Drepturile omului au fost ucise în Cecenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drepturile omului au fost ucise în Cecenia
Drepturile omului au fost ucise în Cecenia

Organizaţia neguvernamentală „Memorial“, care apără drepturile omului, a decis să-şi suspende activităţile în Cecenia, după asasinarea colaboratoarei sale Natalia Estemirova, ucisă cu brutalitate la 15 iulie.

„Această crimă demonstrează că activitatea în Cecenia este periculoasă şi nu putem risca vieţile colegilor noştri“, a declarat un responsabil la sfârşitul săptămânii trecute.

Citiţi şi:


 Asasinarea Nataliei, „opera“ lui Kadîrov?
UNHCR deplânge asasinarea militantei Natalia Estemirova
VIDEO Preşedintele cecen, acuzat de moartea Nataliei Estemirova

Estemirova, în vârstă de 50 de ani, prietenă apropiată a ziaristei Anna Politkovskaia (la rândul său, asasinată la Moscova în 2006), a fost găsită moartă în Inguşetia, după ce miercurea trecută fusese răpită în Cecenia.

De origine rusă şi cecenă, ea preferase să trăiască la Groznâi, deoarece acolo îşi făcuse studiile. Corpul neînsufleţit a fost găsit lângă o autostradă din Inguşetia, purtând urmele unei morţi violente, cu împuşcături în cap şi în piept. „Aceasta demonstrează că în Cecenia domneşte o pace înşelătoare“, scrie şi cotidianul elveţian „Le Temps“.

„O figură emblematică“

Estemirova locuia împreună cu fiica ei Lana, de 15 ani, într-un apartament modest de două camere, în centrul capitalei Ceceniei, Groznâi (care în limba rusă înseamnă „teribil“).

Adesea nu aveau nici apă şi nici curent. Primea regulat vizitele activiştilor drepturilor omului sau ale ziariştilor aflaţi în trecere prin oraş. În primăvara trecută, Natalia Estemirova a asistat la procesul presupuşilor asasini ai Annei Politkovskaia (căreia, în afară de prietenă, i-a fost şi translator, întrucât vorbea perfect cecena), proces pe care l-a calificat drept „farsă“.

Natalia Estemirova a fost şi prietena lui Stanislav Markelov, un avocat din Moscova, asasinat în ianuarie, împreună cu o altă jurnalistă, în capitala rusă. Considerată de Parlamentul European „o figură morală emblematică a rezistenţei cecene paşnice“, ei i s-a decernat medalia Robert Schuman, o distincţie a Parlamentului European, ca şi premiul Anna Politkovskaia.

Recent, fosta activistă a făcut publice două rapoarte despre acţiunile brutale ale serviciilor cecene privind mai multe cazuri de tortură şi asasinate. Cel care le-ar fi comandat ar fi fost preşedintele cecen prorus, Ramzan Kadîrov.

Abuzuri, ameninţări şi teamă

Acum trei ani, Natalia Estemirova a fost interogată de ministrul cecen de interne, trăind o experienţă „înspăimântătoare“, după cum a declarat pentru „New York Times“ Tatiana Kasatkina, directoare adjunctă a ONG-ului Memorial. Ea a mai povestit că, anul trecut, chiar Ramzan Kadîrov în persoană a ameninţat-o pe Estemirova, după ce aceasta a criticat o lege nouă ce impunea femeilor cecene să poarte văl.

Mai multe piste

Răspunzând atenţionărilor internaţionale, viceministrul rus de interne, Arkadi Edelev, a anunţat deja că anchetatorii studiază patru piste în dosarul morţii militantei pentru drepturile omului. Prima este legată de activitatea profesională a acesteia, a doua are în vedere o eventuală provocare a şefilor unor bande armate, pista numărul trei ia în calcul jaful (Estemirova primea bani prin transferuri internaţionale, pentru a îndeplini diferite misiuni), iar a patra vizează relaţiile personale şi familiale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite