Drept în centrul ţintei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sport al gentlemenilor, darts-ul se dezvoltă din ce în ce mai mult în România. În martie 2008 a fost înfiinţată Federaţia de Darts din România care, împreună cu partenerii săi, speră să organizeze la anul primul open internaţional din România.

Majoritatea consideră probabil darts-ul doar un hobby, un mod de a petrece timpul liber alături de prieteni. Dar aruncatul săgeţilor la ţintă este un sport care devine din ce în ce mai popular şi în România.

Diferenţa între hobby şi competiţie nu este foarte mare, darts-ul, prin regulile scrise sau nescrise, punând accent foarte mult pe plăcerea disputei şi pe socializarea participanţilor.

Desigur, valoarea jucătorilor sau calitatea materialelor folosite crează ierarhii, însă acest sport rămâne la bază unul al gentlemenilor şi al fair-play-ului.

“În România se joacă darts încă din 1990, atunci când au fost aduse primele aparate de darts electronic”, povesteşte Sebastian Sopon, secretarul general al Federaţiei Române de specialitate şi unul dintre “responsabilii” pentru dezvoltarea acestui sport în România.

Steel darts-ul, considerat “ramura profesionistă”, cel care se joacă la cel mai înalt nivel, a apărut şi el cam în aceeaşi perioadă.

Liga engleză, promotoarea darts-ului

“Boardurile de steel darts s-au înmulţit din ce în ce mai mult, în special datorită experţilor englezi, americani, nemţi sau canadieni care în 1992 au pus, în Bucureşti, bazele unui campionat „for fun“, care mai există şi în prezent, „Liga engleză” spune Sebastian Sopon.

Erau jucători proveniţi din ambasade, din multinaţionale, care la început au jucat numai între ei, dar încet-încet au acceptat şi jucători români. Liga engleză a ajuns în prezent la 20 de echipe care se întâlnesc săptămânal în mai multe locaţii din Bucureşti, deschizând astfel apetitul pentru darts şi jucătorilor români participanţi în număr din ce în ce mai mare. “Nu se caută performanţă, se caută plăcerea de a juca şi de a socializa. Însă învăţăm mult de la jucătorii străini”, precizează Sopon.

Dezvoltarea continuă a acestui sport în România a dus la necesitatea creării unui cadru organizat atât pentru jucători, cât şi pentru competiţii.

Federaţia de darts, înfiinţată în 2008

Întâlnirea dintre Sebastian Sopon şi un fost voleibalist, George Peicea, creatorul Federaţiei Române de Volei pe Plajă, a fost, practic, momentul în care s-a conturat ideea creării FR Darts. “El avea experienţă, ştia care sunt demersurile necesare, iar eu ştiam jucătorii care ar fi dorit să se afilieze la o astfel de structură”, povesteşte Sopon.

După mai multe discuţii, în primăvara anului 2008 a luat fiinţă Federaţia Română de Darts, printre membrii fondatori aflându-se şi Răzvan Exarhu, alături de o serie de foşti sportivi de performanţă. Acţiunea a fost sprijintă de pubul Whispers, unul dintre locaţiile tradiţionale de întâlnire ale pasionaţilor de darts, alături de Tati Bar, Dreamers, Dubliner Irish Pub sau White Horse.

Drumul către ceea ce înseamnă concursuri de darts profesioniste a fost deja deschis din luna mai, când  FR Darts a organizat prima competiţie Metaxa 501 ­Maxx Open.

Deja programul pe 2008 se apropie de sfârşit, iar ordinea primilor 32 de jucători atât pentru steel darts cât şi pentru soft darts, este deja stabilită, ei urmând să participe la Metaxa Darts Masters pe 13-14 decembrie, la Bucureşti, în Club Fabrica.

Cu această ocazie, în ziua de 13 decembrie se va organiza şi o cupă a presei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite