Ciorile, alungate cu 12.000 € lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul Otopeni nu are o statistică exactă a incidentelor cu păsări care se lovesc de aeronavele în zbor. Contractul este în valoare de 450.000 de euro pe o perioadă de cinci ani. Aceşti bani sunt încasaţi de o firmă care foloseşte şase câini dresaţi să hărţuiască păsările.

Compania Naţională Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” a încheiat un contract cu firma „Border Collie Rescue SRL” pentru îndepărtarea păsărilor din preajma pistelor. Contractul este valabil cinci ani, suma plătită de aeroport fiind de 450.000 de euro, adică 7.500 de euro pe lună.

Firma foloseşte şase câini din rasa Border Collie, special antrenaţi să hărţuiască păsările periculoase pentru aeronave. Pentru cazarea câinilor pe perioada derulării contractului, Aeroportul Otopeni va construi un adăpost special care va costa şi acesta în jur de 25.000 de euro.

„Border Collie Rescue“ a fost singura societate care s-a prezentat la cea de-a doua licitaţie organizată de Aeroportul Otopeni strict pentru acest gen de serviciu – alungarea păsărilor cu ajutorul câinilor. La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni.

Două contracte, acelaşi obiectiv

Contractul recent încheiat cu „Border Collie Rescue“ se adaugă altuia în vigoare, semnat în 2003 cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Lunca“ din Bucureşti, în valoare de 18.000 de lei lunar, adică 4.285 euro.Înţelegerea cu „Lunca“ are acelaşi obiectiv: îndepărtarea păsărilor. Dar prin alte metode – capse pirotehnice, puşti cu alice, capcane, mijloace acustice.

În total, cheltuielile Aeroportului Otopeni pentru îndepărtarea păsăretului de pe piste ajung la 11.785 euro, bani plătiţi lunar. Dar merită - susţine Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt de la „Henri Coandă“ – „un singur incident major dacă este evitat, atunci am economisit toţi banii plătiţi pe aceste contracte“. „Costurile pentru repararea unui motor de avion, defectat în urma unui impact cu păsările, ar fi mult mai mari“, a completat Iordache.

Reprezentanţii Aeroportului Otopeni nu au o statistică exactă a incidentelor cu păsări care se lovesc de aeronavele în zbor – aşa numitele „bird strike“ – ci doar una aproximativă, după ureche. „Incidentele minore sunt mai dese, câteva pe lună, dar cele grave sunt foarte rare, unul la câţiva ani“, a declarat Valentin Iordache.

Simpla recomandare devine „expresă“

Atunci de ce mai era nevoie de un nou contract, ba chiar mai costisitor decât cel existent? Purtătorul de cuvânt al Aeroportului „Henri Coandă“ susţine că s-a încheiat înţelegerea cu „Border Collie Rescue“ la „recomandarea expresă a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI)“.

Numai că OACI nu recomandă expres, ci doar recomandă măcar una dintre cele şapte metode existente şi acceptate de îndepărtare a păsărilor.

image

Incidentele grave cu păsări care se lovesc de aeronavele în zbor – aşa numitele «bird strike» – sunt foarte rare, unul la câţiva ani.

image


Valentin Iordache
purtător de cuvânt al
Aeroportului „Henri Coandă“

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite