EXCLUSIV Şeful securiştilor care au urmărit-o pe Herta Muller: „Are o psihoză. Fabulează mult!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Tinu, cel care a condus operaţiunile de urmărire a scriitoarei, spune că premiul Nobel s-a acordat strict politic şi că milionul de euro care este acordat laureatului ar trebui dat „Securităţii”.

Citeşte ce spune Herta Muller despre securiştii care au urmărit-o:


Radu Tinu, fostul adjunct al Securităţii Timiş, o cunoştea bine pe Herta Muller. Acesta îi avea în vizor pe studenţii străni şi pe artişti, astfel că nu avea cum să îi scape şi scriitoarea, considerată un element problematic pentru regimul de atunci, spune fostul colonel de Securitate. Tinu a mai spus că este un mare iubitor de literatură, a citit toate cărţile Hertei Muller. Acesta este părere că existau mulţi alţi scriitori mai valoroşi care meritau să ia premiul Nobel.

„Premiul s-a dat pe criterii politice”

Mă bucur că premiul Nobel pentru Literaratură a fost câştigat de o persoană care s-a născut în România. Însă, ca şi cititor înfocat, spun că operele Hertei Muller sunt cu mult sub a celorlalţi scriitori cu care s-a luptat”, a declarat Radu Tinu. Acesta nu ezită să spună că premiul Nobel a fost acordat pe criterii politice.

„Nu a fost deranjată de Securitate”

În opinia fostului ofiţer, 50 la sută din acest premiu Nobel, care oferă o recompensă de peste  un milion de euro, ar trebui să o primească securitatea. „Herta Muller fabulează mult în romanele ei. Practic, scrie din experienţele altora. Ea nu a fost deranjată de securitate. Din păcate, are o psihoză. Scrie că a fost dezbrăcată de un securist pe numele Pelea. Probabil că se referea la colonelul Pele, dar acesta nu s-a întâlnit niciodată cu ea. Eu am fost şeful lui şi vă spun că nici nu a vorbit cu ea”, a afirmat Radu Tinu. Herta Muller a plecat din România în 1987. Radu Tinu susţine că au răsuflat cu uşurinţă, pentru că scriitoarea era ca un „ghimpe” pentru ofiţeri. 

Mai citeşte:
Timişoara: Herta Müller era urmărită de securişti prin operaţiunea „Bănăţenii”
Timişoara: Românii din toată lumea o felicită pe Herta Müller pe bloguri
Timişoara: Herta Müller, o necunoscută pentru nemţi

Citiţi astăzi despre cine spune Radu Tinu că merita premiul Nobel, în ediţiile din Vest ale ziarului:

image

Citiţi mâine cum a fost urmărită Herta Muller de securiştii timişoreni în:

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite