Douăzeci de rochii vechi, în loc de una nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chilipirurile la mâna a doua le conferă orădencelor un look englezesc. Mai stilate, mai ieftine şi de calitate mai bună, hainele de la magazinele second hand sunt preferate de orădence.

 Tinerele din Oradea se îmbracă din ce în ce mai bine, spun stiliştii. Nu fiindcă ar da bani grei pe articole scumpe, ci fiindcă au prins gustul vintage, al hainelor second-hand de sorginte britanică. Aşa se face că, la o plimbare pe stradă în urbea de pe Crişul Repede, un ochi avizat recunoaşte stilul relaxat dar cochet al brandurilor din Marea Britanie.
Avantajul orădencelor este acela că, spre deosebire de englezoaice, nu trebuie să dea 200 de lire pe o rochie de mătase naturală Karen Millen (un designer britanic consacrat), ci doar 150 de lei, sau poate chiar 75, dacă prind momentul lichidării de stoc, când totul e la jumătate de preţ. O bluză Marks&Spencer, care în mod normal costă cel puţin 30 de lire, în Oradea poate fi luată de la magazinele second hand, cu preţuri cuprinse între 15 şi 30 de lei, chiar dacă are eticheta pe ea.
Accesorii, care în lanţul de magazine River Island costă 20 de lire, aici costă cel mult 15 – 20 de lei. La fel şi o pereche de ochelari de la acelaşi magazin englezesc, pe care londonezele dau 13 lire, iar orădencele cel mult 15 lei. Pantaloni scurţi Ralph Lauren, al căror preţ în magazinele normale nu scade sub 50 de dolari nici când sunt la reducere, pot fi cumpăraţi la Oradea cu 25 lei, nou - nouţi. Tinerele mame găsesc la acest gen de magazine haine noi, pentru copiii lor, la preţuri imbatabile.  „Orădencele au renunţat la uniformele comercializate de magazinele obişnuite, la turcismele ieftine, vândute la preţuri mari. Poate chiar inconştient, lumea se îmbracă mai bine de când au apărut magazinele gen London-shop”, apreciază Anca Crişan, stilist.

Look englezesc

„Locuiesc în Manchester. Venită în concediu am rămas şocată să văd atâta lume îmbrăcată cu haine pe care le recunoşteam din magazinele de acolo. Iniţial, am crezut că brandurile respective şi-au deschis puncte de lucru la Oradea. Apoi am aflat de boom-ul magazinelor second-hand”, spune Nicoleta, o orădeancă de 30 de ani, stabilită în Anglia. „Am fost în vizită la Londra, în luna martie. O rochie pe care am vrut să mi-o iau de acolo cu 40 de lire, am găsit-o la Oradea, două luni mai târziu, la 35 de lei”, spune Anca, funcţionar public în Oradea.

Pentru toate categoriile

Magazinele second hand sunt frecventate de toate categoriile de orădence. Avantajul e că cele mai multe dintre produsele comercializate sunt noi, iar preţurile sunt fără concurenţă. „Indiferent de sezon, la noi este mereu plin. Avem cliente care vin cel puţin de trei ori pe săptămână”, spune Nagy Erzsebet, vănzătoare.
„La preţul unei rochii din Lotus mi-am luat de aici douăzeci, cu mult mai stilate”, spune Marcela, organizatoare de evenimente, clienta unui magazin de pe strada Moscovei. În acelaşi loc am întâlnit-o pe Elena, o tânără care apreciază hainele vintage pentru faptul că sunt deosebite de ceea ce se comercializează în magazinele obişnuite. „Dacă îmi iau ceva de aici am garanţia că nu voi vedea acelaşi model la toată lumea”, consideră Elena. Vânzătoarele spun că cele mai multe dintre cliente sun femei de afaceri, medici, avocaţi, funcţionari publici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite