VIDEO - RECONSTITUIRE Drama studentei spulberate de un diplomat rus pe trecerea de pietoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea de pietoni unde Mădălina Băcanu a fost lovită duminică după-amiază.
Trecerea de pietoni unde Mădălina Băcanu a fost lovită duminică după-amiază.

Viaţa studentei Mădălina Băcanu a fost distrusă, duminică seara, când diplomatul rus Alexander Evciukov nu s-a sinchisit să reducă viteza maşinii în apropierea trecerii de pietoni. A izbit-o din plin. Tânăra este în comă la spital, se zbate între viaţă şi moarte.

Venise de doar trei săptămâni la Bucureşti. Intrase la facultate şi avea visuri mari. Duminică a avut însă ghinionul să traverseze pe trecerea de pietoni, la intersecţia Bdului Camil Ressu şi cu strada Ilioara, tocmai când un diplomat rus conducea nebuneşte. La ora 16.45, a fost lovită în plin de maşina Ambasadei Rusiei, luată pe capotă şi aruncată câţiva metri în aer. Acum doar aparatele o menţin în viaţă la Spitalul „Bagdasar-Arseni", având grave leziuni la cap. Între timp, poliţia nu a putut face nimic împotriva şoferului inconştient. Are imunitate diplomatic şi nu era obligat nici să sufle în etilotest. Poliţiştii sosiţi la faţa locului s-au trezit cu o legitimaţie în faţă, iar cetăţeanul rus Alexander Evciukov a refuzat propunerea poliţiştilor de a i se testa alcoolemia. A spus că este secretar I la Ambasada Federaţiei Ruse.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA O RECONSTITUIRE ANIMATĂ A ACCIDENTULUI

În tot acest timp, Mădălina Băcanu (19 ani) se afla deja în ambulanţă, după ce a fost mai întâi stabilizată. Ajunsă la Spitalul „Bagdasar-Arseni", a fost supusă mai multor investigaţii. Medicii au găsit leziuni la creier, aşa că s-a optat pentru coma indusă, fără posibilitatea unei intervenţii chirurgicale. „Pacienta este în stare gravă, la Terapie Intensivă. Este în comă, sedată şi respiră cu ajutor aparatelor", a spus medicul Florian Bica, de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

La sediul Poliţiei Rutiere, ofiţerii au început un dosar penal împotriva lui Alexander Evciukov, pe care îl cercetează pentru vătămare corporală din culpă şi refuz de recoltare a probelor biologice.

„Visa cu ochii deschişi. Dar, acum..."

Părinţii se roagă la căpătâiul ei, la spital, iar unchiul şi fratele de 17 ani aprind candela şi plâng acasă, uitându-se la pozele fetei. Povestea Mădălinei Băcanu, de 19 ani, din oraşul Făurei- Brăila, a şocat toată comunitatea. „Să fii lovit pe trecerea de pietoni, să mori cu zile şi nimeni să nu răspundă? Mi se pare o nedreptate şi o tragedie care numai în România se puteau întâmpla", a declarat vecinul familiei Băcanu, Petrică Cristea.

Mădălina provine dintr-o familie modestă din Făurei, tatăl este vânzător într-o benzinărie, iar mama este asistentă medicală. Mădălina are un frate, Ionuţ, de 17 ani, elev la acelaşi liceu pe care l-a absolvit şi ea, Liceul Teoretic din Făurei. „Mădă era cea mai bună elevă din clasă. A terminat liceul cu medie mare şi când a intrat la ASE la Bucureşti nu mai putea de bucurie. Îşi dorea să termine facultatea cu bine. Visa cu ochii deschişi. Dar acum...", povesteşte cu ochii în lacrimi Ionuţ, fratele fetei.

Băiatul îşi aminteşte că, atunci când a plecat, Mădă i l-a lăsat în grijă pe Pufy, căţelul pe care l-a crescut dintr-o bucăţică, iar în schimb i-a dat voie să mai doarmă din când în când în camera ei. „Ştia că îmi place să dorm în camera ei. Uite, am lăsat şi patul deranjat. Nu-mi dădea voie când era acasă, dar acum, înainte de a pleca la facultate, mi-a permis acest lucru. Ştia că o să las totul în ordine. Iată, nu i-am răvăşit decât patul. Ea ţinea mult la cărţi, aşa a reuşit la examen", îşi continuă Ionuţ povestea.

Acum, cei rămaşi acasă nu fac decât să se roage, aprind candele, plâng şi se închină. „Doamne, ne dorim atât de mult să se facă bine! Ce fată cuminte! Nu ieşea din casă, învăţa şi era în al nouălea cer că intrase la ASE. Era în primul an, vă daţi seama, accidentul ăsta i-a curmat zborul", ne-a spus Ionel Coticeru, unchiul Mădălinei.

„Ea era tot un copil"

Ionuţ povesteşte că Mădălina era atât de modestă, încât nici măcar nu agrea ideea de a posta fotografii cu ea pe site-urile de socializare. N-avea prieteni, doar familie. Se ataşase iremediabil de o mogâldeaţă cu blana albă, pe care o găsise în centru, lângă Primărie. I-a zis Pufy, şi de atunci căţeluşul a devenit prietenul ei cel mai bun.

„Ea era tot un copil. Se juca deseori cu Pufy, era foarte ataşată de el. Dar... de când s-a produs tragedia, Pufy nu mai are stare, nu mănâncă, e tare agitat, parcă simte ceva", a adăugat unchiul Mădălinei.


fdhf

Cu toţii speră ca tragedia Mădălinei să nu devină un al doilea caz „Teo Peter". „Nu cred că se va face dreptate, aşa cum nu s-a făcut nici în cazul lui Teo Peter, dar sper ca Mădălina să îşi revină. Am vorbit cu părinţii la telefon şi mi-au spus că-i grav, Ionuţ nici nu ştie totul. oricum, accidentul ăsta i-a frânt aripile", a încheiat, plângând, Ionel Coticeru, unchiul fetei.

Poate fi judecat doar în Rusia

„Persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României", susţine Ministerul Afacerilor Externe. Agentul diplomatic are imunitate doar în statul unde se află la post, nu şi în statul trimiţător.

Diplomaţii americani deţin „recordul" de victime

Cetăţenii americani sunt vinovaţi de cele mai multe accidente rutiere mortale din România în care au fost implicaţi diplomaţi străini. De fiecare dată, vinovaţii s-au bucurat de imunitate diplomatică şi au scăpat de condamnări.

Cel mai cunoscut accident  este cel în urma căruia a decedat basistul trupei Compact, Teo Peter. La 4 decembrie 2004, taxiul în care se afla Teo Peter a fost lovit, în intersecţia dintre strada Polonă şi Bulevardul Dacia, din Capitală, de un autoturism de teren Ford Expedition, condus de puşcaşul marin Christopher Van Goethem, angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti. Van Goethem a refuzat să i se recolteze sânge pentru stabilirea alcoolemiei invocând imunitatea diplomatică, însă a acceptat etilotestul, care a arătat o alcoolemie de 0,09 mililitri de alcool în aerul expirat. Tot datorită imunităţii diplomatice, puşcaşul marin a fost judecat în SUA. După doi ani de proces, Curtea Marţială americană l-a achitat pe Christopher Van Goethem pentru acuzaţia de omor din culpă, găsindu-l vinovat doar de obstrucţionarea justiţiei şi fals în declaraţii oficiale.



În februarie 2005, Gessner Gregory Wendell, şoferul unui diplomat de la Ambasada SUA, aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser, a provocat un grav accident pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. Şoferul nu s-a asigu­rat la schimbarea benzii de circulaţie şi a intrat în coliziune cu o altă maşină. Accidentul s-a soldat cu moartea şoferului vinovat şi cu rănirea altor două persoane.

Teo Peter

În decembrie 2007, un alt angajat al Ambasadei SUA a provocat un accident. Ataşatul militar Kevin L. Sandlin, aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser, a intrat cu aproximativ 100 de kilometri la oră într-o curbă periculoasă de pe Bulevardul Beijing, din Capitală. Americanul a pierdut controlul maşinii de teren şi a intrat pe contrasens, lovind frontal un autoturism Tico, a cărui şoferiţă, Mirela Basilescu, a fost grav rănită. Kevin L. Sandlin s-a prevalat de imunitatea diplomatică pentru a nu răspunde penal pentru faptele sale. (Sorin Ghica)

Ucisă pe trecerea de pietoni

În ianuarie 2009, Laura Buiac, o tânără de 23 de ani, a fost accidentată mortal pe o trecere de pietoni de pe Şoseaua Kiseleff. Autoturismul Skoda Octavia care a lovit-o era condus de un diplomat austriac. Tânăra era însoţită de o prietenă, când s-a angajat în trecerea pietonală, amica ei fiind cu câţiva paşi mai în faţă. Diplo­matul austriac a beneficiat de imunitate, nefiind judecat în România.

Ambasada Rusiei: „Regretăm incidentul"

„Domnul secretar nu doreşte să facă declaraţii. Este afectat în urma accidentului în care a fost implicat", a declarat, pentru „Adevărul", consulul Andrei Victorovici. Consulul a mai spus că Ambasada este interesată de evoluţia stării de sănătate a studentei băgate în spital de cetăţeanul rus. „Ţinem legătura cu spitalul unde se află tânăra internată, dar şi cu Poliţia. Ambasada Rusiei regretă tragicul accident", a mai spus Victorovici.

Evciukov, bănuit a fi ofiţer

Profesorul universitar Cristian Troncotă, care predă la Academia Naţională de Informaţii, ridică semene de întrebare asupra calităţii lui Alexander Evciukov la Ambasada Rusiei de la Bucureşti. „Acolo toţi au grade, în afară de ambasador. Ambasadorul este trimis politic, iar toţi ceilalţi sunt trimişi strategic. Asta e dintotdeauna. Dacă este secretar I în cadrul ambasadei, înseamnă că este şeful lor", este de părere prof. univ dr. Cristian Troncotă. Acesta susţine că este foarte interesat de acest caz, similar cu cel în care un militar american l-a ucis într-un accident rutier pe regretatul Teo Peter.

Diplomatul Silviu Ionescu, judecat în România

La 15 decembrie 2009, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri al României în Singapore, conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, a trecut pe culoarea roşie a semaforului accidentând două persoane, care traversau regulamentar pe trecerea de pietoni. Ulterior, una dintre victime a decedat. Silviu Ionescu a fugit de la locul accidentului şi, la următoarea intersecţie, trecând tot pe roşu, a mai accidentat un pieton. Nici de această dată diplomatul nu a oprit, părăsind locul accidentului. Silviu Ionescu a beneficiat de imunitate diplomatică în Singapore, dar pentru faptele sale este judecat în România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite