Duelul mesajelor de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga și Victor Ponta
Vasile Blaga și Victor Ponta

Până la referendumul ce va hotărî soarta lui Traian Băsescu în fruntea statului a rămas mai puţin de o săptămână, iar mitingurile de campanie, ce se desfăşoară cu repreziciune, abundă de mesaje electorale.

În timp ce tabără grupată în jurul preşedintelui suspendat insistă pe relaţia cu Uniunea Europeană şi pe continuarea reformei în justiţie, liderii USL încearcă să scoată oamenii la urne amintindu-le de punctele negre ale guvernării PDL: tăierile salariale.Încă de la începutul campaniei, mesajul pe care s-a concentrat Traian Băsescu a fost neimplicarea politicului în hotărârile magistraţilor şi lupta împotriva politicienilor corupţi.

„Marele meu obiectiv a fost independenţa justiţiei. Am numit la Parchet, la DNA, magistraţi cinstiţi, care iubesc legea, şi acest lucru îi înspăimântă pe uselişti. Ei vor să redobândească controlul asupra justiţiei. Iar voi pe 29 le veţi spune: «Nu, asta nu se poate, domnule şef»", le-a transmis oamenilor Traian Băsescu. Sociologul Alfred Bulai nu crede că aceasta armă de campanie va mai funcţiona de această dată.

„Băsescu merge pe mesajul său electoral deja consacrat: lupta împotriva clasei politice corupte. Nu ştiu cât succes va avea, pentru că lumea s-a cam săturat de această poveste. Ea a prins în 1996, cu CDR, în 2004 împotriva lui Adrian Năstase şi pentru referendumul din 2007", spune Bulai. Atât liderii PDL, cât şi Traian Băsescu şi-au construit discursul invocând relaţia României cu partenerii europeni şi au taxat măsurile Guvernului Ponta, care au fost contestate de către demnitarii de la Bruxelles.

PDL invocă relaţia cu Europa

„Victor Ponta trebuie să ne spună cine sunt, în concepţia lui, partenerii internaţionali. UE şi-a manifestat deja în bloc dezaprobarea faţă de încălcările legii din România. Singurul care şi-a manifestat sprijinul pentru regimul Ponta şi Antonescu a fost Vladimir Voronin, liderul comuniştilor din Republica Moldova", a susţinut Vasile Blaga. Însă, analistul politic Stelian Tănase nu vede cu ochi buni această revendicare a forţelor europene.

„Impresia mea este că nu face bine insistenţa de a cita intervenţia Bruxelles-ului, pentru că oamenii văd acest lucru ca o intervenţie străină, care ne spune ce să facem, ce legi să avem şi cum să conducem", arată Tănase.

USL marşează pe trădare şi minciună

La polul opus, USL a depus plângere penală împotriva lui Traian Basescu şi a altor 15 membri PDL acuzându-i de „răspândire de informaţii false, defăimarea ţării şi a naţiunii şi periclitarea siguranţei economiei naţionale." Sociologul Marius Pieleanu este de părere că acuzaţiile taberei social-liberale nu vor fi decisive în cursa electorală.

„USL marşează pe ideea de trădare. Dar nu avem de-a face cu o acuzaţie de trădare naţională. Această acuzaţie s-ar impregna în imaginarul colectiv şi ar avea un efect devastator", spune Pieleanu. Premierul Victor Ponta a prezentat un decalog în care îl acuză de minciună pe Traian Băsescu.
„Îl acuz pe Băsescu de faptul că a minţit atunci când a spus că nu e nevoie de tăierea salariilor, a pensiilor, şi că nu va fi nevoie de creşterea TVA, lucruri care s-au întâmplat ulterior", a spus Ponta. Stelian Tănase spune că liderii USL ar trebui să se axeze exclusiv pe mesajul de schimbare a preşedintelui suspendat.

„În campania pentru referendum, USL a introdus teme parazitare. A făcut acest lucru din stângăcie. Nu lămureşte electoratul ce are de făcut. Oamenii ar trebui îndemnaţi să răspundă la întrebarea dacă îl mai doresc pe Traian Băsescu în fruntea ţării", a spus analistul.

"Victor Ponta trebuie să ne spună cine sunt partenerii internaţionali. UE şi-a manifestat deja în bloc dezaprobarea faţă de încălcările legii din România."
Vasile Blaga preşedintele PDL

"Îl acuz pe Băsescu de faptul că a minţit atunci când a spus că nu e nevoie de tăierea salariilor, a pensiilor, şi că nu va fi nevoie de creşterea TVA."
Victor Ponta premierul României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite