Duşmani de zi cu zi ai creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duşmani de zi cu zi ai creierului
Duşmani de zi cu zi ai creierului

O malformaţie congenitală sau o boală genetică pot afecta creierul fără ca tu să poţi controla acest lucru. Însă ştiai că şi lipsa de afecţiune, viaţa la oraş şi Internetul pot duce la alterarea funcţiei cerebrale?

Numeroşi factori pot duce la degradarea creierului şi la apariţia unor boli la acest nivel, cum ar fi atacul vascular cerebral, tumorile sau demenţa.

Astfel, orice tip de traumatism fizic, anumite infecţii sau boli care împiedică oxigenarea sau alimentarea corespunzătoare cu sânge a creierului au un impact negativ asupra funcţiei cerebrale. Însă numeroase cercetări au demonstrat că sănătatea creierului poate fi afectată şi de problemele cu care te confrunţi în viaţa de zi cu zi.

Internetul duce la deficit de atenţie

image

Este adevărat că navigarea pe Internet accelerează procesul de învăţare şi stimulează creativitatea. Dar, dacă petrecem mai mult de şase ore pe zi în faţa monitorului, ne putem confrunta cu o alterare a funcţiilor creierului. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la Universitatea UCLA din SUA, care a demonstrat că persoanele, şi în special copiii, care sunt „bombardaţi” cu informaţii on-line sunt mai predispuşi către deficit de atenţie.

Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă deoarece repetarea unor activităţi duce la intensificarea unor circuite neuronale şi la neglijarea altora. Astfel, de exemplu, obişnuinţa de a trimite mesaje scrise creşte aptitudinile de filtrare a informaţiilor şi de luare a deciziilor, dar scade aptitudinile de comunicare verbală, de interpretare a expresiilor emoţionale şi a limbajului trupului.

Fumatul şi sforăitul duc la leziuni cerebrale

image

Fumatul poate cauza atacuri cerebrale minore, ce au drept consecinţă leziuni la nivelul creierului care pot duce la apariţia bolii Alzheimer, arată un studiu american recent. Astfel, cercetătorii au observat că fumătorii cu vârste între 46 şi 70 de ani au un risc cu 75 la sută mai mare de a suferi de demenţă decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Numeroase studii arată că şi sforăitul afectează creierul, fiind un factor de risc pentru apariţia atacului vascular cerebral. Acest lucru este pus pe seama faptului că întreruperea respiraţiei împiedică oxigenarea şi alimentarea corespunzătoare cu sânge a creierului.

Singurătatea creşte riscul de demenţă

Un studiu suedez arată că persoanele singure sunt de şase ori mai predispuse la a face boala Alzheimer. Astfel, specialiştii spun că persoanele care suferă din cauza singurătăţii şi a lipsei de afecţiune au un nivel mai ridicat al tensiunii arteriale. De asemenea, acestea sunt mai stresate şi mai înclinate către stări depresive, ceea ce duce în timp la o degradare a capacităţilor cognitive.

Lipsa de afecţiune duce în timp la degradarea capacităţilor cognitive.

Orăşenii uită mai mult

Viaţa în mediul urban afectează majoritatea proceselor mentale, arată un studiu realizat la Universitatea din Michigan, SUA. Astfel, este de ajuns să petreci doar câteva minute pe o stradă aglomerată dintr-un oraş pentru a înregistra o scădere a capacităţii de memorare şi de autocontrol.

Cercetătorii pun acest lucru pe seama poluării şi a lipsei de vegetaţie, din cauza cărora creierul nu se oxigenează suficient. Studii anterioare au arătat că persoanele care au plante de apartament se pot concentra mai bine. Astfel, plantarea mai multor copaci este o măsură simplă, care diminuează efectele negative ale vieţii la oraş.

Atenţie!

Stresul şi lipsa de somn cresc riscul de atac vascular cerebral.

image

Specialistul nostru


Dr. Gabriel Boeru
medic primar neurolog Spitalul Militar Central Bucureşti

Pentru a ne păstra creierul sănătos, pentru a întârzia apariţia unor tulburări de memorie, dar şi pentru a încetini evoluţia acestora odată apărute, este foarte important să urmăm câteva reguli simple, care ţin de stilul nostru de viaţă. Astfel, un regim alimentar bogat în grăsimi nesaturate (de origine vegetală) şi consumul de alimente cu un conţinut ridicat de vitamina C, E, acid folic, coenzima Q10 au efecte benefice asupra capacităţilor cognitive.

De asemenea, trebuie să încercăm să evităm stresul prin desfăşurarea unor activităţi recreative în aer liber, să renunţăm la ţigări şi la alcool. Exerciţiul mental este şi el extrem de benefic, învăţarea uneia sau mai multor limbi străine având efecte pozitive în profilaxia tulburărilor de memorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite