Dunărea a devenit o groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea a devenit  o groapă de gunoi
Dunărea a devenit o groapă de gunoi

Râul Cerna a adus în lacul de acumulare de la Orşova tone de deşeuri

Ca urmare a ploilor abundente care au căzut în Mehedinţi, barajul de pe râul Cerna a cedat, apele ducând cu ele spre Dunăre şi Hidrocentrala Porţile de Fier I zeci de tone de resturi menajere. Mii de PET-uri, trunchiuri de copaci, crengi şi gunoi de grajd au fost culese de apele învolburate ale Cernei din gospodăriile şi gropile de gunoi ale satelor aflate pe malul apei între Orşova şi Băile Herculane. Construit cu scopul de a împiedica ajungerea gunoaielor în Dunăre, barajul de pe Cerna nu a mai ţinut piept apelor şi mizeriei şi asta în ciuda faptului că astfel de evenimente s-au înregistrat în fiecare toamnă şi primăvară. Nimeni însă nu a luat nicio măsură pentru a reduce riscul ruperii acestuia.

„Noi nu putem face nimic“

Autorităţile municipiului Orşova nu pot face în acest sens absolut nimic, atât râul Cerna, cât şi lacul de acumulare aparţinând de Apele Române Timiş. „În fiecare toamnă şi primăvară ne confruntăm cu această problemă. Am încercat să obţinem bani de la Apele Române Timiş pentru a ne ocupa noi de curăţenie şi îngrijire, însă aceştia nu au avut fonduri pentru aşa ceva. Când va lua sfârşit acest coşmar nu ştiu“, a declarat primarul municipiului Orşova, Constantin Brăgaru.

„Aşa suntem noi, românii“

 De cealaltă parte, directorul general al Apelor Române Banat, Titu Bojin, susţine că vina aparţine pescarilor care au rupt barajul, însă angajaţii timişeni vor reface cât mai curând stricăciunile. „Am trimis deja oameni în zonă pentru a reface barajul plutitor rupt. Mai mult ca sigur că pescarii l-au rupt. În ceea ce priveşte gunoiul purtat de apele Cernei, am stat de nenumărate ori de vorbă cu autorităţile din Băile Herculane, însă degeaba. Aşa suntem noi, românii. Sper ca într-o bună zi să ne europenizăm şi noi“, a declarat Titu Bojin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite