EXCLUSIV Ambasadorul turnător, acuzat că-şi spiona angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Gafiţa (57 de ani), scriitor dovedit de justiţie ca fost colaborator al Securităţii, este acuzat de angajaţi ai Ambasadei de la Lisabona că le cerea să se „toarne“ între ei. Diplomatul a fost de curând rechemat în ţară, după ce ziarul „Adevărul“ a prezentat în exclusivitate angajamentul semnat de Gafiţa cu Securitatea. Citiţi ÎN EXCLUSIVITATE, sub poza lui Gafiţa, nota de constatare a CNSAS şi răspunsul diplom

Citiţi şi:
adevarul.es - Mircea Mihăieş: “Ce face Gafiţa cu angajaţii ICR este un abuz”

Ambasadorul României în Portugalia, turnător dovedit
Gafiţa: Acuzaţiile la adresa mea sunt neîntemeiate

Ambasadorul turna scriitori pe coniac

Gabriel Gafiţa este ambasador în Portugalia din noiembrie 2005. În perioada 2004 – 2005 a fost ambasador în Malaiezia. Gafiţa a mai ocupat o poziţie similară şi în Canada, în perioada 1998 – 2008.

Angajaţii Ambasadei României la Lisabona, dar şi angajaţii Institutului Cultural Român (ICR) din capitala Portugaliei îl acuză pe Gabriel Gafiţa că ar fi instaurat în instituţie un regim de teroare. De teama diplomatului, toţi cei care au vorbit despre regimul impus de acesta în instituţie au cerut ca identităţile lor să rămână anonime.

„Gabriel Gafiţa doreşte ca toţi angajaţii ICR Lisabona să locuiască în clădirea Ambasadei, pentru a-i spiona. La fiecare 12 metri există camere de luat vederi, cu ajutorul cărora ştie cine intră, cine iese şi cât timp stă în clădire.

Dacă vor să dea telefon, angajaţii  trebuie s-o facă printr-o centrală, în care, foarte probabil, convorbirile sunt ascultate“, povesteşte un angajat al reprezentanţei diplomatice din capitala portugheză. Ambasadorul obişnuieşte, spun angajaţii ambasadei, să pună întrebări angajaţilor despre viaţa profesională şi personală a colegilor. “Ne întreabă cu cine ne întâlnim şi ce fac colegii noştri.

Încercăm pe cât posibil să-l evităm pe coridoarele instituţiei. Nu îndrăznim să spunem nimic, pentru că ne întocmeşte rapoarte, pe care le trimite la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Ne poate distruge cariera, fără să avem măcar posibilitatea de a ne apăra”, adaugă o angajată a ambasadei.

Acuzat că îi jigneşte pe colaboratori

„Ambasadorul Gafiţa ţipă, înjură şi întotdeauna este prost dispus, defecte de caracter nu tocmai potrivite pentru un diplomat. Ne întreabă ce fac colegii, cu cine se întâlnesc, ce relaţii personale au şi cu cine. Vrea să ştie detalii nu numai despre vieţile angajaţilor, ci şi despre cele ale iubiţilor, ale soţilor şi ale copiilor noştri.

Ne insultă pe noi şi pe familiile noastre, ne umileşte în public“, afirmă un alt angajat al ICR Lisabona. „Toţi avem studii universitare şi suntem oameni civilizaţi. Astfel de compartament este denigrant”, spune o altă angajată a ambasadei.

Gafiţa neagă acuzaţiile

Contactat de redactorii „Adevărul“, Gabriel Gafiţa neagă toate acuzaţiile aduse de angajaţii Ambasadei de la Lisabona şi de cei ai ICR. „Sunt în relaţii bune cu toţi angajaţii”, a declarat ambasadorul.

Mai mult, într-o scrisoare adresată redacţiei „Adevărul“, Gafiţa contestă sentinţa Curţii de Apel Bucureşti  care a stabilit, săptămâna trecută, că acesta a colaborat cu Securitatea, cu numele de cod „Rosetty”. „Departe de a fi eu urmăritorul cuiva, am fost în realitate eu cel urmărit“, susţine diplomatul.

Conduita profesională obligatorie

Comportamentul ambasadorului României la Lisabona, aşa cum este el descris de către subalternii săi, intră în contradicţie cu numeroase prevederi prezente în Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României. La articolul 32 se specifică următoarele:

-Punctul c) să aibă în toate împrejurările o conduită profesională şi morală ireproşabilă şi să dea dovadă de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor
-Punctul g) să nu abuzeze de privilegiile şi imunităţile de care beneficiază în străinătate.

Dovedit în instanţă ca fiind colaborator

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, săptămâna trecută, că ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa (57 de ani), a colaborat cu Securitatea, cu numele de cod „Rosetty”. Decizia poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă. Ziarul „Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate, la data de 10 iulie 2008, în articolul „Ambasadorul turna scriitori pe coniac”, că Gabriel Gafiţa a fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, pe când avea 25 de ani.

El a primit misiunea de a deconspira starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor. Conform Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Gabriel Gafiţa a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea la data de 24 februarie 1977, în faţa căpitanului Oprişor Oniţiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite