VIDEO Durere Maximă la Craiova
0
Suporterii Universităţii au ţinut să-şi arate pentru ultima oară recunoştinţa faţă de cel socotit „protectorul Craiovei Maxima“ şi au aprins 24.000 de lumânări la meciul de aseară cu Oţelul. Oficialii Craiovei au amenajat un altar în faţa clubului, unde fanii s-au înghesuit să depună flori, iar la meciul de aseară s-a ţinut un moment de reculegere.
Craiova a fost în doliu ieri. Suporterii au aprins 24.000 de lumânări înainte de începerea meciului Universităţii cu Oţelul, iar la staţia de amplificare a stadionului s-a auzit la maxim imnul Ştiinţei. Jucătorii au purtat banderole negre şi au afişat pe tricouri mesajul „un simbol nemuritor", în timp ce şefii clubului au amenajat un altar la sediul grupării din Bănie.
Înainte de meci s-a ţinut un moment de reculegere, lucru care se va întâmpla la toate partidele din această etapă. Totul în memoria lui Adrian Păunescu, „protectorul Craiovei Maxima", aşa cum l-au denumit cei care au format cea mai mare echipă din istoria fotbalului oltean.
Adrian Păunescu a fost un suporter împătimit al Universităţii, club la care a deţinut funcţia de preşedinte onorific până ieri. Scriitorul s-a apropiat de formaţia din Bănie la începutul anilor '70.
Fiind în anturajul fostului ministru de externe, Ştefan Andrei, el a venit alături de acesta la Craiova înainte ca "alb-albaştrii" să câştige primul lor titlu, în 1974, şi a ajutat la crearea marii echipe de la începutul anilor '80, „Craiova Maxima". În 1983, după parcursul fantastic al „alb-albaştrilor" în Cupa UEFA, a compus cântecul „Oltenia Eterna Terra Nova", care e azi imnul formaţiei din Bănie.
L-a transferat pe Dobrin în Bănie
În vara lui 1974, Craiova, proaspăt campioană, a obţinut semnăturile a patru jucători: Dobrin, Cămătaru, Lung şi Crişan. „Adrian Păunescu este cel care l-a convins pe Dobrin să vină la Universitatea. Noi ştiam că el este de neclintit de la Piteşti. Dobrin a ajuns în Craiova, a primit o sumă consistentă de bani la acea vreme, 50.000 de lei, acceptând chiar să stea doi ani fără să joace, deoarece FC Argeş nu a fost de acord cu plecarea lui din Piteşti", a povestit mentorul Craiovei Maxima, Corneliu Andrei Stroe.
Aducerea lui Dobrin la Craiova s-a petrecut într-o noapte, o echipă de muncitori aducând de la Piteşti mobila fotbalistului. Până la urmă, fostul mare jucător al României nu a apucat să debuteze la Ştiinţa, revenind peste trei luni la FC Argeş.
Ştefănescu, făcut libero la sugestia sa
La sediul clubului Universitatea Craiova s-a amenajat un altar
O altă mutare marca „Adrian Păunescu" a fost reprofilarea lui Costică Ştefănescu. În 1975, poetul asista de pe bancă, alături de antrenorul Teaşcă, la un amical cu Nitramonia Făgăraş.
„S-a iscat un conflict între Teaşcă şi Deselnicu, ultimul nerespectând indicaţiile tactice. Şi atunci Păunescu i s-a adresat lui Teaşcă: «Scoate-l pe Deselnicu! Bagă-l pe Ştefănescu». Nea Titi s-a conformat şi aşa am fost trecut ca libero, post pe care am jucat până la finalul carierei", a povestit Costică Ştefănescu, cel care a debutat în fotbal ca mijlocaş, dar care a făcut pasul la naţională ca libero, adunând 66 de selecţii.
"Albastrul de pe tricourile Craiovei reprezintă ochii lui Adrian Păunescu, iar albul e barba lui. El a fost protectorul Universităţii, fără el nu cred că am fi trăit bucuriile care au fost."
Adrian Mititelu
patron Craiova
Refrenul imnului Craiovei

Fanii Craiovei i-au dedicat un banner lui Adrian Păunescu: „De astăzi în ceruri se va cânta Oltenia Eterna Terra Nova“
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cântec are astăzi
şi-n priviri
Hai Universitatea!
Hai Craiova!
Tu, campioana
unei mari iubiri!
Copos: „Mi se face pielea de găină"

Adrian Păunescu şi Victor Socaciu pe Giuleşti Foto: Agerpres
Adrian Păunescu a compus împreună cu Victor Socaciu imnul echipei Rapid în urmă cu 30 de ani. La aflarea veştii că marele poet a încetat din viaţă, George Copos a declarat că versurile melodiei „Suntem peste tot acasă" îi fac pielea de găină la fiecare meci.
„Pentru noi, pentru rapidişti, Adrian Păunescu înseamnă foarte mult. A compus imnul nostru, un imn care îţi intră la suflet din primul moment în care îl asculţi, un imn care îţi face pielea de găină de fiecare dată. Toţi, suporteri, jucători, antrenori, conducători, ne regăsim îl el, pentru că întruchipează spiritul Rapidului. Îi mulţumim pentru acest imn. Categoric, clubul Rapid va fi prezent la înmormântare", a declarat Copos, care n-a fost tot timpul în cele mai bune relaţii cu Adrian Păunescu.
În 1998, Rapid şi Connex au făcut campanie publicitară folosind versurile compuse de poet, fără să se ceară acordul poetului. Deşi Păunescu a intentat un proces, istoria s-a încheiat amiabil, după ce George Copos l-a despăgubit inclusiv în produse electrocasnice Samsung.
Refrenul imnului echipei Rapid
Sîntem peste tot acasă,
Porţile ni se deschid,
Nu-i echipă mai frumoasă
Şi iubită ca Rapid.
L-a readus pe Hagi printre tricolori
În 1999, înaintea meciului cu Ungaria, decisiv pentru calificarea la Euro 2000, Adrian Păunescu a declanşat o adevărată campanie de readucere la echipa naţională a lui Hagi (foto), care se retrăsese după Mondialul din 1998.
În cadrul unei emisiuni televizate, care a durat mai bine de trei ore, marele scriitor a citit în direct mesaje de la telespectatori, şi-a pus fiul să cânte melodia "Rugă pentru părinţi", şi, într-un final, l-a făcut pe Hagi să lăcrimeze şi să accepte să se întoarcă la naţională.
Ieri, Hagi şi-a adus aminte de acel episod: „Pentru mine a fost un om foarte important, căruia i-am ascultat întotdeauna sfaturile. E o zi tristă pentru România".

