EXCLUSIV VIDEO Maşina „soldatului universal“, concepută în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EXCLUSIV VIDEO Maşina „soldatului universal“, concepută în România
EXCLUSIV VIDEO Maşina „soldatului universal“, concepută în România

Sistemul Grifon: un vehicul inteligent cu aplicaţii vaste atât în domeniul civil, cât şi în cel militar. O maşină de teren normală poate fi transformată într-un adevărat centru de prelucrare a informaţiilor primite de pe pământ, din apă şi din aer.

Mai citiţi şi:
Fotografii în premieră cu noua Dacia Duster SUV
Crossover-ul Duster, primul concept car al Dacia

Conceptul, dezvoltat sută la sută în România, se numeşte Grifon şi înglobează cele mai înalte tehnologii ale momentului. De altfel, diversele echipamente sunt furnizate de firme de top din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care Grifon este perfect interoperabil cu sistemele NATO.

Practic, este vorba despre o platformă multifuncţională, mobilă, care poate culege date în timp real din zone cu risc ridicat. Aceasta poate fi instalată atât pe o maşină, cât şi pe o şalupă sau un vehicul aeroglisor pe pernă de aer.

În funcţie de tipul de misiune, Grifon poate fi echipat cu aparatură de vedere pe timp de noapte, termoviziune, radar, roboţi ghidaţi prin GPS, avion fără pilot (UAV), sistem de recunoaştere, balon de cercetare şi supraveghere, mitralieră şi multe altele.

Aceste echipamente au rolul de a aduna toate informaţiile posibile dintr-o anumită zonă de risc şi de a le transmite la un centru de comandă, pentru a fi luată cea mai bună decizie. Raza de acţiune este de 30 de kilometri pentru roboţii teleghidaţi şi între 30 şi 60 de kilometri pentru avioanele fără pilot.

Gamă largă de aplicaţii

Platforma Grifon, instalată pe un autovehicul Mitsubishi L200, poate fi configurată  pentru protejarea zonelor de interes precum câmpurile petroliere, centralele electrice şi alte instalaţii care sunt potenţiale ţinte ale unor acte criminale sau atacuri teroriste.

Sistemul este potrivit şi pentru sprijin în operaţiunile antidrog, controlul trecerii ilegale a frontierelor sau protecţia forţelor de intervenţie, precum şi pentru controlul şi supravegherea stingerii incendii­lor, protecţia pădurilor, apelor teritoriale şi maritime.De asemenea, poate fi folosit în operaţiuni de căutare şi salvare în zone critice sau împotriva răpitorilor şi sechestratorilor de persoane.

„Adevărul“ vă prezintă în premieră imagini ale supermaşinii care va fi anunţată oficial miercuri

image
















În toate aceste cazuri, roboţii multifuncţionali sunt trimişi de la o distanţă sigură, pentru a lua imagini, probe de sol sau alte informaţii. În cazul în care accesul este dificil, poate fi trimis un avion fără pilot.În acest fel, sunt obţinute şi apoi integrate toate informaţiile dintr-o anumită arie, eliminând prezenţa fizică a omului. Sistemul funcţionează pe timp de zi şi de noapte, în orice condiţii meteorologice.

Misiuni militare

image

Grifon poate fi echipat cu roboţi telecomandaţi



În configuraţia militară, vehiculul poate fi “învelit” într-o armură specială de numai 100 de kilograme, care protejează maşina atât de gloanţele de calibrul 7,62 mm (considerate cele mai periculoase) cât şi de minele antitanc. Pe platforma vehiculului a fost montată o mitralieră pentru autoapărare.

La bordul maşinii se poate afla şi un agent al forţelor speciale care poate executa misiuni izolate, fiind în permanenţă ţinut la curent cu tot ce se întâmplă în zona în care acţionează, prin intermediul senzorilor cu care este dotat sistemul Grifon. Datele obţinute pot fi trimise la un centru de comandă unde factorul de decizie poate analiza care este cea mai bună soluţie.

Proiect românesc

Ideea realizării sistemului Grifon îi aparţine lui Romeo Oiţă, patronul S.C. Global Private Security Solutions SRL. „M-a gândit la necesitatea unui sistem multifuncţional de intelligence, cu posibilităţi de extindere către domeniile security si defence (apărare). Am discutat cu experţi din diferite domenii de activitate, am închegat un grup de lucru şi apoi o echipă de proiect.

Grifon Intelligence Concept a fost realizat în România. Este vorba despre un parteneriat public-privat realizat între firme din industria de apărare privată şi Ministerul Economiei prin Direcţia Generală pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale“, a declarat Romeo Oiţă. 

La conducerea şi dezvoltarea proiectului a fost cooptat şi numit ulterior director de proiect, generalul-maior în rezervă, dr. ing. Ion-Eftimie Sandu, datorită experienţei îndelungate în domeniul achiziţiilor pentru apărare.

image

Avionul fără pilot poate completa dotările  supermaşinii


De asemenea, fiind unul dintre iniţiatorii proiectului Grifon, Cristian Geamănu a preluat conducerea activităţii de marketing. Integratorul de proiect, Mihai Rafiu (Uzina Mecanică Bucureşti), a făcut ca demonstratorul tehnologic să fie gata într-un timp record, astfel că va putea fi vizionat la Naval Defence Exhibition - 2009, care va avea loc în perioada 14-16 august la Constanţa. 

Preţ după dotări

Preţul unui vehicul dotat cu sistemul Grifon este între 200 şi 800 de mii de euro în funcţie de dotări. Tehnica poate fi instalată foarte uşor şi în cazul clienţilor care au deja o maşină Mitsubishi L200 sau ceva similar.

Firmele participante

Uzina Mecanică Bucureşti
– integrator final
CPSS SRL - soluţii de securitate integrate
M Car Trading SRL – autovehiculul
Electro Optic Components – echipamente optice
Interactive Systems & Business Consulting SRL – integrator sisteme de comunicaţii şi informatică
Micronix Plus SRL –  aparatură de termoviziune, senzori
Danirom Company SRL – roboţi multifuncţionali
ELPROF SA – echipamente de comunicaţii
Elbit Systems – avioane fără pilot, sisteme complexe de securitate


Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/grifon.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite