EXCLUSIV Cine sunt amiralii şi generalii care falsifică examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EXCLUSIV Cine sunt amiralii şi generalii care falsifică examene
EXCLUSIV Cine sunt amiralii şi generalii care falsifică examene

După modelul fraudei cu permise auto din Argeş, înalţi ofiţeri constănţeni au „privatizat“ concursul de la „Situaţii de Urgenţă“. Soţii, nepoţi şi vecini ai „gradaţilor” din Constanţa au obţinut note de 10 la un examen de subofiţeri, deşi nu cunoşteau nici noţiunile de bază din materia pentru concurs.

Dosarul prin care fostul şef al „Flotei“, contraamiralul Mircea Rusmănică, şi fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, generalul (în rezervă) Petre Trandafir, au fost trimişi în judecată scoate la iveală o adevărată inginerie pentru fraudarea unui concurs de subofiţeri pusă la cale de înalţi ofiţeri ai Ministerului de Interne.

În perioada 9 septembrie 2007 – 31 decembrie 2007, la nivel naţional au fost scoase la concurs 11.535 de posturi de subofiţeri şi 180 de posturi de personal contractual în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

205 candidaţi admişi pe pile

Inspectoratului „Dobrogea“ din judeţul Constanţa i-au fost repartizate 506 posturi de subofiţeri şi patru posturi de personal contractual. Generalul Petre Trandafir, şeful ISU Constanţa, adjunctul său, colonelul Neculai Coman, şi subordonaţii lor, care făceau parte din comisiile de concurs, au ajutat 205 candidaţi, ale căror foi de examen au fost grosolan falsificate.

Mai mult, la Constanţa s-a înregistrat un număr‑record de note de 10 la proba scrisă – 171, în timp ce, în toate celelalte judeţe, numărul notelor de 10 s-a ridicat la doar 39. Spre exemplu, în municipiul Bucureşti niciun candidat nu a reuşit să obţină nota 10 la proba scrisă.

Presiuni asupra comisiei

Conform DNA, contraamiralul Mircea Rusmănică şi colonelul Eugen Romanescu au fost doi dintre cei care au exercitat cele mai mari presiuni asupra comisiei de examinare, astfel încât, prin anumite „manevre”, protejaţii lor să fie admişi la concurs.

Eugen Romanescu era, în acea perioadă, cadru activ al Statului Major al Forţelor Terestre. De asemenea, el coordona, la Aeroportul Militar Mihail Kogălniceanu, o misiune comună a forţelor militare româneşti cu trupele armatei americane.

Soţii de nota 10

În urma controlului făcut la Constanţa s-a depistat un întreg lanţ de încălcări ale procedurii de examinare, începând de la desigilarea lucrărilor înainte de corectarea lor şi până la modificarea răspunsurilor, astfel încât ele să fie corecte.

Totodată, procurorii DNA au constatat că majoritatea celor admişi cu nota 10 erau soţii, vecini şi rude apropiate ale celor din comisia de examinare. Astfel, pe listă se regăseau soţiile căpitanilor Liviu Deoşlea, Sorin Bugnar, maiorului Gabriel Alexandrescu, locotenentului Dumitru Ţâncă, plutonierului Mihai Tănase, dar şi fata colonelului Dănuţ Gaicu.

Verificaţi după concurs, 10 dintre candidaţii admişi pentru posturi de „servanţi – conducători auto“, care obţinuseră nota 10, nu cunoşteau nici măcar elementele de bază din tematica pentru examen.

De asemenea, au fost depistate o serie de lucrări notate cu 10, dar care erau total greşite. În plus, 137 de foi de concurs aveau cam acelaşi scris, stabilindu-se că acesta era al unor membri din comisia de examinare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, şi nicidecum al candidaţilor.

Cina festivă şi „băieţii buni“

Fraudarea concursului a fost regizată mai ceva ca în filmele poliţiste.

Astfel, cu doar câteva zile înainte de susţinerea concursului, respectiv 15 august 2007, contraamiralul Mircea Rusmănică, şeful „Flotei” la acea vreme şi persoana cu cel mai înalt grad militar de pe raza judeţului Constanţa, a fost invitat la o masă festivă la care au participat mai multe persoane cu funcţii în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, printre care generalul Petre Trandafir şi coloneii Viorel Costache, Neculai Coman, Gabriel Niculae.

image

Colonelul Nicolai Coman (stânga) şi generalul Petru Trandafir au fost arestaţi, în luna mai, pentru fraudarea concursului

La această masă, contraamiralul le-a spus celor prezenţi că „are mai mulţi băieţi buni” – precizând că sunt „oamenii lui” – şi că aceştia trebuie să devină subofiţeri prin admiterea la concurs.

Vecinul amiralului

Conform declaraţiilor date în această cauză, toţi cei implicaţi în fraudarea concursului ştiau că trebuie să admită „scafandrii lui Rusmărică”. „Discuţiile privind susţinerea candidaţilor de la scafandri s-au purtat şi în prezenţa ofiţerilor Gabriel Niculai şi Gabriel Alexandrescu, în sensul că şi aceştia ştiau că scafandrii sunt pile ale comandorului Mircea Rusmănică”, a declarat, la DNA, colonelul Neculai Coman, trimis la rândul său în judecată.

Mai mult, ancheta a scos la iveală că şeful „Flotei” a pus pile şi pentru angajarea lui Marcel Jeanu, vecinul său de scară. Numai că, având în vedere că „lista de pile” era deja prea „umflată”, maiorul Gabriel Alexandrescu şi colonelul Gabriel Niculae l‑au şters de pe lista favorizaţilor pe vecinul contraamiralului.

Faptul că acesta a fost respins a stârnit furia generalului Petre Trandafir, care le-a reproşat celor doi că i-au „stricat relaţia“ cu Mircea Rusmănică, care, l-a rândul său, reclamase faptul că s-a certat cu mama şi cu soţia vecinului – neadmis la concurs.

Din şofer, subofiţer

Şoferul contraamiralului, Orhan Omer, a avut însă mai mult noroc. După intervenţia şefului său, Omer a devenit subofiţer cu acte în regulă în cadrul ISU.

De altfel, foaia sa de concurs a dispărut din evidenţele ISU Dobrogea, numele lui Omer apărând doar pe tabelul cu persoanele admise la concurs: media finală – 8,86! La DNA, maiorul Gabriel Alexandrescu a recunoscut că el era „responsabil“ de lista cu candidaţii cărora urma să li se falsifice lucrările scrise pentru a fi declaraţi admişi.

image

Scafandrii de la ISU Constanţa au fost ajutaţi la proba scrisă

„Inspectorul şef Petre Trandafir ne-a chemat pe mine şi pe ceilalţi ofiţeri la el în birou şi, ulterior, în sala de şedinţe a Inspectoratului, unde mi-a ordonat să implementez pe calculator o listă cu candidaţii ce trebuiau admişi, şi, când mi-a dictat numele lor de pe bileţele, mi-a spus că sunt persoanele susţinute de Mircea Rusmănică“, a mai precizat maiorul Alexandrescu.

„Nepotul“ şi răsadurile de flori

Nici colonelul Eugen Romanescu nu se lăsa mai prejos când era vorba de „sprijinirea” unor candidaţi. Conform DNA, el a pus „pile” chiar şi pentru Daniel Gheorghiţă, băiatul unui prieten de-al său, de la care primea, de ani de zile, diverse răsaduri de flori din sera Primăriei Medgidia, pe care o administra. Romanescu l-a prezentat pe acest candidat ca fiind „nepotul” său, rugându-l pe colonelul Neculai Coman să-l „ajute“. Zis şi făcut! Daniel Gheorghiţă a fost admis cu nota 9,40.

Cu ce se ocupă cei de la Situaţii de Urgenţă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a fost înfiinţat la 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, fiind o unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor.

ISU intervine în următoarele situaţii de urgenţă: incendii, accidente nucleare sau urgenţe radiologice, inundaţii, accidente chimice, explozii necontrolate ale muniţiei rămase din timpul conflictelor militare, poluări marine în zona costieră, căderi de obiecte din atmosferă şi din Cosmos.

Banii, înapoi!

Salariul mediu lunar al unui subofiţer este de 1.500 de lei. Pentru cele 23 de luni – de când au fost încadraţi şi până la trimiterea în judecată – cei 192 de candidaţi admişi abuziv au încasat din salarii aproximativ 7 milioane de lei. Mai exact, o singură persoană a obţinut venituri în medie de 34.500 de lei.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor implicaţi în „fabrica de grade“.  Cei care au fost admişi la examen în mod fraudulos vor fi cercetaţi pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite