Dumnezeu adună oameni ca pe stadion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile religioase scot tot mai mulţi credincioşi din case,care se înghesuie cu zecile de mii în biserici, ca la evenimentele sportive În vest credincioşii ortodocşi şi cei

Sărbătorile religioase scot tot mai mulţi credincioşi din case,care se înghesuie cu zecile de mii în biserici, ca la evenimentele sportive

În vest credincioşii ortodocşi şi cei catolici participă la procesiuni religioase similare, care reproduc drumul lui Iisus către Golgota.

Mii de credincioşi merg la procesiunea Drumul Crucii, închinată Sfintei Maria la cel mai vechi lăcaş din ţară cu activitate monahală neîntreruptă, situat în judeţul Arad.

Credinţa le dă putere

Mănăstirea Hodoş-Bodrog se transformă, de Sfânta Maria, într-un stadion al lui Dumnezeu. Sărbătoarea Maicii Domnului atrage credincioşi din Ungaria. Din localităţile Nagylak şi Micherechi, au sosit la Bodrog 20 de ortodocşi. "Venim în fiecare an la Bodrog. E foarte frumos aici. Stăm toată noaptea.

Maica Domnului merită orice sacrificiu", a spus Eva Kovacs. Alţii vin pe jos de la distanţe îndepărtate sau cu autobuze şi nu dorm pentru a participa la slujbele de noapte. "Am venit de la Satu Mare, de la 3 dimineaţa. Credinţa ne întăreşte. Mergem pe Drumul Crucii să ne ierte Dumnezeu păcatele", ne-a declarat Maria Gabor.

Procesiune ca la Ierusalim

Momentul culminant al procesiunii Drumul Crucii de la Hodoş este pelerinajul creştin ortodox organizat după modelul celui de la Ierusalim, pe o distanţă de trei kilometri, traseu cu popasuri la fiecare dintre cele 14 cruci amplasate de o parte şi de alta a drumului. Se reface, astfel, itinerariul celor 14 puncte ale calvarului Mântuitorului pe drumul spre Golgota.

Creştinii cred legenda mănăstirii

Lăcaşul Hodoş-Bodrog este vechi de aproape o mie de ani. Legenda spune că aici un taur pe nume Hodoş, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Oamenii au ridicat o biserică şi de atunci poartă numele "Hodoş-Bodrog".

În exteriorul bisericii, pe zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că au credinţa că, dacă îşi lipesc urechea de piatră, aud bătăile inimii unui călugăr care a fost îngropat în acel loc.

25000 de creştini

- neo-protestanţi s-au adunat la Timişoara, în iulie, la Festivalul Speranţei

Ruga bănăţeană

Astăzi peste 40 de localităţi din Caraş-Severin sărbătoresc hramul bisericilor Adormirea Maicii Domnului. În faţa bisericilor se adună toată suflarea comunelor, la "ruga bănăţeană", după slujbe fiind jucate hore şi având loc spectacole de folclor. (Matei Mircioane)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite