„Dracul cu colţi”, stema Romanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua emblemă a municipiului Roman este un cap de porc mistreţ, după cum a stabilit Consiliul Local, în ultima şedinţă. Edilii au consimţit să fie reprezentaţi prin această jivină, însă

Noua emblemă a municipiului Roman este un cap de porc mistreţ, după cum a stabilit Consiliul Local, în ultima şedinţă. Edilii au consimţit să fie reprezentaţi prin această jivină, însă locuitorii oraşului s-au arătat oripilaţi, iar unii au crezut că sunt victimele unei farse.

„Arată ca un drac cu colţi. Nu ştiu ce, dar e urât tare de tot”, a menţionat Manta Ioan, un romaşcan care a văzut pentru prima dată stema oraşului. Alţi cetăţeni l-au categorisit cu epitete precum „monstru”, „vârcolac”, „câine turbat” sau „arătare din iad”.

Pe de altă parte, primarul Laurenţiu Leoreanu  spune că mistreţul este o reprezentare străveche a oraşului, care ar trebui respectată. „Istoricii cred că ceea ce a reprezentat Suceava pentru Moldova de Sus, a reprezentat Romanul pentru Moldova de Jos.

Stema veche a Romanului reprezintă un brand, dar şi un blazon recunoscut în întreaga Europă”, a declarat primarul, în apărarea capului de porc cu colţi. Unii consilieri spun că nu mistreţul ar fi o problemă, ci modul în care a fost reprezentat.

„Se referă la un mistreţ cu colţi de argint, dar din reprezentare nu se vede deloc aşa. Sincer, aş fi preferat să nu mai avem deloc, decât să avem un steag cu această stemă”, a subliniat consilierul local Alin Antohi.

Cum a apărut capul de mistreţ

image


Capul de mistreţ evocă momentul întemeierii oraşului, de către domnitorul Roman I, în urma unei partide de vânătoare. Heraldiştii susţin că desenul reprezintă un mistreţ de aur, redat din profil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite