Drumul Crucii, refăcut la Cluj de studenţi teologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

reconstituit de membrii asociaţiilor din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a Bisericii Greco-Catolice, preoţi, credincioşi şi studenţi. Ideea i-a venit preotului Ioan Mătieş după ce a asistat la

reconstituit de membrii asociaţiilor din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a Bisericii Greco-Catolice, preoţi, credincioşi şi studenţi. Ideea i-a venit preotului Ioan Mătieş după ce a asistat la o procesiune similară în Canada, în urmă cu opt ani. Procesiunea s-a desfăşurat la Cluj pentru prima oară în urmă cu doi ani, iar la fiecare nouă ediţie a căpătat un plus la capitolul imagine. Dacă în 2004 doar rolul lui Iisus era interpretat de un student teolog, de această dată au fost incluşi şi doi soldaţi romani, costumele fiind împrumutate din recuzita Operei Române. Iisus duce în spate crucea, iar soldaţii romani îl împing de la spate, fiind însoţiţi de alaiul de preoţi şi trecători. La fiecare staţie din cele 14 opriri se spun rugăciunile specifice. "Ne gândim să dezvoltăm ceremonialul, fie cu urcarea treptelor de pe Dealul Cetăţuii, fie cu includerea altor personaje", ne-a spus Mătieş. După cum ne-a relatat preotul, diferenţa între procesiunea de la Cluj şi cele care se desfăşoară şi în alte oraşe este faptul că pe crucea purtată de Iisus, la opririle obişnuite, trecătorii lipesc cruciuliţe mici din carton. "Sugerăm astfel că îi încredinţăm şi crucea noastră. Procesiunea are rolul de a arăta că misiunea caritabilă nu poate exista fără credinţă şi, reciproc, credinţa fără misiuni umanitare nu este completă".

Spălatul picioarelor, reluat în Catedrală
Clujenii au mai avut parte, tot în această săptămână, şi de reconstituirea Cinei cea de taină. Episcopul Florentin Crihălmeanu a spălat picioarele studenţilor teologi, după modelul lui Iisus. În finalul slujbei din Catedrala Schimbarea la Faţă, credincioşii au asistat la ceremonialul prin care episcopul a venit cu ligheanul cu apă, a udat picioarele studenţilor, le-a şters cu prosopul şi le-a sărutat.
Uşor încurcaţi, viitorii preoţi s-au arătat deosebit de impresionaţi de gestul înaltului ierarh.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite