Morţii de la Scânteia, „evaluaţi“ la 1,5 milioane €

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morţii de la Scânteia, „evaluaţi“ la 1,5 milioane €
Morţii de la Scânteia, „evaluaţi“ la 1,5 milioane €

O firmă de avocatură promite despăgubiri familiilor celor 13 victime ale accidentului de la Scânteia. Banii urmează să fie obţinuţi prin negocieri sau în instanţă de la societatea la care era asigurat „microbuzul morţii“. Mai citeşte: VIDEO: Al doilea supravieţuitor de la Scânteia a ieşit din comă VIDEO: Radiografia dezastrului de la Scânteia „Nu-mi vând soţia pentru 1.500 de lei de la Asigurări“ Cea mai m

Tragedia feroviară de la Scânteia de la 14 august, în care au murit 13 pasageri şi şoferul unui microbuz care circula către Iaşi şi care a fost lovit de un tren, ar putea face istorie în lumea firmelor de asigurări.

Câteva dintre familiile celor 13 victime au semnat deja contracte cu firma de avocatură JVG şi Asociaţii din Galaţi. Avocaţii vor să încaseze poliţa de asigurare auto civilă de la asiguratorul Groupama din Cluj-Napoca.

„Potul” este de 1,5 milioane de euro, sumă maximă pe care o firmă de asigurări din România o poate pune la dispoziţie pentru acoperirea prejudiciilor în caz de accident. „Este cel mai grav accident rutier de până acum şi este normal să încercăm să obţinem despăgubiri maxime”, a declarat avocatul Lucian Gheorghe.

Onorariu de 30%

Ionuţ Bucătariu, soţul văduv al Lăcrămioarei Bucătariu, este unul dintre cei care, în schimbul unei semnături, au primit promisiuni de la avocaţi că vor primi foarte mulţi bani.

„A doua zi după ce am îngropat-o, au venit la mine doi domni, care s-au recomandat a fi avocaţi din Galaţi. Întâi nu am vrut să semnez, dar apoi mi-au spus că restul familiilor au semnat. Au spus că o să se bată pentru noi cu firma de asigurări”, povesteşte acesta. Bărbatul a rămas să aibă grijă de doi copii, în vârstă de doi şi patru ani.

Vecinul lui, Traian Petrache, are de crescut cinci copii. „Ori sunt de acord aşa, ori nu semnez cu nimeni nimic şi mănânc mămăligă cu cenuşă”, spune acesta. Bărbatul munceşte acum din zi şi până în noapte pentru a-şi ţine copiii la şcoală şi la grădiniţă. Câştigă 1.000 de lei ca îngrijitor la Spitalul Grajduri, iar alocaţiile copiilor însumează aproximativ 200 de lei pe lună.

Oamenii au acceptat şi pentru că nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar pentru proces, deoarece avocaţii îşi vor încasa onorariul, stabilit la 30% din valoarea despăgubirilor acordate, după ce firma asiguratoare va livra banii.

„Dacă nu vor câştiga nimic, noi nu trebuie să plătim nici măcar cheltuielile de judecată”, a explicat o rudă a uneia dintre victime.

Familiile victimelor au fost instruite să pună în plicuri toate bonurile, chitanţele de la cheltuielile făcute cu înmormântarea victimelor, certificatele de naştere, căsătorie şi deces şi să le trimită pe adresa societăţii de avocatură. Ei spun că li s-au promis câte 200.000 de lei (aproximativ 47.000 de euro) pentru fiecare copil rămas orfan de un părinte şi 100.000 de lei (aproximativ 23.500 de euro) pentru fiecare soţ rămas văduv.

image

14 august 2009: 13 pasageri şi şoferul microbuzului au fost spulberaţi de un tren personal  Foto: Florin Chirică

Astfel, copiii ar primi în total 3,2 milioane de lei, adică 750.000 de euro, iar cei rămaşi văduvi, alte 1,3 milioane de lei, adică 300.000 de euro. Restul de bani, 1,9 milioane de lei, adică 450.000 de euro, reprezintă comisionul pe care l-ar încasa firma de asigurări.

Primul pas făcut de JVG şi Asociaţii pentru încasarea despăgubirilor, după ce au strâns un sac de acte de la oameni, a fost să anunţe firma de asigurări Asiban Iaşi. Aceasta a fost absorbită recent de compania clujeană Groupama, aşa că dosarul a ajuns la Cluj.

Negocieri cu firma asiguratoare

„Deocamdată suntem în discuţii cu societatea de asigurări pentru a stabili valoarea despăgubirilor. Dacă nu vom ajunge la o înţelegere, vom iniţia o acţiune în instanţă. Este un termen de 90 de zile în care firma trebuie să ne răspundă la adresă”, a declarat avocatul Lucian Gheorghe, de la firma JVG şi Asociaţii din Galaţi. Acesta a mai precizat că a obţinut pentru moment o sumă de bani de la societatea asiguratoare care să ajungă la rudele morţilor, pentru acoperirea unor cheltuieli făcute cu pomenile.

Reprezentanţii firmei de asigurări de la Cluj nu au exprimat nicio poziţie referitoare la acest caz. „Avocaţii au depus dosarul la Iaşi şi l-am trimis la sediul central din Cluj pentru soluţionare”, a declarat Serafim Alexa, consilier juridic în cadrul firmei de asigurări Asiban Iaşi.

Ce spune legea?

Transportatorii sunt obligaţi să încheie asigurare civilă pentru pasagerii lor. În cazul unui accident, firma asiguratoare propune în termen de 90 de zile familiilor pasagerilor o sumă drept despăgubire. Dacă se simt nedreptăţiţi, pasagerii sau rudele acestora se pot îndrepta în instanţă împotriva asiguratorului, specificând valoarea despăgubirilor dorite.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite