doar o marionetă în acest caz. Eu am lucrat conştiincios şi chiar m-am bucurat că am câştigat şi am obţinut eliberarea. De unde să ştiu că pe la spate se făceau alte lucruri?“.  Austrianu nu a fost de găsit, iar neamul acestuia stă, de câteva zile, închis în vila de pe strada Udrişte Năsturel. Capul familiei şi-a închis telefonul până şi pentru avocatul său.

Interlopul Austrianu a fugit din sala de judecată

image

Sandu Zamfir, zis Austrianu



Dumitru Rebegea a încasat prima tranşă de 40.000 de euro din totalul de 70.000 de euro, în condiţiile în care apăruseră deja informaţii că familia Zamfir strânge bani pentru judecător. Se şi ştia ce maşini au fost vândute de zavragii, suma aproximativă,  ba chiar şi numele judecătorului. Chiar şi aşa, Rebegea a luat banii de la soţia lui Austrianu, prin intermediul avocatei Pilică. Pentru cei 70.000 de euro stabiliţi prin mai multe negocieri cu intermediarul, şeful Secţiei Penale a Tribunalului Ploieşti trebuia să hotărască eliberarea din arest a lui Sandu Zamfir şi trecerea lui sub control judiciar.

Un aspect important, de care judecătorul Rebegea nu a ţinut cont în decizia de eliberare, a fost conduita lui Sandu Zamfir în momentul arestării. Sentinţa de arestare s-a dat după ce expirase ordonanţa de reţinere emisă de procurori. În loc să aştepte verdictul, Austrianu a dispărut din sala de judecată şi a fugit, fiind prins ulterior ascunzându-se prin Bucureşti.

Clanul care a terorizat Ploieştiul ani de zile

În anul 2000, Ploieştiul s-a ales cu o nouă familie de ţigani: zavragiii lui Sandu Curcă, zis Austrianu. Porecla i se trăgea de la taică-său, care fura prin Austria. În scurt timp, Sandu Curcă a luat numele nevestei sale şi a devenit Sandu Zamfir. Procedura de schimbare de nume e binecunoscută printre infractorii care bat Vestul şi sunt monitorizaţi de autorităţi. Prin schimbarea identităţii, infractorii au scăpat de multe ori de sub atenţia poliţiştilor străini.

În Ploieşti, familia lui Austrianu a început „afacerile“ vânzând bijuterii de aur fals. Irina, nevasta şefului de clan, era ghicitoare şi aduna, la rândul ei, reclamaţii. Timp de peste zece ani, familia de ţigani a terorizat municipiul  cu înşelăciuni, şantaj sau furturi. Aceste fapte erau cele „de suprafaţă“ pe care poliţiştii le verificau. Ceea ce, curios, nu a intrat niciodată în atenţia anchetatorilor de la Municipiu au fost faptele de violenţă. Vecinii spun că familia lui Austrianu este deosebit de violentă: pe unul l-au scos din casa lui cu cuţitul la gât. Interesant este că poliţiştii nu au avut niciodată  înregistrat oficial un asemenea caz, deşi există zeci de informaţii despre actele de violenţă comise de membrii clanului. 

Sub „îndrumare“ penală

image

Palatele familiei Zamfir, ridicate cu bani din afaceri făcute la limita legii Foto: Iulius Cezar



Austrianu şi familia sa au acţionat în mai toate cazurile parcă sub îndrumare judiciară: întotdeauna la limita dintre penal şi civil. Exemplu poate fi modul în care ţiganul zavragiu şi-a ridicat vilele din Ploieşti. În ambele cazuri, Austrianu a comandat materiale de construcţii, mobilă sau aparatură, iar în momentul în care trebuia să fie recepţionată marfa, doar unul din fii capului de familie era acasă. În acel moment interlopul spunea că nu are bani pentru achitarea facturilor, iar când vânzătorul  vroia să-şi urce marfa în maşină şi să plece, fiii lui Austrianu îl ameninţau cu bătaia.

„De fiecare dată spuneau că le jigneşte onoarea, aşa că o să asmută 30 de ţigani pe el. Iar vânzătorul, de frică, îşi lăsa marfa în curte“,  povestesc surse judiciare. În cazul în care păgubiţii prindeau curaj şi vroiau să depună plângere, ţiganii aflau din timp şi achitau marfa. În unele cazuri, victimele, după ce li s-au confiscat produsele, au fost duse la notariat să depună declaraţie că nu au nicio pretenţie materială.

Cunoscut ca un dur

Dumitru Rebegea este un judecător care nu a ieşit în evidenţă în anii săi de magistratură. Nu au existat informaţii că acesta ar fi corupt, chiar avea o imagine de judecător dur. El locuieşte împreună cu soţia sa şi cu cei doi copii într- un apartament de trei camere, într-un bloc din marginea Ploieştiului. Rebegea mai deţine un teren de 500 de metri pătraţi în Blejoi şi două autoturisme: un Hyundai (cumpărat în 2007) şi un Chevrolet (cumpărat în 2008). Mai are un credit de 25.000 de euro, cotractat în 2007 şi scadent în 2022.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite