"Alina Dumitru este revelaţia mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Alina Dumitru este revelaţia mea"
"Alina Dumitru este revelaţia mea"

Emanoil Câmpeanu, antrenorul care a descoperit-o pe Alina, îşi aminteşte că actuala campioană olimpică era ciuca bătăilor în primul an de activitate

Tehnicianul susţine că principalele calităţi ale Alinei sunt viteza nativă şi forţa explozivă

În urmă cu 14 ani, o puştoaică firavă îşi punea în cap să ajungă o karateka respectată. A nimerit, poate întâmplător, la judo, dar totul părea încă un simplu moft copilăresc. Emanoil Câmpeanu, antrenorul care a descoperit-o pe Alina, îşi aminteşte cu plăcere începuturile colaborării sale cu cea care urma să devină campioană olimpică: "Era pe 12 aprilie 1994 când am ajuns la Şcoala Generală numărul 198, pentru o selecţie.

Atunci am descoperit-o şi pe Alina", rememorează Câmpeanu. Dar lucrurile nu au evoluat de la început în direcţia dorită de tehnician. Deşi a fost legitimată la Clubul Ecran, sportiva nu reuşea să se adapteze. "Era firavă, plângăcioasă şi extrem de sensibilă la orice. Iar asta a durat destul de mult, cel puţin un an, un an şi jumătate", susţine antrenorul.

S-a schimbat după primul cantonament

Şansa i-a zâmbit Alinei doar după doi ani de activitate, când antrenorul a decis să o ia în primul cantonament. "În primul an nu am luat-o în cantonament, dar la următorul m-am decis să o duc şi pe ea. Atunci s-a întâmplat ceva, a fost ca o revelaţie.

Fetiţa plângăcioasă dădea dovadă de o rapiditate ieşită din comun, de o precizie pe măsură şi de o forţă explozivă. La scurt timp, a câştigat prima ei medalie, bronzul la naţionalele de junioare şi totul se schimbase în bine", susţine Câmpeanu.

Ulterior, tehnicianul a decis ca Alina să devină căpitan de echipă, iar schimbarea în bine era ireversibilă. Cu timpul, s-a ajuns în situaţia, oarecum surprinzătoare, ca fetele să o evite la antrenamente. Nu pentru că nu ar fi avut relaţii bune, ci pentru că niciuna nu reuşea să-i mai facă faţă!

Ar fi putut lua medalie şi la Atena

Emanoil Câmpeanu este de părere că actualul antrenor al Alinei, Florin Berceanu, a greşit, forţând-o pe sportivă înaintea olimpiadei din 2004.

"Nu vreau să-l critic pe Florin, este un antrenor excelent, dar poate că a greşit înainte de Atena. Atunci i-am spus s-o menajeze pe Alina şi să nu o forţeze chiar înainte de Olimpiadă, dar mi-a răspuns că nu el decide asta", susţine Câmpeanu. El a povestit şi un alt eveniment inedit, petrecut în 1998, la campionatele naţionale de seniori.

"Am sfătuit-o să piardă la cinci secunde în semifinalele cu Laura Moise, pentru a fi odihnită în finala mică. M-a ascultat, conştientă fiind că Moise era invincibilă, iar în disputa pentru bronz a fost proaspătă, reuşind să-şi surprindă adversara. Acea medalie i-a deschis calea spre viitoarele performanţe".

Am rămas în continuare un bun amic şi un sfătuitor pentru Alina. Adeseori, ea mă sună pentru a-mi cere diverse sfaturi. Duminică seara a făcut-o pentru a-mi mulţumi.
Emanoil Câmpeanu,
antrenor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite