Chirurg condamnat la plata a 500.000 € pentru malpraxis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurg condamnat la plata a 500.000 € pentru malpraxis
Chirurg condamnat la plata a 500.000 € pentru malpraxis

După „precedentul Ciomu“, justiţia a condamnat încă un medic pentru o intervenţie chirurgicală greşită: doi ani de închisoare, cu suspendare, şi despăgubiri băneşti. În 2005, medicul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală, a efectuat o operaţie soldată cu un handicap locomotor pentru pacientul Dan Dragomir.

La începutul anului 2009, doctorul Traian Romeo Ursu (46 de ani), de la Spitalul de Ortopedie Foişor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune de 500.000 de euro pentru vătămare corporală din culpă a lui Dan Dragomir (35 de ani). A fost al doilea caz de malpraxis oficializat de instanţele române.

Citiţi şi:


Primul a fost cel al lui Naum Ciomu – medicul care, într-un acces de furie, i-a tăiat penisul unui pacient. Cazul lui Traian Romeo Ursu pare însă mai complicat.

Baie de sânge

În 2005, chirurgul Traian Ursu a avut una dintre cele mai complicate intervenţii pe coloană. Pentru prima dată în România, medicul, doctor în ştiinţe medicale şi cu diplomă la universităţile din Cambridge şi Abeerden, experimenta un nou tip de proteză discală într-o operaţie de hernie de disc.

Medicul ortoped-chirurg a intervenit asupra pacientului „pentru implantarea unei proteze discale pentru hernie de disc L4 – L5”. Numai că, în timpul intervenţiei, medicul specialist ar fi lovit prea tare cu ciocanul ortopedic într-un depărtător înfipt în coloana vertebrală a pacientului. Sângerarea masivă a dus la oprirea intervenţiei chirurgicale. Este momentul în care ar fi făcut o a doua mare greşeală. Specialiştii care au cercetat cazul susţin că, din cauza şocului produs de manevra efectuată, unul dintre depărtătoarele folosite în operaţie „a derapat, producând o breşă în lungul venei”.

În acest moment, doctorul Ursu a abandonat operaţia de disc. A încercat să oprească sângerarea cu ajutorul tampoanelor sterile. Fără efect!

Handicap de gradul II

După operaţie, pacientul Dan Dragomir a fost luat de părinţii săi – ambii medici – şi internat în alte spitale. După ultima externare, Dan Dragomir s-a ales cu un munte de acte.

Documentele arată că tânărul are handicap de gradul II. Printre alte afecţiuni Dan Dragomir are acum deficit motor şi chiar şi „sindrom coadă de cal”. În termeni medicali, această afecţiune „poate duce la pierderea controlului vezical, fecal şi dereglarea funcţiilor sexuale. Necesită intervenţie medicală imediată”.

Pe baza documentelor, Dan Dragomir a cerut o expertiză medico-legală şi a făcut plângere la Parchet împotriva chirurgului Ursu. După patru ani de anchetă şi judecată, medicul a fost condamnat. În prima instanţă, la Judecătorie, ortopedul a primit doi ani de închisore cu suspendare şi a fost obligat la o daună de 500.000 de euro.

„Voia să-i implantez două proteze“

Deşi admite că „situaţia s-a complicat”, chirurgul Traian Ursu susţine că la mijloc este „o şmecherie“. Specialistul în chirurgie spinală recunoaşte că în timpul operaţiei lui Dan Dragomir au apărut complicaţii. Povesteşte: „S-a întâmplat nenorocirea aia vasculară. E o complicaţie care poate să apară oricând. Un lucru pe care nimeni nu a dorit să se întâmple“.

Medicul spune că, în 2005, s-a pomenit cu pacientul care a insistat să fie operat. Ursu tocmai îl asista pe profesorul sloven Markus Vengust la prima operaţie de implantare a unei proteze discale efectuate în România. „O proteză era destul de scumpă, costa în jur de 2.000 de euro. Dragomir avea banii în buzunar. Voia să-i implantez două proteze“, povesteşte medicul ortoped. „I-am făcut toate analizele şi am decis  să-l operăm. A semnat că este de acord cu intervenţia, că-şi asumă toate riscurile. După operaţie s-a trezit, iar piciorul drept, la care avea probleme, era vindecat. Din cauza sângerării apăruseră în schimb nişte leziuni la piciorul stâng. Oricum, avea sânge în el cât să alerge la maraton“, îşi aminteşte doctorul.

În prezent, Traian Ursu Romeo operează în continuare la Spitalul Foişor. În medie, pe an, are 140-150 de intervenţii pe coloana vertebrală. „În maximum cinci la sută din cazuri apar complicaţii”, spune chirurgul. Acesta crede că, în cazul lui Dragomir, la mijloc, este „o şmecherie”.

Pacientul s-a mutat în Grecia

„Părinţii lui Dragomir au fost medici. La fel este şi fratele său. În niciun caz nu este o persoană handicapată. E vindecat complet. Imediat după acea operaţie am mai avut 10 intervenţii identice. Toţi pacienţii sunt în regulă. Nu înţeleg de ce judecătorii nu au ţinut cont de raportul Institutului Medico Legal depus la instanţă. Marea problemă este că el nu mai vine la proces. Am înţeles că locuieşte în Grecia, unde şi-a cumpărat o casă. De ce nu vrea să fie reexaminat de medici?“, se întreabă medicul chirurg de la Foişor. Chiar dacă a greşit, chirurgul Traian Ursu crede că pacientului său nu i s-a pus viaţa în pericol şi, acum, nu ar mai avea niciun handicap.

Pe de altă parte, pacientul Dan Dragomir nu este de găsit. O vecină de-a sa, din vila din Floreasca, spune că „pacientul” nu are nimic! „Îi plângeţi de milă? De ce? Nu are nimic! Vine cu maşina aia luxoasă aici doar să-şi ridice poşta. Am înţeles că stă prin Grecia. Nu l-am văzut că şchiopătează sau are ceva”, povestea bătrâna.

Instanţa a decis: o greşeală medicală

În 2004, chirurgul urolog Ciomu a fost dat în judecată de Ion Jiga pentru că i-a secţionat organul genital. Medicul a fost condamnat definitiv la plata a 500.000 de euro. Suma va trebui plătită atât de Naum Ciomu, cât şi de Spitalul Panduri – acolo unde s-a efectuat operaţia.

Cazul de malpraxis s-a judecat la Judecătoria Sectorului 2 a Capitalei. Aici, medicul chirurg a pierdut în baza probatoriului. „Fapta a fost urmarea nerespectării măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii. Inculpatul nu a luat măsuri pentru prezenţa în echipa de medici a unui alt medic specialist în chirurgia coloanei şi, eventual, a unui chirurg vascular”.

Instanţa a conchis că săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă de către medicul Ursu „are un caracter accidental” şi, din acest motiv nu s-a interzis dreptul de exercitarea profesiei de medic.

În cauză, însă, „nu s-a reţinut existenţa unui pericol care să conducă la săvârşirea unor noi fapte prevăzute de legea penală, generat de incapacitatea, nepregătirea sau de alte cauze care îl fac pe inculpat impropriu pentru ocuparea profesiei de medic primar ortoped”. Acest proces continuă la tribunal. Până acum, medicul trebuie să plătească jumătate de milion de euro.

Precedentul Ciomu

image

Pentru că de-a lungul anilor, Colegiul Medicilor nu a „condamnat” niciun doctor pentru malpraxis, victimele s-au adresat instanţelor, făcând plângeri penale pentru vătămare corporală.

Primul caz a fost cel al chirurgului urolog Naum Ciomu (foto). În 2004, acesta a fost dat în judecată de Ion Jiga pentru că i-a secţionat organul genital. Medicul a fost condamnat definitiv la plata a 500.000 de euro. Suma va trebui plătită atât de Naum Ciomu, cât şi de Spitalul Panduri – acolo unde s-a efectuat operaţia. Şi, pentru că spitalul era sub administraţia Primăriei Capitalei, această sumă va fi plătită de bucureşteni din bugetul local.

Varianta procesului în penal este şi mai profitabilă, întrucât, conform procedurilor de pe piaţa asigurărilor, poate exista o diferenţă între ce plăteşte compania de asigurări şi ce plăteşte medicul sau spitalul.

Păgubitul poate cere cât vrea, dar de la societatea de asigurări primeşte numai partea pe care medicul a asigurat-o şi în limitele asigurate. Chiar dacă un păgubit îi cere medicului, de exemplu, 100.000 de euro, societatea va plăti maximum suma la care medicul s-a asigurat.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite